Sıcakların artmasıyla birlikte, sürüngenler de görülmeye başladı. Halk arasında yılan görünümlü olması nedeniyle yanlış bir şekilde ‘Kör Yılan’ olarak bilinen oluklu kertenkele de yerleşim alanlarına yakın yerde ortaya çıktı. Kuşadası’nın Kadınlar Denizi Mahallesi’nde turistik işletmesi olan doğasever Oktay Gültepe, yolda karşılaştığı oluklu kertenkeleyi ezilmekten kurtarıp EKODOSD’u aradı. Dernek Başkanı Bahattin Sürücü tarafından yapılan incelemenin ardından zararsız kertenkele uygun bir alanda yeniden doğaya salındı.

HAYATLARI TEHLİKEDE

Başkan Sürücü, oluklu kertenkelenin, bacaklarının bulunmaması nedeniyle yılan gibi kıvrılarak süzülüp gittiğini, yılan sanılarak öldürüldüğü için hayatlarının tehlikede olduğunu belirtti. Kertenkelenin yılanlar gibi süratli olamadığından insanlarla sık sık karşılaştığına dikkat çeken Sürücü, “En sık görüldüğü yerlerden birisi de Kuşadası Kadınlar Denizi mahallesidir. Bölgedeki her yerin binalar, yapılaşmalar ve açılan yollarla dolu olması nedeniyle, barınabilecekleri yeşil alan bulamayan ve yaşam alanları kısıtlı olan bu canlılar, kendilerini gizlemek için villaların yeşil alanlarına girmekte ve avlanmak ve üremek için sürekli yer değiştirmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle insanlarla karşı karşıya gelmekte ve yola çıktıklarında da araç tehdidiyle karşılaşmaktadır” dedi.

EKOLOJİK DENGE İÇERİSİNDE ÖNEMLİ İŞLEVİ BULUNUYOR

“Geçtiğimiz günlerde bize gelen bilgilendirmede 2 adet Oluklu Kertenkele’nin yılan sanılarak öldürüldüğü bildirildi” diyen Sürücü, bilinçlenme artsa da yılanların insanlarla karşılaşması halinde yılanların çoğu zaman öldürüldüğünü ifade etti. Ekolojik denge içinde önemli işlevi bulunan yılanlar ve Oluklu Kertenkelelerin kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini ifade eden Sürücü, “Besin zincirlerinde fareler başta olmak üzere, birçok zararlı böceği de tüketen bu canlılar, insanlığa çok yararı bulunmaktadır. Oluklu Kertenkeleler, göz kapaklarının ve başlarının hemen yan tarafındaki kulak açıklıkları ve başın hemen gerisinden aşağıya doğru devam eden oluk şeklindeki girintiden hemen anlaşılabilir. Görüldüğünde kesinlikle öldürülmemeli, eğer sıkıştıysa bulunduğu alanda yaşamı tehdit altındaysa yerinden alınarak doğal bir alana bırakılmalıdır” diye konuştu.