AYSO yönetimi, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya AYSO Meclis Başkanı Hakkı Gözlüklü, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ile oda yönetim kurulu üyeleri katıldı. Odanın yürüttüğü faaliyetler ve projeler hakkında bilgiler veren AYSO Başkanı Gökhan Maraş, “Odamız 2008 yılında 510 üye ile kuruldu. Kentin 17 ilçesine hizmet veriyoruz. Mayıs 2024 itibariyle 1089 faal üyeye ulaşıldı. Göreve geldiğimizde hedefimiz 1000 faal üyeydi. Bu işi sıkı tutarak bu hedefi geçtik, üye sayımız yüzde 34 arttı. Yılsonu hedefimiz 1150 üye. Efeler ’de 361 üye ile en fazla üyemiz bulunuyor. 15 meslek komitemiz var. Ocak-mayıs döneminde 56 üye kaydı yapmış olduk. Bu dönemde 135 üyemizi ziyaret ettik. İlimizde faal 7 OSB ve bir de Tarıma Dayalı OSB var. 9’uncu OSB’nin açılması için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Maras Ihracat Hedefimiz 2 Milyar Dolar 476137 B2C68E2E9Eb6301F65C7Fd9A31Fc7C0E

Üyelere Destek

AYSO olarak üyelerinin üretim ve ihracatına arttırmaya yönelik faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Maraş, şunları belirtti: “İşletmelere devlet kaynaklı kredi imkânı sağlayan Eximbank İrtibat bürosu, oda binamızda hizmet veriyor. 2 yıldır irtibat bürosu şube gibi çalışıyor. Kredi ve sigorta olmak üzere Aydın’da firmalara 192 milyon tutarında destek sağlandı. Bunun 60 milyonu kredi olarak verildi. Odamızda İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Aydın Şubesi açıldı. İtalya Aydın’ın en fazla ihracat yaptığı ülke. İtalya ile ilişkilere çok önem veriyoruz. Shangen vizesi için de üyelerimize kolaylık sağlıyoruz. Türk Eğitim Vakfı Aydın Temsilciliği açıldı. Meslek liselerine talebi arttırmalıyız. Sanayi Odası olarak meslek lisesini tercih eden öğrencilere burs desteği vereceğiz. 8. Sınıf öğrencilerinin meslek liselerini tercih edecek öğrencilere mentörlük yapacağız. Kadın istihdamını arttırmak için CNC Torna Tezgâhını kullanarak operatörlük eğitimleri vereceğiz. Hedefimiz en az 1000 kadını iş hayatına kazandırmak istiyoruz. Girişimlere mentorluk yaptık. AYSO Eğitim Atölyesinde ihracata ve finansal okuryazarlığa yönelik eğitimler veriyoruz.”

Aydın Zirvede

Maraş, kentin ihracat rakamlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İhracat rakamlarına baktığımızda Aydın’dan 2023 yılında 1 milyar 661 milyon 614 bin dolar ihracat yaptık. Bu yıl Ocak-Nisan ayında 553 milyon 461 bin dolar ihracat yaptık. İhracatımız hedeflediğimiz 2 milyar dolara ulaşacak. En fazla ihracat yapan iller sıralamasında 23. sıradayız. Cari açığı kapatan iller arasında zirvedeyiz.”

Maras Ihracat Hedefimiz 2 Milyar Dolar 476137 570Aabe1890917Dd167445B85D36E015

Markalaşma Vurgusu

Markalaşmanın önemine değinen Maraş, “İncir ve kestane üretiminde dünya lideriyiz. Zeytinyağı kentimiz için önemli bir sektör. Ancak markalaşmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji ürünler ile hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşalım. Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi başlatıldı. Ticaret Bakanlığı bu projeye 60 milyon lira destek veriyor. En az 8 firmanın bir araya gelmesi gerekiyor. Başvuruları yaptık. 11 şirketimiz bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Kestane öncü üretim merkezi kurulmasını arzu ediyorum. Üyelerimiz örnek alsın. Kestaneyi işleyip niye satmayalım?” diye konuştu.

Yeni Hizmet Binası

Aydın Sanayi Odası’na yeni hizmet binası için de çalışmaların sürdüğünü dile getiren, ASSTİM OSB içeresinde havaalanı mevkiinde belirlenen alanda hizmet binasının temelini atacaklarını ifade etti.

Gececilere kötü haber: Bir rakı grubuna daha zam! Gececilere kötü haber: Bir rakı grubuna daha zam!


 

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE