Ege’nin incisi Aydın, Büyük Menderes Nehri’nin suladığı zengin ve bereketli topraklara ev sahipliği yapıyor. Öyle ki şehrin %46’sında tarım yapılıyor. Güçlü bir tarım potansiyeline sahip olan Aydın’da altın değerinde ürünler yetişiyor. Aydın’da yetişen tarım ürünleri renkleri doğrultusunda 6 renkli altın olarak da sınıflandırılıyor. Aydın’da yetişen sebze, meyve ve bitkiler hakkında merak edilenleri paylaştık!
Aydın’da Yetişen Tarım Ürünleri
Aydın ili tarımsal yetiştiricilik alanında dört mevsim üretim yapabiliyor. Aydın’ın bereketli toprakları da en kaliteli ürünlerin yetişmesini sağlıyor. Aydın’da en çok ne üretilir gelin birlikte bakalım!
Aydın’da yetişen tarım ürünlerinden bazıları şu şekildedir:
- Zeytin
- Pamuk
- İncir
- Çilek
- Narenciye
- Kestane
1. Zeytin: Yeşil Altın
Aydın’ın verimli topraklarında yetişen zeytin, bölgenin en değerli tarım ürünlerinden biri olup “yeşil altın” olarak da adlandırılıyor. Yüksek besin değeriyle dikkat çeken Aydın zeytinleri yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanına ihraç edilerek tüketiliyor.
Zeytin, tarih boyunca Akdeniz uygarlıklarının temel taşlarından biri olmuştur. Vitamin ve mineral açısından da zengin olması nedeniyle yeşil altın değerinde olduğu söyleniyor.
2. Pamuk: Beyaz Altın
Pamuk, dünya genelinde tekstil sektörünün ham maddeleri arasında yer alıyor. Günümüzde yaklaşık 70 ülkede tarımı yapılan pamuk Aydın’da yetişen tarım ürünleri arasında da ön plana çıkıyor. Pamuğun lifleri tekstilde, yağı bitkisel yağ sanayisinde, kapçık ve küspe kısmı ise yem sanayisinde değerlendiriliyor.
Geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan pamuk hem ekonomik değeri hem de faydaları nedeniyle “beyaz altın” olarak da nitelendiriliyor. Aydın’ın pamuk üretimi de hem yerel hem de küresel ekonomiye katkı sağlıyor.
3. İncir: Sarı Altın
“Sarı altın” olarak da adlandırılan incir üretiminde öncü bölgelerden biri de Aydın. Yüksek besin değeri ve sağlık faydalarıyla tanınan incir, hem ülkemizde hem de uluslararası alanda büyük bir önem taşıyor.
Aydın’da yetişen Sarılop çeşidi, kurutmalık incirler arasında en çok aranan türler arasında yer alıyor. Bu tür Türkiye’de yalnızca Küçük ve Büyük Menderes Havzası’nda yetiştiriliyor. Öyle ki Türkiye, dünya kuru incir üretiminin % 50-55’ini gerçekleştiriyor.
4. Çilek: Kırmızı Altın
Aydın Türkiye çilek üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Aydın çilekleri yüksek besin değeri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Üstün kalite ve titizlikle yetiştirilen çilekler “kırmızı altın” ismiyle de nitelendiriliyor. Aydın’da yetişen çileklerin lezzeti ve canlı kırmızı rengi bölgenin iklimi ve verimli topraklarından geliyor.
5. Narenciye: Turuncu Altın
Aydın turunçgiller üretiminde Türkiye’de yedinci sırada yer alıyor. Bölgenin iklimi ve verimli toprakları portakal ve mandalina gibi turunçgiller için son derece elverişli.
C vitamini açısından zengin olan narenciye ürünleri “turuncu altın” olarak da adlandırılıyor. Bu meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmede de önemli bir rol oynuyor.
6. Kestane: Kahverengi Altın
Aydın, Türkiye kestane üretiminde lider konumda yerini koruyor. Antioksidan içeriği yüksek olan kestane bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle “kahverengi altın” olarak nitelendiriliyor. Enerji verici özelliğiyle de bilinen kestane hem yerel hem de uluslararası pazarda büyük ilgi görüyor.
Aydın’daki Tarım Ürünlerinin Ülke Payına Oranı
Aydın’da yetişen tarım ürünlerinin üretim miktarı ülke payında önemli bir yer tutuyor. Aydın’daki tarım ürünlerinin ülke payındaki yeri ise aşağıdaki gibidir:
Aydın’da Yetişen Tarım Ürünleri |
Türkiye Üretimi (ton) |
Aydın Üretimi (ton) |
Üretimdeki Pay (%) |
İncir |
300.282 ton |
184.548 ton |
61,4 |
Kestane |
63.762 ton |
20.989 ton |
32,9 |
Zeytin |
1.768.000 ton |
274.985 ton |
15,53 |
Pamuk |
2.350.000 ton |
316.856 ton |
13,5 |
Çilek |
376.070 ton |
62.859 ton |
16,7 |