İnsan sağlığını önemli ölçüde etkileyen bor, doğada bulunan önemli mineraller arasında yer alıyor. Bir maden suyu markasına ait çıkan haberler doğrultusunda borun sağlığa zararları merak konusu oldu.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi, Beypazarı sodaları hakkında önemli bir uyarı yayınladı. Bu uyarıda Beypazarı maden suyunun içeriğinde yer alan borun sağlığı olumsuz etkilediği belirtildi. Bor nedir ve bor sağlığa zararlı mı sorularını yanıtladık. İşte ayrıntılar…

Bor Nedir? İnsan Sağlığına Zararlı Mı?

Kimyasal bir element olan bor doğada bor minerali ve bileşikleri olarak bulunur. Birçok endüstriyel ve ticari alanda kullanılan bir elementtir. Özellikle cam üretimi, tarım sektörü ve elektronik sanayide kullanılmaktadır.

Borun insan sağlığına olan etkileri ise çok yönlüdür. Peki, bor tüketmek zararlı mı? Düşük dozlarda bazı bor bileşikleri antiseptik olarak kullanılabilir. Ancak aşırı miktarda bor alımı insan sağlığı için potansiyel riskler taşıyabilir. Borun sağlığa zararlarını inceleyelim…

Borun Sagliga Zararlari 2

Borun Sağlığa Zararları

Bor bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bir elementtir ve vücuda küçük miktarlarda alınabilir. Ancak fazla bor alımı birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • Aşırı tüketimde borun sağlığa zararları aşağıdaki gibidir:
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
  • Yüksek düzeyde bor maruziyeti üreme sistemi ve fetal gelişime zarar verebilir. Bu durum doğurganlığı azaltabilir.
  • Aşırı bor tüketimi böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir.

Bor mineralinin insan sağlığına zararları halen araştırılmaktadır. Bor minerali tıpkı diğer bileşenler gibi aşırı tüketildiğinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Borun Sagliga Zararlari 1

Bor İçeren Maden Suyu İçilir Mi?

Yapılan araştırmalara göre meyve, sebze ve içeceklerle birlikte günlük 10 ila 20 mg civarında bor vücuda alınabilmektedir. İçme suyu için ise bu sınır litre başına 5 mg’dır.

Beypazarı Soda Bor Miktarı

Bahsi geçen Beypazarı maden suyunda ise ortalama 2 mg bor yer almaktadır. Yapılan açıklamaya göre bor alımı sınırı geçilmediğinden tüketiminde sakınca görülmemektedir. Ancak bu durum kişiye ve tüketim miktarına göre değişiklik göstereceğinden bir uzmana danışılmalıdır.

Beypazarı tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir:

İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5.

Borun Sagliga Zararlari 3

Bor İçeren Besinler

Bor doğal olarak bazı gıdalarda bulunur. İşte bor içeren bazı gıdalar:

Aydın Yöresine Ait Eklemedir Koca Konak Hikayesi Nedir? Atatürk'ün En Sevdiği Türkü! Aydın Yöresine Ait Eklemedir Koca Konak Hikayesi Nedir? Atatürk'ün En Sevdiği Türkü!
  • Badem
  • Fındık
  • Hurma
  • Şeftali
  • Erik
  • Patates
  • Brokoli
  • Domates
  • Sarımsak

Borun Sagliga Zararlari 9

Borun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Borun sağlığa zararları olduğu gibi faydaları da bulunmaktadır. Vücudumuz için gerekli minerallerden biri olan bor pek çok hastalığı engellemektedir.

Borun faydaları şu şekildedir:

  • Bor kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. Bor alımı kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Bor eksikliğinde görülen hastalıklardan birinin romatizma olduğu bilinmektedir.
  • Bor vücuttaki hormon dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle östrojen ve testosteron seviyelerini dengeleme potansiyeli olduğu düşünülmektedir.
  • Bor minerali alerjik hastalıkların tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günlük Bor Alımı Ne Kadar Olmalı?

Borun sağlığa zararlarının yanında günlük bor ihtiyacı da merak edilmektedir. Çünkü vücutta bor eksikliği birtakım rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre bor mineralinin günlük 1 ila 13 mg arası alımı uygundur. Ancak bu miktar kişiye veya tedavi durumuna göre değişmektedir.

Muhabir: Ömer ARAZ