Kuşadası'na bağlı Davutlar sınırları içerisinde yer alan, yaz ve kış sezonları boyunca binlerce ziyaretçiyi ağırlayan tarihi Kurşunlu Manastırı bir kez daha atık ve çöplerin hedefi oldu. Kuşadası ve çevresine düzenledikleri doğa gezileri ile adından sıkça söz ettiren Güzelçamlı Dağ Çileği Yürüyüş Grubu üyelerinin, etkinlik sırasında Kurşunlu Manastırı'nı ziyaret etmeleri ile ortaya çıkan görüntüler doğaseverleri karşılaştıkları manzara karşısında adeta isyan ettirdi. Bölgeye gezi ve piknik amaçlı gelen ziyaretçilerin yanı sıra yol boyunca dökülen moloz yığınları ve büyük lullanım eşyalar sadece manastır bölgesinde değil doğa içinde birçok noktada gözlemlenirken her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği doğa harikası bölgenin muhteşem güzelliğini adeta gölgede bırakıyor.
''İNSANLAR ÇÖPLERİNİ NEDEN DOĞAYA BIRKIYOR ANLAMIYORUZ''
Kuşadası Dağ Çileği Yürüyüş Grubu profesyonel rehberi ve TEMA Güzelçamlı Mahalle sorumlusu Kemal Arı, insanların doğaya hangi düşünce ile atıklarını bıraktıklarını anlayamadığını belirterek, '' Bugün grubumuzla birlikte manastırımızı ziyaret ettik. Manastıra giden yol boyunca sağdan soldan çöp toplayarak geldik ve toplama işimiz manastır sınırları içinde de devam etti. Piknik vatandaşlar, doğanın güzelliğini gördükten ve hatıra fotoğraflarını bu muhteşem atmosfer içinde çekildik sonra çöplerini eşsiz güzelliğin içine ve dere yataklarına bırakıp gidiyorlar. Yerlere atılmış yüzlerce sigara izmariti, çakmaklar, içki şişeleri, teneke kutular, kâğıtlar, kartonlar,inşaat molozları, kaldırmaya gücümüz yetmediği koltuk gibi eşyalar hepsini toplayıp bölgeden taşımaya çalıştık. Bu durumu anlamaya imkan yok. Biz temizleriz sorun bu değil buradaki sorun yenilen, kullanılan, içilen ürünlerin çöplerinin doğada bırakılmasıdır. Vatandaşları bu konuda daha titiz ve duyarlı olmaya davet ediyoruz'' dedi.
''DOĞA YARINLARA BIRAKILACAK EN BÜYÜK MİRASTIR''
Ormanların, çiçeklerin ve orman içinde yaşayan her türlü canlının yarınlara bırakılacak bir miras niteliği taşıdığını belirten Arı, ayrıca, "Kuşadası'na bağlı Davutlar bölgesine 10 km uzaklıkta yer alan Kurşunlu Manastırının, 8. yüzyılda, yoğun Hristiyan göçü sonucu baskılardan kaçan din adamlarının sığınak ve ibadet yeri olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu güne kadar her zaman korunmaya çalışıldı. Gerekli zamanlarda restorasyon yapıldı. Kuşadası Belediyesi, Kaymakamlığımız bu noktada her zaman destek oldular ancak piknik ya da gezi amaçlı gelen çoğu vatandaş bu bölgeyi çöp olarak kullanmaya devam ediyor. Çıktığımız hemen her gezide ve farklı yürüyüş rotalarımızda bu kötü ve üzücü manzaraları ile karşılaşıyoruz. Bu mirasa birlikte sahip çıkmalıyız. Bu sadece doğa yürüyüşçülerinin değil herkesin sorumluluğudur. Doğaya ayak izlerimizden başka birşey bırakmamalıyız'' sözlerine yer verdi.