Konu hakkında başlatılan inceleme sonucunda kurul kararı alındı.

Konu hakkında açıklama yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, ‘Herakleia’nın batı kesiminden Latmos (Beşparmak) Dağları’nın yükseltilerine doğru uzanan taş döşemeli yolun antik döneme ait olduğu ilk kez Dr. Anneliese PESCHLOW tarafından keşfedilmişti’ diyerek, ‘Coğrafyacı ve Kartograf Volker Höhfeld’le birlikte, daha henüz GPS’lerin çıkmadığı dönemlerde bir theodolit ve dört metrelik bir mira ile Latmos Dağları’nın engebeli ve sarp arazilerinde 300 km.lik bölümünü ölçmüşlerdi’ dedi.

Antik Yolun Tahribati Icin Kurul Karari Alindi 466803 5F9189594065113C5269C18Bc2A55326

TARİHİ TAŞ DÖŞEME YOLLARIN TAHRİBATI DURDURULDU

Dünyanın en büyük gemisi Kuşadası'nda Dünyanın en büyük gemisi Kuşadası'nda

Herakleia’nın kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen ve büyük maliyetlere yol açan taş döşeli yolların Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisini birbirine bağladığı bilinmektedir. Antik yolların tescil edilmediği dönemlerde traktör yollarının açılması, maden ocaklarının faaliyetleri ve bazılarında da iklim şartları nedeniyle tahribatlar yaşanmıştır. Antik yolların içinde günümüze kadar sağlam gelmiş en iyi taş döşeme yollardan biri Karpuzlu’ya bağlı Tekeler’den Alinda’ya ulaşan yoldur. Henüz tescil edilmediği 2018 yılında yolun bir bölümüne dozerlerle girilerek bir kısmı tahrip edilmiş ve beton dökülmüştü. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu işlemler durdurulmuş ve tescil işlemleri gerçekleştirilmişti.

Antik Yolun Tahribati Icin Kurul Karari Alindi 466803 03F7D8398D4666De33D8A3887D5Fb804

İZİNSİZ UYGULAMA YAPANLARA 3 AYLIK SÜRE TANINDI

Geçtiğimiz aylarda 2386 metrelik antik yol kesimi üzerindeki bir bölgeye izinsiz olarak aralıklı bir şekilde asfalt kaplanması nedeniyle, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin başvurusuyla KVKBK Müdürlüğü uzmanları tarafından yerinde incelemeler yapılmıştır. KVKB Kurulu tarafından alınan karar neticesinde; antik yol kesimi üzerindeki döşeme taşların aralarında yapılmış olan asfalt kaplamadan oluşan izinsiz uygulamanın ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde belirleyeceği teknik yöntemle ve ilgili Belediyesi aracılığıyla taş döşemelerine zarar verilmeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınmak suretiyle, 3 ay içerisinde kaldırılarak alanın eski haline getirilmesine, izinsiz uygulamanın süresi içinde kaldırılmaması halinde izinsiz uygulamayı yapan ve yaptıranlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağı ve söz konusu antik yol hattı üzerinde benzer durumların ve tahribatın yaşanmaması konusunda, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Karpuzlu Kaymakamlığı’na, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Karpuzlu Belediye Başkanlığı’na, gerekli önlemlerin alınması amacıyla Kurul Kararı gönderilmiştir.

KÜLTÜR MİRASLARIMIZI KORUMAK GÖREVİMİZ OLMALIDIR

Aslında buradaki antik yolun tamamının doğru bir restorasyonla iyileştirilmesi yolun daha uzun yıllar korunmasını sağlayabilir, aynı zamanda doğru bir projeyle geliştirilecek olan ekoturizm faaliyetleriyle de yöre insanlarının ekonomilerine katkısı olabilir. Tekeler Alinda arasındaki antik yol ve yol üzerindeki antik pınarlar Aydın’ın kültürel miraslarıdır. Bunları korumak hepimizin görevi olmalıdır.

Muhabir: Aylin Eser