Geçtiğimiz haftalarda Çocuk ve gençlerde sosyal fobiden bahsetmiştik. Bugün ki yazımızda sosyal fobinin tedavisini ve ailelerin neler yapabileceğinden bahsedeceğim. Sosyal fobiyi kısaca hatırlatmak gerekirse; çocuk ve gencin sosyal ortamlarda endişe duymasıdır. Okulda söz verildiğinde, bir sunum hazırlaması istendiğinde, okul müdürü, otorite konumunda olan bir büyük ya da karşı cinsle konuşması gerektiğinde, topluluk içinde telefon konuşması, fotoğraf çektirmesi gibi göz önünde olabileceği ortamlarda olabildiğinde kişide yoğun bir endişe halinin oluşmasıdır. Bu endişe hali çocuk ve gençte bu durumlardan kaçma ihtiyacı doğurur.
“ÇOCUKLARIMIZI ELEŞTİRMEMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Öncelikle bu durumun fark edilmesi gerekir. Sosyal fobi de eleştiriye karşı duyarlılık fazla olduğundan çocuklarımızı eleştirmemek çok önemlidir. Sosyal fobi olan çocukların ailelerinde çoğunlukla müdahalecilik ve kontrolcülük yoğundur. Anne babalar kendi durumlarını gözden geçirerek destek almaktan çekinmemekle işe başlayabilirler. Çocuklarına yaşına uygun sorumluluk vermek ve hata yaptıklarında eleştirmek yerine hata yapmanın insanca olduğunu ailenin içselleştirmesi gerekir. Sosyal fobili birçok gencin ailesiyle yapılan çalışmalarda bu ailelerin eleştiriye kapalı, çocuklarının hata yapmalarına toleranslarının düşük olduğu görülmüştür.
“SOSYAL FOBİ TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK”
Bir diğer yapabileceğim durum çocukların erken yaştan itibaren sosyal ortamlara sokmak, sosyal aktivitelere katılımını sağlamaktır. Orada zaman zaman yaşadığı olumsuz durumların cesaret kırıcı etkilerinde aile ve ortamın destekleyici tutumu yararlı olacaktır.
Sosyal fobi tedavisinde ilaçların etkinliği de kanıtlanmıştır. Toplumumuzda ilaçlara karşı ön yargı maalesef tedaviyi son derece geciktirebilmektedir. Halbuki, tedavi edilebilen bir hastalık olan sosyal fobi, tedavi edildiğinde kişinin hayatında belirgin düzelme sağlayarak hayat kalitesini yükseltmektedir. Şüphelendiğiniz her durumda çocuk ve ergen psikiyatri uzmanından yardım istemekten çekinmeyiniz.