Karacasu’da ilk olarak CHP İlçe yönetimini ziyaret eden Bülbül ardından oda başkanlıklarını ziyaret etti. Karacasu Şoförler ve Otomobilciler Odası, Karacasu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Karacasu Ziraat Odası ve Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret eden Bülbül burada birer saate yakın başkanlarla sohbet etti. Ardından esnaf ziyaretlerinde bulunan Bülbül, halkın nabzını tuttu. Bülbül’e CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, Başkan Vekili Serkan Kurt, Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Can, Erdoğan Gönenç, Hüseyin Kunak, Murat Töz, İlçe Kadın Kolları Başkanı Pınar Üvez, Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Akif Gencay eşlik etti.

TUNCER: “MAALESEF EKONOMİK KÖTÜ”

Partilerle birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesinin fide dağıtım etkinliğine katıldıktan sonra ilçe pazarını ziyaret edip Karacasu Şoförler ve Otomobilciler Odasına geçen Bülbül’ü burada oda başkanı Adnan Tuncer ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Bülbül’ün ekonomik gidişat hakkındaki sözlerinin ardından konuşan Başkan Tuncer, “Vekilim, bizi can damarımızdan vurdunuz. Hepimizin bildiği gibi mazot bizim için olmazsa olmaz. Mazotsuz hareket etme şansımız yok. Öğrenci servislerimiz olsun, işçi taşıyan arkadaşlarımız olsun, Karacasu Birlik şoförlerimiz olsun para kazanmıyorlar şu an. Ama bırakıp gidemiyorlar da. Çok zor durumdayız. Servis şoförlerimize yılbaşından önce bin 500- 2 bin lira gibi mazot farkı verdiler. Bu da kesinlikle yeterli değil. Yılbaşından sonra bir daha vereceklermiş ama ne kadar faydalı olacak bilmiyoruz. Siz yetkili yerlerdesiniz. Her zaman dile getiriyorsunuz ama bizim en büyük sıkıntımız bu. Akaryakıt istasyonlarımızla konuşup az da olsa indirim talebinde bulunacağız. Maalesef ekonomi kötü” dedi. Mazot konusunda ticari akaryakıt uygulamasına geçilmesi gerektiğini hatırlatan Bülbül, gündemde olan emekli ikramiyeleri üzerinden ekonominin durumu hakkında bir örnek verdi. Bülbül bu konuda, “Emeklilere verilen ikramiyenin arttırılmasını istedik. AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bin 100 lira parayı bin 200 lira yapsak dahi toplamda 25 milyar maliyet çıkıyor. Devlette 25 milyar para kalmamış. Ama o uçulmayan havaalanlarının, geçilmeyen köprülere daha geçenlerde 40 milyar lira para verdiler. Demek ki bu bir tercih sorunu. Şoförün yanında, emeklinin yanında, çalışanın yanında bir devlet yönetimi yok” dedi.

“ESNAF, KREDİSİNİ ÖDEMEKTE ZORLANIYOR”

Daha sonra Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine geçen Bülbül’ü burada oda başkanı Recep Karataş ve Başkan Yardımcısı İbrahim İren karşıladı. Başkan Karataş, “Esnaf kredisini ödemekte zorlanıyor. Minibüscü esnafımız da aynı. Kredilerin dönüşünde sıkıntılar var. Dertliyiz. Bizden alan üye kredisini ödemezse devletin bana ayırdığı limit de düşüyor. Böyle olunca ödemekte zorluk çekmeyen insanların çekeceği kredi de otomatik olarak azalıyor” ifadelerini kullandı. Büyükşehir için de bir talepte bulunan Karataş, “Karacasu- Nazilli arası bizim uyguladığımız tarife 20 lira. Sarı otobüsler 14 lira. Bu da bizi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı. Karacasu Ziraat Odası ziyaretinde ise Başkan Vekili İbrahim İren, “Girdi maliyetleri düşük olsa para kazanacağız ama yüksek olunca etkileniyoruz” dedi. Esnaf Odasında CHP heyetini Başkan Sefa Töz ve Başkan Yardımcısı Tayfun Karaoğlan karşıladı. Başkan Sefa Töz ise, “Elektrik, bağkur, sigorta hepsi sıkıntı. En az iş yapan berberin bile 500 lira elektrik faturası geliyor. Ayrıca mevcut kredileri faizsiz bir şekilde yapılandırmak gerekiyor. Borçla borç ödemek esnafın belini büküyor” dedi.

“ÇİFTÇİNİN MALİYETİ YÜZDE 300-400 ARTTI”

Oda ziyaretlerinin ardından esnafları gezen Bülbül, daha sonra parti binasına geçerek açıklamalarda bulundu. Bülbül, “ Türkiye bir yangın yeri haline geldi. Tencerede yangın var. Vatandaşın cebi yanıyor. Vatandaşın evi yanıyor. Türkiye’deki ekonomik yangın her yeri sarmış. Esnafı dolaştık, odaları dolaştık, çiftçilerimizi dolaştık. Bu yangın devam ediyor. Bu yangının söndürülmesi lazım. Vatandaşın alım gücü yok. Hayat pahalılığı zirvede. Bir az önce bir baklavacıya girdik. Geçen sene 28 liraya aldıkları cevizin 115 lira olduğunu söyledi. Merdiven altı içinde ne olduğu bilinmeyen baklavaların ortaya çıktığını söylüyor. İçinde malzeme olmayan baklavalar, içinde peynir olmayan tostlar satılmaya başlanmış. İşsizlik insanlarımızı bitirmiş. Bir esnafımız dedi ki ‘bu asgari ücret 2 bin 800 lirada kalsaydı daha iyiydi. Bu zamlar olmasa daha iyiydi’ dedi. Bu zamlardan sonra alım gücünün iyice düştüğünü söylüyor. Vatandaş perişan. Çiftçiler girdi maliyetlerinin yüzde 300-400 arttığını söylüyor. Bir zirai ilaç bayini ziyaret ettim. Buranın sahibi, ‘Geçen sene şeker gübresini 80 liraya satıyordum, şu anda 400 lira oldu. Veresiyeyi kaldırdık. Sattığımızı yerine koyamıyoruz’ dedi” ifadelerini kullandı.

“REÇETE BELLİ: DEĞİŞİM”

Sözlerini sürdüren Bülbül, “Bir başka boya satan esnafımız, ‘Ürünlerimi peşin satmak zorundayım. Sattığımı yerine koyamıyorum’ diyor. Çiftçi gübre kullanamıyor. Geçen yıl kullandığı gübrenin 4’te birini kullanmış. Zirai ilaç kullanamıyor. Fiyatlar uçmuş gitmiş. Esnaf perişan, çiftçi perişan. Emekliler yolda soruyor. İkramiyelere neden zam yapılmadı diye. Bunu bakana sormak lazım. 25 milyarı TL’yi bulamıyorsanız 13 milyon emeklinin ikramiyesine zam yapamıyorsanız orada oturmayın. Terk edin gidin. Esnaf dükkanlarında vatandaş elektriğini yakamıyor. Bir terzi, ‘Elektrik kullanmak lüks oldu diyor, işimizi yapamıyoruz’ diyor. Vatandaş yanıyor, esnaf yanıyor, ülke yanıyor. Bunun reçetesi belli. Bu işin reçetesi uzlaşma kültüründe, şiddet dili olmayan, denge denetlemenin ve hesap verilebilir bir Türkiye’nin yaşandığı demokratik parlamenter sistem. Türkiye’nin normalleşmesi lazım. Türkiye normalleşecek ve ekonomik güven endeksi 100’ün üzerine çıkacak. Bunun için de değişim lazım. Bu değişimin anahtarı da CHP’nin lokomotif olduğu Millet İttifakı” dedi.