İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılardan sonra dünya genelinde boykot hareketi başlamıştı. Ülkemizde de yaygınlaşan boykot hareketi ile İsrail mallarına alternatifler araştırılıyor. Gıda, giyim, elektronik gibi birçok sektörde derin etkileri olan boykot hareketinde ayakkabı markaları da merak ediliyor. Peki, boykot olmayan ayakkabı markaları hangileridir? Sizin için derledik..

Boykot Olmayan Ayakkabı Markaları

Dünya genelinde ve ulusal olarak gittikçe yaygınlaşan boykot hareketiyle beraber birçoğumuzun kullandığı markaları hayatından çıkarması gerekti. Hal böyle olunca, boykot ayakkabı markalarının yerini alabilecek arayışlara başlandı. Türkiye’de üretilen birçok yerli markayı bu bağlamda değerlendirmemiz mümkün.

Boykot olmayan ayakkabı markaları aşağıdaki gibidir:

  • Lumberjack
  • Hummel
  • Hammer Jack
  • Greyder
  • Kinetix
  • Gezer
  • Scooter
  • Lescon
  • Elle
  • Bambi
  • Jump

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Lumberjack

1. Lumberjack

Lumberjack, doğa ile modayı buluşturan yerli bir ayakkabı markasıdır. Bu marka, yerli ayakkabı sektöründe öne çıkan ve outdoor tarzda ürünler sunan bir örnektir. Boykot olmayan ayakkabı markaları arasında spor ayakkabılar için de iyi bir seçenektir. 

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Hummel

2. Hummel

Hummel, Danimarka merkezli bir spor giyim firmasıdır. 1923 yılında Messmer ailesi tarafından Almanya'nın Hamburg şehrinde kurulmuştur. Futbol, Basketbol, Hentbol, Ragbi, Avustralya Futbolu, Shinty ve Voleybol formaları, Futbol ve Hentbol ayakkabıları üretmektedir.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Hammerjack

3. Hammer Jack

Gaziantep merkezli yerli ayakkabı markaları arasında öne çıkan Hammer Jack, güçlü ve dayanıklı ayakkabılara imza atan bir markadır. 1925 yılında Urgan ailesi tarafından kurulan Hammer Jack, uzun yıllardır kaliteli ve sağlam ayakkabı üretimi konusunda başarısını sürdürmektedir.

Pratik zekasını konuşturdu, zamandan ve paradan tasarruf etti Pratik zekasını konuşturdu, zamandan ve paradan tasarruf etti

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Greyder

4. Greyder

Greyder, Çorum, İskilip merkezli Türk ayakkabı markasıdır. 1956 yılında İsmail Kavlu tarafından atölye olarak kuruldu. Yönetim kurulu başkanı Mustafa Kavlu'dur. Birçok farklı tarzda ürünü bünyesinde barındırmaktadır.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Kinetix

5. Kinetix

Kinetix, Türkiye'nin spor ve şık ayakkabılarda öncü markalarından biridir. Yerli ayakkabı markaları arasında kendine özgü tarzı ve yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken Kinetix, spor ayakkabı sektöründe öncü bir konuma sahiptir.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Gezer

6. Gezer

Gezer Ayakkabı, İstanbul, Gaziosmanpaşa ilçesinde kurulmuştur. Gezer, Türkiye'nin birçok şehrinde mağaza ve fabrikası bulunan ayakkabı ve terlik markasıdır. Boykot olmayan ayakkabı markaları arasında öne çıkmaktadır.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Scotoer

7. Scooter

Scooter, Türkiye'nin yerli ayakkabı markalarından biri olarak rahatlık ve şıklığı bir araya getiriyor. Scooter markası, günlük kullanım için tasarlanmış ayakkabılarıyla öne çıkıyor. Boykot olmayan çocuk ayakkabı markası ihtiyacını da karşılıyor.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Lescon

8. Lescon

Lescon, Türkiye'nin yerli ayakkabı markalarından biri olarak, kaliteli ve uygun fiyatlı spor ayakkabılarıyla dikkat çekmektedir. 1980 yılında yüzde yüz Türk sermayesi ile kurulan Lescon, gençler için özel tasarımlar sunarak spor dünyasında kendine önemli bir yer edinmiştir.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Elle

9. Elle

1977 yılında Türk modasını dünya ile buluşturmayı hedefleyen Elle, Türk Kadınını ve Türk Erkeğini uluslararası modayla tanıştırma misyonuyla yola çıktı. Şık ve günlük kullanıma uygun ayakkabılar üreten Elle, boykot olmayan spor ayakkabı markaları arasında da iyi bir seçenek.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Bambi

10. Bambi

1961 yılında Bambi hikayesinin çıkış noktası Beyoğlu'nda Türk kullanıcıların beğenisine sunulan ilk perakende mağaza ile başlamıştır. 5 yıl sonra, 1966'da artan ihtiyaca hızlı cevap verebilmek için perakende tecrübesini üretim kolu ile buluşturmuştur. Birçok farklı seçeneği bünyesinde barındırmaktadır.  

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari Jump

11. Jump

Jump, yerli bir ayakkabı markası olarak tarz ve kaliteyi mükemmel bir şekilde buluşturan ürünleriyle dikkat çekiyor. Üretim aşamasından başlayarak her detayda özenle çalışan Jump ekibi, modaya uygun tasarımlarla şıklığı yakalamak isteyenleri cezbetmeyi başarıyor.

Boykot Olmayan Ayakkabi Markalari 5

Boykot Edilen Markalar

Dünyaca ünlü markaların çoğu İsrail malı veya doğrudan veya dolaylı olarak İsrail’i finanse ediyor. Bunlar arasında boykot öncesinde hepimiz tarafından kullanılan markalar da yer alıyor.

Dünyada bilinirliği olan ayakkabı markalarının çoğunu bu listeye dahil etmemiz mümkün. Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Polo Ralph Lauren, Calvin Klein, Timberland, Giorgio Armani, Massimo Dutti ve Hugo Boss bu markalar arasında yer alıyor.

Skechers Boykot Mu?

Baba-oğul ikilisi Robert ve Michael Greenberg tarafından kurulan Skechers, şu anda dünyanın en popüler ayakkabı markalarından biri olan milyarlarca dolarlık bir şirkettir. Yıllar boyunca Greenberg’lerin Yahudi olduğunu gösteren çok sayıda rapor olmuştur.

Bu nedenle boykot edilen markalar listesinde yer almaktadır. 

New Balance Boykot Mu?

New Balance Athletics, Inc. (NB), merkezi Boston, Massachusetts'te bulunan çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Şirket, 1906 yılında New Balance Arch Support Company olarak kurulmuştur ve günümüzde önde gelen ayakkabı üreticilerinden biridir.

New Balance, İsrail'deki üretim tesislerini kapatmayacağını ve İsrail hükümetine sponsorluğunu sürdüreceğini açıklamıştır. Bu nedenle boykot edilen ayakkabı markaları listesinde yer almaktadır.

Puma Boykot Mu?

Küresel bir spor giyim markası olan Puma, İsrail’in işgal altında Filistin topraklarında bulunan futbol takımlarının da dahil olduğu İsrail Futbol Federasyonu’nun (IFA) ana sponsorudur. Uluslararası hukukun ihlal edilmesine ortak olması sebebiyle boykot listesinde yer almaktadır.

Reebok Boykot Mu?

Reebok International Limited eski adıyla Reebok, 1895 yılında Bolton'da İngiltere'de Joseph William Foster tarafından kurulmuş bir spor giyim markasıdır. Daha sonra Adidas tarafından satın alınmıştır. Bu nedenle boykot listesinde yer almaktadır. 
 

Muhabir: Ömer ARAZ