Didim Belediyesi bünyesinde Türkiye Felsefe Kurumu’nun iş birliğiyle düzenlenen "II. Miletos Felsefe Günleri" başladı. "Thales'ten Antigone'ye..." temasıyla işlenen bu yılki felsefe günleri, dünya çapında tanınan felsefe duayeni Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin 90. Yaşına İthafen gerçekleştirilmesiyle de ayrı bir tarihi önem taşıyor. Tarihi Şapel ve Apollon Tapınağı’nın büyüleyici atmosferinde yapılacak etkinliklerde, Türkiye’nin bir çok üniversitesinden gelen seçkin akademisyenler felsefe, etik, kadın, bilim ve sanat başlıklarını masaya yatıracak.
Apollon Tapınağı çevresindeki tarihi Şapel alanındaki açılış programında; Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Başkan yardımcısı Aydan Aşık Turgut, Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe, Türkiye’nin bir çok üniversitesinden gelen seçkin akademisyenler ile felsefe severler katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adnan Menderes Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Berfin Kart Tepe konuşmasında tarihi bir kent olan Didim’de Felsefe günlerinin ikincisinin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, etkinliğin felsefe duayeni Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin 90. Yaşına İthafen yapılmasının da önemine değindi. Prof. Dr. Tepe, felsefe duayeni Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin hayat hikayesi ve çalışmaları konusunda katılımcılara bilgiler aktardı.
“BİR KENTİ GERÇEKTEN GÜÇLÜ YAPAN ŞEY SADECE BİNALARI DEĞİL DÜŞÜNCELERİDİR”
Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ise konuşmasında Didim’in sadece deniz ve güneş kenti olmadığını tarih ve kültür kenti de olduğunu ifade ederek “ İnsanlık tarihinde dünyayı değiştiren antik bir kent olan Miletos’u, sıradan olmaktan çıkaran şey; insanlığın ilk kez gökyüzüne yalnızca bakmadığı, onu anlamaya çalıştığı; Thales, Anaksimandros Anaksimenes ve Hekataios gibi bilim ve düşünce insanları yetiştirmiş olmasında saklıdır. Yaklaşık 2600 yıl önce, insan düşüncesinin yönünü değiştiren büyük bir dönüşümün başladığı Miletos’ta başlayan aklın yolculuğu: Mitlerden sorgulamaya... Ezberlerden düşünmeye... Kabul etmekten anlamaya uzanan büyük bir aydınlanma yürüyüşüdür. Bugün, II. Miletos Felsefe Günleri’nde, temamız, “Thales’ten Antigone’ye” uzanan o muazzam düşünsel hattı yeniden kuruyoruz. Bugün dünyanın, her zamankinden daha fazla düşünmeye ihtiyacı var. Teknoloji büyüyor ama insan aynı hızla büyüyemiyor. Bilgi çoğalıyor ama bazen bilgelik azalıyor. Sesler artıyor ama ortak akıl aynı ölçüde çoğalmıyor. Bu nedenle, Miletos’un sesi bugün hâlâ çok önemli. Çünkü bu kent bize şunu hatırlatıyor: Akıl, yalnızca geçmişin mirası değildir; akıl, geleceğin de pusulasıdır. Bizler bu mirasın yalnızca koruyucuları değil, aynı zamanda taşıyıcılarıyız. Bu nedenle Didim; yalnızca deniziyle, güneşiyle, tarihiyle değil; aynı zamanda düşünceyle, kültürle, sanatla ve bilimle de anılan bir kent olmak zorundadır. Her zaman söylediğimiz gibi: bir kenti gerçekten güçlü yapan şey sadece binaları, yolları ve meydanları değildir. O kentte üretilen düşüncedir, o kentte kurulan hayallerdir, o kentte sorulan sorulardır.” diyerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından sağlık sorunları sebebiyle etkinliğe katılamayan felsefe duayeni Prof. Dr. İoanna Kuçuradi tele konferans yöntemiyle etkinliğe katılanları selamladı.
“İLK GÜN OTURUMLARI”
Etkinlik kapsamında ilk oturumda “Miletos’ta Felsefe, Tarih, Arkeoloji: Başlangıçlar” konusu ele alındı. Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Saffet Babür’ün oturum başkanlığı yaptığı sunumda Prof. Dr. Nazile Kalaycı ("Felsefenin Doğuşu: Kehanetten Bilgeliğe"), Prof. Dr. Hüseyin Üreten ("Didyma Bilicilik Merkezi ve Miletos İlişkisi") ve Prof. Dr. Murat Çekilmez ("Miletos’ta Arkeolojinin Başlangıcı") konularında davetlilere akademik bilgiler aktardı. İlk günkü oturumlarda “Miletos’tan Günümüze Etik ve Politika” ve “Miletos’tan Günümüze "Kadın" konular ele alınacak. İlk gün ayrıca Şapel bahçesinde Didim Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenecek olan "Başkaldırıdan Felsefeye: Antigone" performansı izleyicilerle buluşacak.




