Madencilik, gıda, inşaat ve akaryakıt başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Atay Holding’e bağlı şirketler, aile üyeleri arasında süren hukuki mücadeleler nedeniyle ciddi bir finansal sıkışıklıkla karşı karşıya kaldı. Yaşanan belirsizlik ve yönetim krizinin ardından bazı şirketler için konkordato talebinde bulunuldu.
MAHKEMEDEN GEÇİCİ MÜHLET KARARI
İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, yapılan başvuruları değerlendirerek Aydın Linyit Madencilik ve Akaryakıt Sanayi Ticaret A.Ş., Ototay İç ve Dış Pazarlama Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş., Erdoğan Atay Yatırım Holding A.Ş. ile Mehmet Doğan Atay hakkında 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi.
Mahkeme ayrıca süreci denetlemek üzere Mali Müşavir Cem Çeliker, Hukukçu Gönenç Demir ve Maden Mühendisi Veyis Alpkaya’yı geçici konkordato komiseri olarak görevlendirdi. Kararla birlikte şirketlerin mal varlıkları haciz ve icra işlemlerine karşı koruma altına alındı.
KRİZİN PERDE ARKASI: DEV MİRAS ÇEKİŞMESİ
Holdingdeki krizin temeli, grubun kurucusu Erdoğan Atay’ın 2022 yılının sonunda 83 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından atıldı. Ege Bölgesi’nin en varlıklı ailelerinden biri olarak gösterilen Atay ailesinde, mirasın paylaşımı sürecinde kardeşler arasında ciddi bir hukuki mücadele başladı.
Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık servetin söz konusu olduğu süreçte; en küçük kardeş Süleyman Atay ile vefat eden Ahmet Atay’ın mirasçıları, ortanca kardeş Mehmet Doğan Atay’a karşı dava açtı. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, Mehmet Doğan Atay’ın bazı hisseleri usulsüz yollarla kendi üzerine geçirdiği ve diğer mirasçılardan mal kaçırdığı iddia ediliyor.
Aile içindeki bu sert çekişmenin, Atay Holding’in mali yapısını zayıflattığı ve konkordato sürecini kaçınılmaz hale getirdiği değerlendiriliyor.






