Bir deniz kıyısında olduğunuzu düşünün dalgalar sahile vuruyor. Bir yandan okyanus derinliklerinden yeni bir şeyler getiriyor, öte yandan sahildeki taşları yerinden söküp içine çekip götürüyor. İşte trendler o dalgalara benziyor. 2019’da yine birçok dalga sahillerimize vuracak ve dünyayı şekillendirmeye devam edecek. İşte yaklaşmakta olan 6 dalga 2019’da sanat ve teknolojinin daha çok iç içe geçmeye başladığını göreceğiz. Tekno-müzeler popülerleşecek. Tekno-müzelerde (1) tüm duyularınızı yaşayacağınız deneyime açmalısınız. Çünkü yapılan tasarım sizi bir hikayenin izleyicisi olmaktan çıkarıp onun kahramanı haline getirmeye amaçlıyor. Bu tür müzelerin ilk örneklerini Japonya’da görmeye başladık. Sanat grubunun yaptığı sergi tasarımı onu gezenleri sanatın bir parçası haline getirmeye amaçlıyor. Tual yerine projeksiyon, fırça yerine yapay zeka gibi yenilikçi teknolojileri kullanan sanatçılardan biri de Refik Anadol’dur. 2019’da sosyal medya sofrasında (2) da artık doymaya başladığımızı hissedeceğiz galiba. Zaten Facebook başta olmak üzere bu mecraların kişisel bilgilerimizle ilgili pek de saygılı davranmadıklarını fark edince biraz iştihamız kaçmıştı bir de fenomenlerin başta İnstagram ve Twitter olmak üzere fenomenlerin takipçi satın almaya başladıkları artık gün yüzüne çıkmaya başlayınca bu sofradaki yemeklerin tadı zaten kaçmıştı. İnstagram da ki stories(Hikayeler) dediğimiz konseptin daha da yükselmesi.

Bu konsept neden mi yükselecek?
Çünkü kısa ve geçici. Kayboluyor, siliniyor. Öyle olduğu için insanlar daha doğal daha şeffaf davranıyor. Çokta kasmıyorlar. 2019’da gözlemleyeceğimiz ikinci önemli trend işin sağlık yönüyle ilgili. Çünkü aşırı kullanımının akıl sağlığımızı bozduğu her geçen gün yapılan yeni bilimsel araştırmalarla desteklenmeye devam ediyor. Şaka değil 3 milyar insanın akıl sağlığından bahsediyoruz.
2019’da cep telefonlarına (3) gelmesi beklenen en önemli trend katlanabilir ekranlar. Samsung geliştirdiği prototipi ucundan göstermişti. Kapandığında telefon açıldığında da bir tablete dönüşen bu cihazın 2019’da piyasaya çıkması bekleniyor. 2019 teknolojik şirketlerin sinema dünyasına (4) da ulaştığı ve orayı da alt üst etmeye başladığı bir yıl olarak anılabilir. Yeni gelişmekte olan bu trend de bazı analistler ilginç bir isim koymuşlar. O isim de SILIKON VALLEYWOOD. Teknolojiyi kullanarak internet aracılığıyla televizyon türü içerikleri, dizileri dağıtma misyonunu üstlendiler.Bu teknolojiden sonra insanlar artık sinemaya giderler mi bilmiyorum ama teknoloji şirketleri buradaki fırsatları görmüş olmalı ki netflix ve amazon gibi öncü firmalarına 2019’da apple, ntnt, disney gibi çok daha farklı teknoloji firmalarının onlara rakip platformları piyasaya çıkarmaları bekleniyor. 2019’da sesle kontrol edilen cihazların (5) sayısında da bir patlama yaşanması bekleniyor. Son yıllarda kulaklık modellerinde yaşanan inanılmaz çeşitliliği herhalde artık bir tesadüf olarak görmemek lazım. Öte yandan Spotify gibi bir takım müzik platformları da müziğe de çok daha erişebilir haline getirdi. Artık dilediğimiz yer de dilediğimiz müziği dinlemeye başlayabiliyoruz. Bu sayede de akıllı hoparlörler gelişmeye başlıyor. Artık o dilediğimiz müzikleri akıllı hoparlör sayesinde her yer de rahatlıkla dinleyebiliriz. İnternetle(6) ilgili 2019’da beklenen en büyük dalganın teknolojik değil de etik bir dalga olması bekleniyor. Geçen yıl Facebook’la ilgili bir takım olaylar ortaya çıkınca hızla bir Facebook’u silme hareketine dönüşmüştü. İşte o dalganın etkisi hala devam ediyor. Teknolojik markalar bunun içerisinde siber zorbalık gibi, nefret söylemi gibi ya da dezenformasyon gibi birtakım şeylerin yaratık olarak yayılmasına göz yumamazlar artık. Bu konuda yazıp çizen bazı analistler daha da ileriye giderek doktorların yaptığı Hipokrat yemine benzer bir Teknokrat yeminine ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.