Aydın’ın Söke ilçesinde zeytinyağı üretimi sonrası arta kalan küspeden üretilen doğa dostu dumansız mangal kömürü, İngiltere’ye ihraç ediliyor.
  NT Organik Enerji tarafından, 'pirina' adı verilen zeytin küspesinden üretilen dumansız mangal kömürü, İngiliz Ecologicoal Environmental Technologies Firması aracılığıyla Ekim ayından itibaren İngiltere pazarına girecek.

OCAKBAŞI RESTORANLARDA KULLANILACAK

'Ecologicoal Multi-Fuel Charcoal' adıyla piyasaya sürülecek olan doğa dostu dumansız mangal kömürü, ağırlıklı olarak İngiltere’de sayıları hızla artan ocakbaşı restoranlarında kullanılacak.
Ocakbaşı restoranların yanı sıra sobalarda da kullanılabilen dumansız kömür, Londra’da giderek artan hava kirliliği sorununa karşı önemli bir alternatif olacak.

ÇEVRENİN YANI SIRA EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR

NT Organik Enerji’den yapılan açıklamaya göre, dumansız ve uzun süre yüksek derecelerde yanan mangal kömürünün kullanımının yaygınlaşması, dünyada küresel ısınmayı tetikleyen ve tropik orman katliamlarının nedenlerinden biri olan bir odun kömürü üretiminin de önüne geçilmesini sağlayacak. NT Organik Enerji tarafından yapılan açıklamada, “Yabancı pazarların ihtiyaçlarını, tamamen Türkiye’de üretilmiş bir ürünle karşılayarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda üretim kapasitemizi arttırarak, iç piyasadaki ithal mangal kömürü bağımlılığına son vermek istiyoruz” denildi.

BAŞARILI PROJE

Doğa dostu mangal kömürü, 2015 yılında Oğuzhan Yılmaz yönetiminde gerçekleştirilen ve TÜBİTAK Türkiye birinciliği ile Slikon Vadisi dünya üçüncülüğünü elde eden proje kapsamında geliştirildi. Ürününün Avrupa pazarında tanıtımı ve satışı ise, çevre bilimi eğitimi alan Kenan Çiğdem tarafından yürütülüyor.
Muhabir: Yazar Silinmiş