BİLİM DÜNYASINDAN “3 BOYUTLU KALP”
Cemre Uzun
İsrailli bilim adamları tarafından ilk kez gerçek insan dokusu ve damarı kullanarak üç boyutlu yazıcıda kalp üretildi. Araştırmacıların bu kalp üretiminin organ naklinde ve tıp dünyasında büyük bir başarı olduğunu ileride hastalıklı olan kalplere doku transferinin önünü açabileceğini düşünüyor.
İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan proje başkanı Doktor Tal Dvir üretilen kalbin hücre, kan damarları ve karıncıklarına sahip bütün bir organ olduğunun altını çizdi.
Yapay organın büyüklüğü bir tavşanın kalbine yakın boyutlara sahip. Bilimciler yapay organın gerçek kalpler gibi kasılıp genişleyebildiğini ancak kan pompalayamadığını ifade etti.
Hastaların yağlı dokularından alınan biyolojik materyal, hastaların tedavisi için önemli olan ‘mürekkebin’ yapılmasında kullanılıyor. Böylece kişinin vücudundan gelen hücreler ile vücudun reddetmeyeceği bir organ üretilmiş oluyor.
Profesör Dvir’e göre bundan 10 yıl sonra gelişmiş hastanelerin kendi organ basma odaları olacak ve hastalar için standart bir uygulama olarak görülecek.
İsrailli ekibin bulguları, Advanced Science dergisinde yayımlandı.
Yorumlar
Trend Haberler
Nazilli’yi üzen ölüm: Genç eczacı evde ölü bulundu
Aydın'da dikkat çeken arsa satışı
Karacasu'da feci kaza: Traktörden düşen gurbetçi hayatını kaybetti
Aydın’da ulaşıma zam geldi! İşte yeni tarifeler
Nazilli’de kahreden olay: 16 yaşındaki Cennet tüfekle yaşamına son verdi
Karacasu'da korku dolu anlar: Mahalleli sokağa döküldü
Türkiye'nin en büyük zeytinliği Karacasu'da
Karacasu'da 49 yaşındaki Nazmi Sabancı ölü bulundu
Karacasu'da acı ölüm: Önce biber dizdi, sonra kendini astı
Aydın’da genç esnaf kalbine yenildi
Resmi İlanlar