Aydın’da emniyet, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri ekim ayında suç ve suçlularla mücadele kapsamında yoğun mesai harcadı. Kent genelinde gerçekleştirilen operasyon ve denetimlerin bilançosunu açıklayan Aydın Valisi Dr. Osman Varol, uyuşturucudan kaçakçılığa, asayişten trafiğe kadar birçok alanda yürütülen çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

1 AYDA 1.521 UYGULAMA YAPILDI
Vali Varol, ekim ayında Aydın genelinde 1.521 uygulama gerçekleştirildiğini belirterek, "İlimizde narkotik, kız yurtları, okul çevreleri, otogarlar, düzensiz göç, okul servisleri, motosikletler, umuma açık iş yerleri ve aranan şahıslara yönelik çok sayıda denetim gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 404 şok uygulaması, 374 motosiklet ve motorlu bisiklet uygulaması, 159 otogar denetimi, 124 okul servisi denetimi ve 90 aranan şahıs uygulaması yapılmıştır" dedi.
1.352 ARANAN ŞAHIS YAKALANDI
Aranan şahıslara yönelik çalışmalarda 194 bin 495 kişinin sorgulandığını kaydeden Varol, "Yapılan uygulamalarda 291'i kesinleşmiş hapis cezası, 1.061'i ifadeye yönelik olmak üzere toplam 1.352 aranan şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslar arasında 207 yıl 2 ay 20 gün, 41 yıl 6 ay, 30 yıl, 26 yıl ve 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişiler de yer almaktadır.
Ayrıca 10 yılın üzerinde kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 şahıs da yakalanmıştır" ifadelerini kullandı. Söke'de 13 Ekim'de gerçekleştirilen operasyonda, dolandırıcılık ve hükümlü veya tutuklunun kaçması suçlarından aranan, hakkında 207 yıl 2 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir kişinin yakalandığını belirten Varol, şahsın işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildiğini bildirdi.
ASAYİŞ OLAYLARININ YÜZDE 95,3'Ü AYDINLATILDI
Aydın genelinde ekim ayında 4 bin 16 asayiş olayının meydana geldiğini açıklayan Varol, bunların 3 bin 828'inin aydınlatıldığını ve aydınlatma oranının yüzde 95,3'e ulaştığını söyledi.
Kişilere karşı işlenen suçlarda meydana gelen 693 olayın 671'inin çözüldüğünü kaydeden Varol, olaylara karıştığı belirlenen 972 şüphelinin yakalandığını ifade etti. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda ise 330 olayın 239'unun aydınlatıldığını belirten Varol, bu olaylarla bağlantılı 108 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
UYUŞTURUCUYA GEÇİT VERİLMEDİ
Narkotik ekiplerinin ekim ayında gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi veren Varol, il genelinde 622 narkotik olayının meydana geldiğini ve aydınlatma oranının yüzde 99 olduğunu bildirdi. Uyuşturucu madde ticareti kapsamında 680 şüpheli hakkında işlem yapıldığını belirten Varol, "Gözaltına alınan 680 şahıstan 59'u tutuklanmış, 34'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır" dedi.
Operasyonlarda 6 kilo 354,6 gram metamfetamin, 9 kilogram esrar, 3 kilo 680 gram bonzai, 58 gram kokain, 7 bin 627 sentetik ecza hap, 55 kök kenevir, 55 gram skunk ve 3 adet ectasy ele geçirildiğini kaydeden Varol, uyuşturucu kullanımına yönelik 95 aparatın da güvenlik güçlerince muhafaza altına alındığını söyledi.
Germencik'in Ortaklar Mahallesi'nde 26 Ekim'de düzenlenen operasyonda 1 kilo 137 gram metamfetamin, uyuşturucu ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 235 bin 540 lira ve 100 dolar ele geçirildiğini belirten Varol, yakalanan 2 şüphelinin de tutuklandığını bildirdi.
Efeler, Kuşadası ve İzmir'in Torbalı ilçesinde 13 Ekim'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda ise 15 şüpheliye işlem yapıldığını, 3 kilo 485 gram metamfetamin ve 160 gram bonzai ele geçirildiğini kaydeden Varol, 14 kişinin tutuklandığını, 1 kişiye adli kontrol uygulandığını açıkladı.
KAÇAK SİLAH İMALATHANESİNE BASKIN
Jandarma ekiplerinin Nazilli'de düzenlediği operasyonla kaçak silah imalathanesini ortaya çıkardığını belirten Varol, "23 Ekim'de gerçekleştirilen operasyonda bir iş yerinin silah imalatı ve tamirhanesi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Şahsın deposunda yapılan aramalarda 23 tabanca, 5 tüfek, 138 şarjör, 239 tabanca fişeği, 137 havai fişek ile silah yapımında kullanılan çeşitli parça ve aparatlar ele geçirilmiştir. Bir şüpheli hakkında adli işlem yapılmıştır" dedi.
5 BİN 200 LİTRE ETİL ALKOL ELE GEÇİRİLDİ
Kuşadası'nda kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyona da değinen Varol, 31 Ekim'de etil alkol satışı yapan 3 kişinin işletme ve deposunda arama yapıldığını belirtti. Aramalarda 5 bin 200 litre etil alkol ve sahte içki yapımında kullanılan 486 alkol aroma kitinin ele geçirildiğini aktaran Varol, olayla ilgili 2 şüphelinin tutuklandığını söyledi.
SİBER SUÇLARA KARŞI 334 İNTERNET SİTESİNE ENGEL
Siber suçlarla mücadele kapsamında 281 olayın meydana geldiğini belirten Varol, sanal devriye çalışmaları sonucunda suç unsuru taşıyan sosyal medya hesapları ve şahıslar hakkında 252 araştırma raporu hazırlandığını ifade etti.
Varol, "Yasa dışı bahis, dolandırıcılık ve müstehcen içerikli paylaşımlar yapan toplam 334 internet sitesinin erişiminin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirimde bulunulmuştur. Ayrıca 31 bin 51 öğrenci, öğretmen ve vatandaşımıza siber güvenlik konusunda bilgilendirme yapılmıştır" diye konuştu.
413 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI
Düzensiz göçle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin de bilgi veren Varol, mobil göç noktalarında 657 kişinin kimlik sorgulamasının yapıldığını, 3 düzensiz göçmenin yakalandığını söyledi.
Kolluk kuvvetlerince yakalanarak geri gönderme merkezine teslim edilen 317 düzensiz göçmen hakkında idari işlem uygulandığını belirten Varol, bunlardan 96'sının sınır dışı edildiğini kaydetti.
Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına yönelik 15 operasyon düzenlendiğini aktaran Varol, 11 kişinin tutuklandığını, 8 araca el konulduğunu açıkladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin denizlerdeki çalışmalarına da değinen Varol, ekim ayında 1.333 saat seyir gerçekleştirildiğini, 358 teknenin kontrol edildiğini ve 2 bin 231 kişinin sorgulandığını belirtti.
Denizde 385 düzensiz göçmen ile 8 organizatör şüphelisinin yakalandığını ifade eden Varol, operasyonlarda 1 ahşap özel tekne, 2 fiber lastik karinalı bot, 1 jet ski ve 2 yelkenli tekneye el konulduğunu söyledi.
278 BİN ARAÇ DENETLENDİ
Trafik denetimlerinde de yoğun bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Varol, ekim ayında 33 bin 980'i motosiklet olmak üzere toplam 278 bin 821 aracın kontrol edildiğini bildirdi.
Denetimler sonucunda 29 bin 100 sürücüye işlem yapıldığını, 1.350 aracın trafikten men edildiğini kaydeden Varol, okul servislerine yönelik kontrollerde ise 703 araç ve sürücünün denetlendiğini, kurallara aykırı hareket eden 107 okul servisine idari yaptırım uygulandığını belirtti.
TAKLİT VE SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERE 2,5 MİLYON LİRA CEZA
Vatandaşların sağlığını tehdit eden taklit ve standartlara aykırı ürünlere yönelik denetimlerin sürdüğünü belirten Varol, 5996 sayılı Kanun kapsamında 8 iş yerine operasyon düzenlendiğini, 15 firma sahibi hakkında idari işlem yapıldığını açıkladı.
Denetimler sonucunda toplam 2 milyon 524 bin 360 lira idari yaptırım uygulandığını kaydeden Varol, "Çalışmalarda 350 litre etiketsiz zeytinyağı, uygun koşullarda saklanmayan 19 bin 684 kilogram kuru incir, 185 kilogram sucuk, 1.000 kilogram etiketsiz işlenmiş gıda, 500 litre sıvı yağ ve 2 bin 418 kilogram etiketsiz bal ele geçirilmiştir. Toplamda 23 bin 287 kilogram ve 850 litre taklit veya standartlara uygun olmayan ürün muhafaza altına alınmıştır" dedi. Sultanhisar'da 27 Ekim'de gerçekleştirilen denetimde ise hijyenik olmayan koşullarda saklanan ve uygunsuz etiketlendiği belirlenen 10 bin kilogram kuru incir ile 250 litre etiketsiz zeytinyağının ele geçirildiğini belirten Varol, depo sahibi hakkında kayıtsız faaliyet yürütmesi nedeniyle idari para cezası uygulandığını bildirdi.
SİLAH VE KAÇAK TÜTÜN MALZEMELERİ DE ELE GEÇİRİLDİ
Güvenlik güçlerinin operasyonlarında uyuşturucu maddelerin yanı sıra çok sayıda silah ve kaçak ürünün de ele geçirildiğini belirten Vali Varol, 46 tabanca, 79 tüfek, 52 kurusıkı tabanca, 1.313 mermi, 24 kesici ve delici alet ile 479 tabanca şarjörü ve muhtelif parçanın ele geçirildiğini açıkladı.
Kaçakçılıkla mücadele kapsamında ise 310 bin 640 makaron, 1.309 paket kaçak sigara ve 41 elektronik sigaranın ele geçirildiğini kaydeden Varol, Aydın'da huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ifade etti.





