Kira geliri elde eden mülk sahipleri, 1-31 Mart tarihleri arasında beyannamelerini doldurarak vergi yükümlülüklerini yerine getirecek.
Kimler Gelir Vergisi Ödeyecek?
2025 yılı içerisinde elde edilen kira gelirlerine ilişkin belirlenen istisna tutarları şöyle:
-
Konuttan yıllık 47 bin TL’nin üzerinde gelir elde edenler
-
İş yerinden yıllık 330 bin TL’nin üzerinde gelir elde edenler
Bu tutarların altında kira geliri olan mükellefler ise beyanname vermek zorunda olmayacak.
Aile bireylerinin her biri, kendi adına kayıtlı mal ve haklardan elde ettiği kira gelirini ayrı ayrı beyan edecek. Bir konutun birden fazla kişiye ait olması durumunda ise herkes yalnızca kendi hissesine düşen kira gelirini bildirecek.

Beyanname Nasıl Verilecek?
Mülk sahipleri işlemlerini, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan Hazır Beyan Sistemi üzerinden gerçekleştirebilecek.
-
gib.gov.tr adresi üzerinden
-
Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) platformu aracılığıyla
-
e-Devlet sistemi üzerinden
Hazır Beyan Sistemi’nde yer alan bilgilerin kontrol edilmesi ve kira gelirinin gerçek tutar üzerinden sisteme girilmesi gerekiyor.
Vergiler İki Taksitte Ödenecek
2025 takvim yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin tahakkuk eden gelir vergisi iki eşit taksitte ödenebilecek:
-
Birinci taksit (damga vergisi dahil): 31 Mart’a kadar
-
İkinci taksit: 31 Temmuz’a kadar
Ödemeler; Dijital Vergi Dairesi üzerinden online olarak, anlaşmalı bankalar aracılığıyla (kredi kartı/banka kartı/havale), vergi dairesi vezneleri ya da PTT şubeleri üzerinden yapılabilecek.
Emlak Danışmanlarından Uyarı: “Beyanınızı Son Güne Bırakmayın”
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Genel Başkanı Hakan Akçam, kira gelirlerinin büyük ölçüde banka aracılığıyla tahsil edildiğini hatırlatarak, eksik ya da yanlış beyanda bulunmanın ciddi yaptırımlara yol açabileceğini vurguladı.
Akçam, mükelleflerin beyannamelerini mart ayının sonunu beklemeden, mümkünse ay ortasına kadar tamamlamalarını önerdi.
Eksik ve Yanlış Beyana Cezai İşlem
Yetkililer, eksik, hatalı ya da yanıltıcı beyanda bulunanların cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğine dikkat çekiyor. Kira gelirinin düşük gösterilmesi durumunda hem ev sahibi hem de kiracı için ciddi para cezaları söz konusu olabiliyor.
Uzmanlar, tereddüt yaşayan mükelleflerin mali müşavirlerden destek alabileceğini ve meslek odalarına başvurabileceğini belirtiyor.
Mart ayı sonuna kadar beyanname verilmemesi durumunda ise gecikme cezaları devreye girecek.


