Gassallık pek çok kişi için ürkütücü görünen bir meslektir. Gassalın görevleri ve maaşları da sıklıkla merak edilmektedir. Peki, gassal maaşları 2024 yılında ne kadar oldu?

Gassallık mesleğine dair merak edilenleri yanıtladık...

Gassal Maaşları 2024

2024 yılında asgari ücrete ve memur maaşlarına gelen zam, birçok meslek grubunu etkisi altına almıştır. Bu zamdan etkilenen meslek gruplarından biri de gassal maaşlarıdır. Bu kapsamda vatandaşlar gassal maaşı ne kadar oldu merak etmektedir.

Peki gassallar ne kadar maaş alıyor?

Gassal maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

Deneyim

Gassal Maaşları

Yeni Başlayan

30.000 TL

3+ Yıl Deneyim

42.500 TL

6+ Yıl Deneyim

45.000 TL

25+ Yıl Deneyim

47.000 TL

Tabloda yer alan rakamlara göre gassallar, 30.000 TL ile 47.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra gassallık mesleği, cinsiyetten bağımsız olarak icra edilmektedir. Erkek ve kadın gassal maaşı 2024 yılı için, farklılık göstermemektedir.

Gassal Maaslari 2

Belediyede Gassal Maaşları

Belediyede gassal olarak çalışan bir kişinin aldığı maaş, ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Belediye gassal maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre, ortalama olarak 33.000 TL ile 37.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak rakamlar, deneyim süresi ile paralel olarak artış göstermektedir.

Kadrolu Gassal Maaşı

Sözleşmeli personel alımı dışında gassallar, kadrolu olarak da görevlerini icra edebilmektedir. Bu kapsamda sözleşmeli personel ile aralarına maaş farklılıkları yer almaktadır.

Kadrolu gassal maaşları 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  •  Kadrolu olarak çalışan bir gassal, 2024 yılında ortalama olarak 36.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş almaktadır.

Gassal Maaslari 3

Gassal Nedir? Ne İş Yapar?

Gassallık mesleği İslam inancında oldukça büyük bir öneme sahiptir. İslam dininin ahiret inancı gereği, vefat eden insanlar yıkanarak gömülmektedir. Vefat eden insanları gömülmeden önce yıkayan ve gömülmeye hazır hale getiren kişilere ise gassal denilmektedir.

Gassalın görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Vefat eden kişileri usulüne uygun bir şekilde yıkamak.
  • Vefat eden kişiyi, yakınlarının görmesi için hazır hale getirmek,
  • Vefat eden kişinin vücudunda yara vb. varsa, onların temizliğini sağlamak.
  • Vefat eden kişiyi kefenlemek.
  • Vefat eden kişiyi tabut içerisine usulüne uygun bir şekilde yerleştirmek. Akabinde ise, tabutu kapatmak.
  • Hazır olan cenazeyi yakınlarına teslim etmek.

Gassal Nasıl Olunur?

Gassal olabilmek için öncelikle KPSS’ye girmek gerekmektedir. Gerekli olan puan türünden yeterli kadar aldıktan sonra, bu mesleğin alım ilanlarına başvurulabilmektedir.

Ancak ilahiyat veya imam hatip lisesi mezunu olmayan kişiler de bu mesleği icra edebilmektedir. Bunun için ise, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı bir sertifika almak gereklidir. Peki bu sertifikayı almaya nasıl hak kazanılır? Öncelikle bazı kurumların verdiği gassallık eğitimlerinden en az birinin tamamlanması gerekmektedir.

Gassallık eğitimi veren kurumlar ise aşağıdaki gibidir:

Hametan Krem Fiyatı Ne Kadar? Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü? Hametan Krem Fiyatı Ne Kadar? Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı Cenaze Hizmetleri Kursu,
  • Halk eğitimin açtığı gassallık kursu.

Bu eğitimleri tamamlayan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir sınava tabi tutulmaktadır. Sınavdan en az 45 puan alan kişilere ise, MEB onaylı gassallık sertifikası verilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki sadece sertifika almak, gassal olmak için yeterli değildir. Sertifikadan sonraki adım, KPSS’de başarılı olmaktır. Sertifika yalnızca, ilana başvuru şartlarından birisidir. Bununla birlikte mesleğin gerekliliklerinin bilindiğinin kanıtı niteliği taşımaktadır.

Gassal Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?

Yukarıdaki aşamaların şartlarını taşıyan ve isteyen herkes gassal olabilmektedir. Ancak gassallık tahmin edileceği üzere kolay bir meslek değildir. Gassal olmayı düşünen kişilerin soğukkanlı ve psikolojik olarak güçlü olmaları gerekmektedir.

Gassal olan kişilerin işe alımında, imam hatip lisesi veya ilahiyat mezunu kişilerin önceliği vardır. Gassal olmak için yaş sınırı ise, oldukça geniş bir aralık barındırmaktadır. 18 yaşından büyük olan ve 62 yaşından küçük olan herkes, bu mesleği icra edebilmektedir.

Gassal Çalışma Şartları

Gassal maaşları, görev tanımı ve nasıl icra edileceğinin ardından, bu mesleğin çalışma şartlarını inceleyelim…

Gassalların çalışma şartları birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Gassal olan bir kişi, genel anlamda resmi kurumlarda çalışmaktadır. Çalışma yerleri kapsamında gassal, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve mahalli idareler bünyesinde görev almaktadır.

Bunun dışında gassalın çalışma yeri, daima temiz, steril ve sessiz olmak zorundadır.

Gassalların çalışma saatleri ise, memurlar ile paraleldir. Gassal olarak çalışan bir kişi, haftada beş gün görevini icra etmektedir. Aynı memurlar gibi, rapor alma ve yıllık izin kullanma hakkı da mevcuttur. Ancak yoğunluk varsa, çalışma süreleri ve izin kullanma süreleri değişmektedir.

Muhabir: Ömer ARAZ