Gayrimenkul sahiplerinin yılda iki defa ödediği Emlak Vergisi’nin ilk ödemesi için son gün 31 Mayıs 2024 olurken, İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayında başlayacak. Sektör yetkilileri tarafından belirlenen bu tarihlerde arsa, konut, işyeri gibi gayrimenkul sahiplerini ödeyerek, vergi borcunu kapatıyor. Fakat bazı durumlarda bazı vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulmakta. Fakat emlak vergisini öderken muafiyet ortaya kendiliğinden çıkmıyor.

Kişi, vergiden muaf dahi olsa başvuru yapmadığı süre içerisinde ödeme yapmaya vergi borcu devam eder. Vergi muafiyeti olduğunu bilmeyen vergi borcunu ödeyen mükellefler, geri iade ödemesi alabilir. Tabii ki başvuru yapması gerekmektedir.

Emlak vergisinden kimler muaf?

Gayrimenkul, sahiplerinin ödediği emlak vergisinden muaf olan kişilerin listesi şu şekilde;

Emekliler, geliri olmayanlar, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri muaf tutulmaktadır.

Sosyal güvenlik kurumları aracılığıyla emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alan hak sahipleri ise hali hazırda hala çalışıyor olmaları ile birlikte meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Çalışmayan emekliler ise vergiden muaf tutulacaktır.

Ayrıca, vergi mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmaları hususunda her hangi bir engel teşkil etmemektedir.

Emekliler, sahip olduğu tek meskeni kiraya vermesi, başka yerde kirada oturması dururumda emekliler emlak vergisinden muaf sayılacaktır.

Emekli maaşlarının zam farkının yatacağı tarih belli oldu Emekli maaşlarının zam farkının yatacağı tarih belli oldu

Yukarıda belirtilen kişiler, vergi muafiyetten yararlanabilmesi için taşınmaz mülkünün bağlı olduğu belediyeye gidip form doldurarak bu durumu bildirmesi gerekmektedir.

Vergi Muafiyeti olduğunu bilmeyen vergisini ödeyen mükellefler ise, geri iade imkanı yararlanabilir. Fakat 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içerisinde ödenen vergiler geri alınabiliyor.

Vergi muafiyeti olduğunu bilmeden emlak vergisi ödememesi yapan mükellefler, geri ödemelerini alabilmesi için, o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösteren belgelerle bağlı bulunduğu belediyeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ