Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem evi derneği kadın kurulu toplantısının bu haftaki konuğu Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay oldu. Didim Cem evi bahçesinde gerçekleştirilen toplantıya Cem evi dernek başkanı Hüseyin İlhan, Cem evi Kadın kolları başkanı Şehriban Karakış ile CHP’li bazı meclis üyeleri ve çok sayıda cem evi üyesi katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Cem Evi kadın kolları başkanı Şehriban Karakış yaz sezonunun gelmesiyle birlikte her hafta düzenledikleri toplantılara ara verdiklerini belirterek, etkinlikler düzenlemeye ve bilgilendirme yapmaya gelecek aylarda devam edeceklerini ifade etti.

Kaçak kazı yapan 6 şüpheli suçüstü yakalandı Kaçak kazı yapan 6 şüpheli suçüstü yakalandı

Didim Cem evi Dernek Başkanı Hüseyin İlhan ise Cem evlerinin önemine değinerek “Kadınların durumunu burada konuşacağız. Burada Belediye Başkanımız Hatice Gençay’ı ağırladık. Kendisi cem evinin kurulması ve bu mücadelenin ilerlemesi noktasında mücadelesini biliyoruz. Kurucu üyemize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. İlhan ve Karakış, Başkan Gençay’a çiçek ve şal hediye etti.

“KADIN MÜCADELENİN SİMGESİ”

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay Cem evi üyesi olduğunu ve bu kültürden geldiğini belirterek “Kadın olarak ve bu kültürden gelen birisi olarak yaşadıklarımız çok farklı; kadınlar hayatını anlatsa roman olur. Hayatta kalabilmek için erkek çocuklarından kalan sevgiyi almaya çalışıyoruz. Kadına değer veren bir toplumda büyümüş olsak ta Ata’dan gelen bir durumdan dolayı erkek ve kız çocukları arasında bir ayrım var. İyi ki bu toplumda büyümüşüz. Kız çocuklarının eğitim konusunda önünü açmışlar. Hayata açıldığımız zamanda eşit işe eşit ücret noktasında toplumda bunun mücadelesini de yapmışız.” dedi.

Kadınların ev ve aile sorumluklarının yanı sıra iş hayatında da sorumlulukları olduğunu belirten Başkan Gençay “Bizim toplumumuzda eşlerimizi önümüzü açıyor. Ben eşime teşekkür ediyorum, önümü açma noktasındaki gayretlerinden dolayı ama herkes benim kadar şanslı değil. İçinde bulunduğumuz derneğin içerisinde de sorunlar oldu. 1995 yılında ilk derneği açtığımız o zaman genciz ve bu kültüre benim borcum var diye bakıyorum. 1993’deki Madımak olayından sonra derneklerimizi çoğaldı ve bizler bu görevleri aldık ama ta o zamandan başladı. Bu kadınların orada ne işi var diyen kim yine kadınlar… En çok kadın savunucuları kadına baskı yapanlardır. Kadın hakları derler ama işte bu kadın neden bunu yapıyor? Buranın 2004’de temeli atıldı ve hepimizin gayretiyle burası en güçlü Cem evi oldu. Biz mücadeleleri verirken bir taraftan STK ve siyasette görev almak için çalıştık. Tüm insanlara dokunmaya çalıştık ve herkese eşitiz dedik ve bunları yaparken bir sürü toplum baskısı altında bizlere engel olmaya çalıştılar. Biz onlara karşı da mücadele verdik. Şimdi hasbelkader seçimler olacak 2024’de seçimlerde var olalım dedik. Kadınlar bu memleketi yönetebilir dedik. Bunun için gövdemiz koydum bu kayanın altına ve sizlerin desteğiyle seçildim. Partim CHP kadın ve erkeğe eşit davrandığı için Didim’e de bir kadın belediye başkanı olsun dediler ve beni atadılar ve Didimlilerin desteğiyle Belediye Başkanlığı görevine başladım.

“KADINDAN BAŞKAN MI OLUR DEDİLER”

Sizlerin desteğiyle daha da güçlüyüm. Şimdi bu kadından nasıl belediye başkanı olacak? Kadından yönetici mi olur asıl maksat farklı siz anladınız sadece kadın olmamız değil bunun altında yatanlar... Biz kadınız başarıyoruz. Kadınlar daha çok üretiyorlar. Kadındaki direniş farklıdır. Baktılar gördüler ki boyun eğmek yok; bu işi yapabiliyoruz. Aydın’da en fazla kadın meclis üyesi sayısı olan yer Didim’de… Onlara da teşekkür ediyorum. Onlarda Didim’in gelişimde kadınlarda söz alıyor. Biz görevdeyken kadın-erkek eşitlik sözleşmesi imzaladık. Belediyedeki birçok birim müdürümüz kadın arkadaşımıza görev verdik. Belediye bünyemizde kadın meclisi kurulması için çalışıyoruz. Kadınlara yönelik olarak çalışmalarımızda görevde olduğumuz sürece devam edecek.“dedi.

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN