Aydın’da 20 düzensiz göçmen kurtarıldı Aydın’da 20 düzensiz göçmen kurtarıldı
Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023'te asansörün düşmesi sonucu Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Soruşturmada asansör bakım firması yetkilisi ve asansörü monte eden firmanın sahibi ile 2 mühendis tutuklanmıştı.

İHMALLER KURBANI

Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianame, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkemeye sunulan iddianamede, 16 kişilik olan asansöre 16 kız öğrenci bindiği belirtilirken zemin kattan bodrum kata doğru düşmeye başlayan asansörden Zeren Ertaş'ın çıkmaya çalıştığı, bu sırada asansör kabini ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybettiği ifade edildi. İddianamedeki otopsi raporunda da genç kızın ölümünün sıkışmaya bağlı sebeplerden olduğu belirtildi.

KUSURLU BULUNDULAR

Asansör bakım firması yetkilisi tutuklu sanık Mustafa B'nin önceden devre dışı bıraktığı asansörün fren sistemi olan UCM sisteminin kapıları açıkken kabinin kontrolsüz şekilde hareket etmesini engelleyen bir güvenlik ekipmanı olduğu, kaza anında bu sistemin devreye girmemesi nedeniyle sanığın kusurunun ağır olduğu kaydedildi. Bilirkişi raporunda makine mühendisleri Uğur İ. ve Ramazan A'nın tali kusurlu olarak belirtilmesine rağmen asansörün projesi, mekanik hesaplamaları ve denetiminden sorumlu olduklarına dikkat çekildi. İddianamede, montajı yapan firmanın sahibi tutuklu Halil T'nin ise yarı yük dengesi eksik yüklenen asansörün montajında görev aldığı, meslek tecrübesi gereği bu eksiklikleri görmemesinin mümkün olmadığı belirtildi. İddianamede, elektrik mühendisi tutuksuz sanık N.M'nin eyleminin de taksir düzeyinde kaldığı ifade edildi.

SANIKLARA İSTENEN CEZALAR

Sanıklar Mustafa B, Uğur İ, Ramazan A. ve Halil T. hakkında "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 3 yıldan 22,5 yıla, N.M hakkında ise "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.