Başkan Kaya’dan Ankara çıkarması Başkan Kaya’dan Ankara çıkarması
2023 yılında bina vergi değeri 9 milyon 967 bin liranın üzerinde olan evler, 2024 yılında değerli konut vergisine tabi hale geldi. Bu yeni düzenleme ile ödemeler için son tarih 20 Şubat olarak belirlendi.Ayrıca, 2024 yılında bina vergi değerinin 12 milyon 880 bin lirayı aşması durumunda, taşınmazın sahibi veya varsa intifa hakkı sahibi, yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler tarafından Değerli Konut Vergisi beyannamesi verilmesi gerektiği belirtildi. Bu düzenleme, yüksek değere sahip konutların vergilendirilmesinde bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor.İlhan Karayılan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
"Değerli Konut Vergisi Beyannamesi taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi eklemek suretiyle, Şubat ayının 20'nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine verilerek tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecektir."2024 YILI İÇİN NE KADAR OLACAK?Karayılan, "Değerli Konut Vergisine tabi olan mesken nitelikli taşınmazların bina vergi değerinin 2024 yılı için 12 milyon 880 bin Türk Lirasının altında kalması halinde, bu durum mükellef tarafından tevsik edici belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine bildirilecek ve bu taşınmazlar için beyanname verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.BİRDEN FAZLA TAŞINMAZI OLAN NE YAPACAK?Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüler Karayılan:
"Değerli Konut Vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı ile esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar Değerli Konut Vergisinden muaf tutulduğundan bu taşınmaz için de beyanname verilmeyecektir." dedi.DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİRDeğerli konut vergisi, 2019 yılında yapılan yasal düzenleme ile başlatıldı. Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesi kapsamında yer alan bu vergi, sahip olduğunuz konutun belirli bir değeri aştığında ödenmektedir. Bu vergi, konutun değerine göre belirlenir ve belirli bir eşiğin üzerindeki lüks veya yüksek değerli konutları hedefler. Bu düzenleme, Türkiye'deki emlak vergisi sistemine yeni bir boyut eklemiştir.CEZASI20 Şubat tarihine kadar sahip olduğu konutun değeri 9 milyon 967 bin lirayı geçenlerin, değerli konut vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir. Bu tarihi kaçıran konut sahipleri ise vergi beyanı yapmadıkları için cezalı duruma düşebilirler. Bu nedenle, vergi beyannamesinin zamanında ve eksiksiz bir şekilde verilmesi önemlidir. Cezalardan kaçınmak için vergi beyannamesinin belirtilen süre içinde yetkili mercilere iletilmesi gerekmektedir.