Aydınlı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu sabah 02.17'de Muğla açıklarında meydana gelen ve birçok çevre ilde hissedilen büyüklüğü 5,8 olan şiddetli depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Depremin geçtiğimiz yıl Girit'te gerçekleşen depremin devamı olduğunu söyleyen Ercan, daha büyük bir depremin öncüsü değil bunun bir ana deprem olduğunu belirtti. Güney Ege yayının çok etkin olduğunu ve doğuya doğru bu etkinliğini sürdürdüğünü dile getiren Ercan, "Deprem olduğunda Kuşadası’nda yazlıklar bölgesindeydim. 02.17’de yatağımın altından inip çıkan bir sarsıntı geçişini duydum. Depremi birkaç saniye içinde oldukça güçlü hissettim. Bu bölge çok gevşek alüvyonal bir kesim olduğundan deprem dalgalarını 2-3 kat büyüterek duyuruyor. Evin belli bir dönemde salındığını duydum. Süre olarak bakınca 5-6 saniye sürdü” dedi.
"BU GİRİT'TEKİ DEPREMİN BİR DEVAMI"
Ercan, “Depremin derinliğinin 60-80 km derinde olması bunun bir karasal deprem olmadığını gösteriyor. Deprem Girit-Rodos yayı üzerinde olmuş bir deprem. Dalma-batma kuşağında. Geçen yıl mayıs ayında da büyük bir deprem Girit’te olmuştu. Bu Girit’teki depremin bir devamı aslında. Güneydeki Afrika anakarası 17 dereceyle Ege Denizi’nin altına bir dalış gösteriyor. Bu dalma sırasında Anadolu’yu ve Ege Denizi’ni kuzeye doğru kaptırıyor. Karasal olarak da Anadolu Yarımadası Girit’e doğru bir kayma hareketi yapıyor. Bunun sonucunda da bir gerilme oluşuyor. Depremin olduğu yer ne Anadolu karası ne de Ege Karası” diyerek depreme ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
DAHA BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ OLABİLİR Mİ?
Meydana gelen depremin bir ana deprem olduğunu ve daha büyük bir depremin tetikleyicisi olmadığını ifade eden Ercan, “Bunu söylemek bilimsel olarak olası değil. Türkiye’nin 56 yıllık deprem bilimcisi olarak bunun bir ana deprem olduğu kanısındayım. Daha büyük bir deprem değil ama artçı depremlerini 4,8’e kadar bekliyorum. Bu bölgede yıkıma sebep olabilmesi için bir depremin 6,5’dan daha büyük olması gerekiyor. Dolayısıyla bu büyüklüğe kadar olan depremler bu bölgede yıkım yapmaz” diye konuştu.
GÖLLER BÖLGESİ’NE İŞARET ETTİ
Depremin yeni hedefinin Göller Bölgesi olabileceğine işaret eden Ercan, “Bu deprem çevrede de daha büyük bir deprem tetiklemez. Vatandaşlarımız bu konuda kaygılanmasın. Ama şu anlaşılıyor ki dalma batma kuşağındaki Güney Ege yayı çok etkin ve doğuya doğru bu etkinliğini sürdürüyor. Yeni hedefi Göller Bölgesi olabilir belki” ifadelerini kullandı.