Dünyada bir marka olan ve üreticinin alın teri ile ürettiği tarımsal ürünlere daha fazla değer katmak için faaliyet gösteren Tariş'in İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, birlik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

35 ÜLKEYE İHRACAT


Birliğe 3'ü İzmir'de, 10'u Aydın'da olmak üzere toplam 13 kooperatifin bağlı bulunduğunu ve toplam 5 bin ortağı olduğunu dile getiren Başkan Bircan, incir ile ilgili ana taahhütlerinin 14 bin ton olduğunu, her yıl ortaklardan 5 ile 8 bin ton arasında ürün aldıklarını söyledi. Bircan, 35 ülkeye incir ihracatı yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. 52 yıldır kolonya üretimi yaptıklarını hatırlatan Başkan Mustafa Bircan, “İlk defa üç yıl Avrupa’nın 8 ülkesine kolonya ihracat ediyoruz” şeklinde konuştu.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 90'I KADIN


Birliğin bölgede ciddi anlamda istihdam sağladığını dile getiren Bircan, "Bizim iki ana fabrikamız Germencik’te. 2017 yılında İzmir’deki fabrikamızı, kendi öz kaynaklarımızla Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’ne getirdik. İkinci fabrikamız olan işletme, 2006 yılında İzmir’den yine ilçemize taşınmış. Biz Germencik’te şu anda 600 kişiye iş veriyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı kadın. Biz göreve geldiğimizde 2016 yılında çalışanın sigortalı gün sayısı 74’ttü. Yani insanlar, ortalama 2,5 ay çalışıyormuş. Son üç yılda işletmede cumartesi ve pazar günleri de dahil olmak üzere ödediğimiz prim gün sayısı 338’dir. Yani 11 ayın üzerinde çalışanlarımıza iş veriyoruz, aş veriyoruz. Düzenli bir gelirleri olan çalışanlarımız ile aileleri, Allah razı olsun diyor" ifadelerini kullandı.

"HAKLARINI ÖDÜYORUZ"


İşe özellikle Tariş ortaklarının eşleri, oğulları ve gelinlerini aldıklarını aktaran Bircan, ortakların ailelerinden iş gücü ihtiyacını karşılayamamaları durumunda ise dışarıdan işçi temin ettiklerini söyledi. Bircan, istihdam oluşturarak da Germencik ekonomisine ciddi anlamda katkı sunduklarını anlattı.
Son iki yılda işçilere 50 milyon lira ödediklerini ifade eden Bircan, “Biz mesaili çalışıyoruz. İşçimiz 10 dakika da 2 saat çalışsa da hakkını ödüyoruz. Asgari ücretle çalışanımızın nisan ayı maaşı mesaiden dolayı 7 bin 500 liraydı. O ay işletmemizde maaş ortalaması ise 7 bin 200 liraydı. Biz de, işçilerimiz de memnunuz” diye konuştu.