Yeni karara göre, posta veya hızlı kargo ile gönderilen ve ticari amaç taşımayan, 150 Euro'yu geçmeyen eşya ve 1500 Euro'yu aşmayan ilaçlar için ödenecek tek ve sabit vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi. Bu oran önceden yüzde 18 idi.

Bu değişiklik, "4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" adlı resmi bir belge ile duyuruldu ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Zama Son 15 Gun Posta Ve Kargoya Dev Vergi Zammi 463578 576Fdbf253D9783193E8F18507C239F5

Ayrıca, milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulan eşyalara ilişkin olarak da düzenlemeler yapıldı. Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulan vakıflara veya Savunma Sanayii Başkanlığına ait şirket ve müesseseler adına getirilen savunma amaçlı eşyalara vergi muafiyeti tanındı. Ayrıca, engelli vatandaşların sosyal hayata entegrasyonunu desteklemek amacıyla özel tertibatlı araç ithalatında elektrikli motorlu araçlar da muafiyet kapsamına alındı. Bu düzenlemeler, çağın değişen teknolojik ve sosyal taleplerini dikkate alarak yapıldı.

ANTREPO IŞLEMLERINE DÜZENLEME

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de Resmi Gazete'de yer aldı. Bu yönetmelikle, antrepo içi ve dışı elleçleme işlemlerine ilişkin başvuru süreci düzenlendi ve başvuruların sonuçlandırılmasına dair esaslar belirlendi.

Efeler Belediyesi’nden çöp kamyonu hamlesi Efeler Belediyesi’nden çöp kamyonu hamlesi

Zama Son 15 Gun Posta Ve Kargoya Dev Vergi Zammi 463578 5B5C92385Bbd33615Af464D1B1D3Efea

Yönetmelik ayrıca, antrepo işleticileri tarafından sunulan götürü teminat miktarları ile gümrük laboratuvarlarında yapılan tahlil ücretlerini güncelledi.

Bunun yanı sıra, Bakanlık tarafından yayımlanan iki ayrı Gümrük Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yer aldı. Bu tebliğler, Avrupa Birliği Komisyonu'nun belirli ürünlerin sınıflandırılmasına ilişkin aldığı kararlar doğrultusunda düzenlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ