Bugün çok farklı bir konu ve konukla sizlerleyim; 'Kanaryalar'. Söylediği melodik şarkılar, renkleri ve duruşlarıyla bizi kendilerine aşık eden bu sevimli dostlarımızı, sizler için enine boyuna konuştuk.
Konuğum Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu Kıvrık Gagalılar Komisyonu Başkanı Hakan Karadenizli. Kanaryalar ne yerler, nasıl ve nerede beslenirler, yarışmalar nasıl düzenlenir..Kanarya sevenler ve beslemek isteyenler, bu röportaj sizin için. İyi okumalar. Ahmet Çelik: Öncelikle kanarya kuşlarını bize tanıtabilir misiniz? Hakan Karadenizli: Kanaryalar ırk kanaryası ve ötüm kanaryası olarak ( bülbül ötümlü, malinu, roller) dallara ayrılırlar. Yorkshire, agi, Norwich, Fiorino ve aklıma gelmeyen birçok ırk var. Bu ırklar birbirinin arasında değişiyor.

'EVDE KANARYA BESLEMENİN HİÇBİR ZORLUĞU YOKTUR'

Kanarya beslemenin hiçbir zorluğu yoktur. Yemine, suyuna günlük olarak bakarsanız, mamasını da belirli periyotlarda verirseniz, bu kuşlara bakmanın hiçbir zorluğu yoktur. Bende 500-600 tane kuş var. Her gün içindeyim. Bıkmadan onlara bakıyorum.
Kanaryaların kafesi hiç olmazsa 50 cm olmalı. 40 cm de de üretim yapılıyor. Yani 40 50 cm arası bir kafes uygun diyebiliriz.

KANARYA ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Alacağınız kuş genç bir kuş olmalı. Genç olmalı derken 1 veya 2 yaşında olabilir. Malta türü evlerde daha çok beslenen türdür. Hobiciler daha çok Malta cinsini tercih ediyorlar, dükkanlarda satılan genelde bu cinsler. Kuş alırken asıl dikkat edilecek konu, işi anlayan ve yalan söylemeyecek insanlardan bu kuşu alsınlar. Bu çok önemli. Ustayı iyi seçmek lazım. Bu kuşa bakamayacaksanız almayın. Kuşu almadan önce araştırın. Bu bir eşya değil, bir can.

'KANARYALARIN ATA'SI 'YEŞİL' RENKTİR'

Evinde besleyecekler için sarı kanarya çok cazip ve ilgi çekici kuşlardır. Aslında kanaryaların ataları yeşildir. Ama mutasyona uğradıkça renkleri açılıp, istedikleri renkler elde edilmiş. Beyaz renk bile kanarya var.

'OTURMA ODASINDA KUŞ OLMAZ'

Asla cereyan da kalmaması gerekir. Yemini,suyunu, mamasını, vitaminlerini uygun olarak ve zamanında verirseniz hiçbir zorluk yaşamazsınız. Neşe veren kuşlardır. Bir de kuş yatışlarına çok dikkat edilmeli. Yani oturma odasında kuş olmaz. Çünkü kuşun yatış kalkış saati var. Bu kuşlar bahar ayında eşleşme dönemine girer. Zaman zaman suni yapıyoruz biz bunu. Bahardan önce o ışığı veriyorsun, bu sefer kuşu erken uyandırmış oluyorsun ve kuş dik şekilde ötüyor, bocalıyor.
Bunlar muhabbet kuşu değiller. İnsana o şekilde alışmazlar. Sen bunun ötüşünü dinleyeceksin. Bu kuşları çok salmanıza gerek yok. Bazen evde perdeler kapalıyken salabilirsiniz. Yağı varsa eritmiş olursunuz ama zaten sistemli bakarsanız kuşunuz yağlanmaz.

Kanaryalar'da yarışmalar ne zaman ve nerede yapılır?

Yarışmalar da duruş kuşlarında belirli kriterler var. Bazı kuşlar yüzde 50 açıyla,bazı kuşlar yüzde 60 açıyla duruyor. Bazı kıvırcık tüylü kuşların sağ yüzgeci sol yüzgeci diye ayrılan tüyleri var. O tüylerin simetrik birbirine karşılıklı durması, sırtında ki o simetriği tamamlaması gibi..
Ötüm kuşları ayrı kuşlardır. Bülbülü kuş, malinua, harz roller, timbırado... bunlar ötüm kuşudur. Renk ve duruş kuşları ayrı kuşlar. Kırma kuşlar yarışmalara giremezler.

KUŞLAR YARIŞMAYA NASIL GİRERLER?

Öncelikle kuş sahibinin derneğe kaydolması lazım. Sonra o dernekten bilezik alması lazım. O bilezikler yavru 5 günlükken ayaklarına takmak gerekir. Yavru büyüyünce şekline girdikten sonra, gerekli kriterler varsa o zaman yarışma da hak sahibi oluyorsun ve kuşun güzelse birinci oluyorsun veya dereceye girebiliyorsun. İsteyen herkes derneğe üye olabilir. Ama bence kuşu olması gerekiyor, kuşları tanıması gerekiyor.
Bu yarışmalar 5 - 6 il'de yapılıyor. Yöresel yarışmalar var bir de final var. En son bir de İnternational diye bir yarışma var. Kocaeli de, Gaziantep'de, Adana'da.. hangi dernek nerede isterse. En az 5 bin metre kare alan olması gerekiyor. Fuar gibi düşünün. Sene de 5 kere yapılır. Ekim'de başlar Aralık ayın da biter. Şubat ayında kuşçuların hepsi İtalya'da bir şehre giderler. Orada yarışma yapılır. Ama pandemiden dolayı şu an da yarışmalar yapılmıyor.

'KANARYA ALMADAN EVVEL KUŞU TANIYIN'

Kuşu beslemeden evvel ne yediğini içtiğini araştırmaları gerekir. Sonra nerelerde ne şekilde beslememiz lazım onun bilinmesi gerekir. Ondan sonra kuşu sahiplenin. Daha sonra ben bu kuşu nasıl üretebilirim diye düşünmeniz gerekiyor. Çünkü 2 kuş 4 olur. 4 iken 6 olur. Gittikçe çoğalır ve kuşçu ortaya çıkar.

KANARYALARIN FİYATLARI NE KADAR?

Ortalama bir kanarya fiyatı 100 - 150 lira civarındadır. O da kırma kuştur. Ama iyi bir tür almak istiyorsanız onun sonu yoktur. Sahibinin beklentisine göre değişir. Ne istediğine bağlıdır. 5 bin lira da olabilir, 10 bin lira da olabilir.

Sohbetimiz esnasında dikkatimi çeken sözler:

- Kanaryaların dişileri ötmezler. Kısa ve kesik kesik öter. Bu da sahibini tatmin etmez. Kuş alırken buna dikkat edin
- Yumurta ve yeşil sebzeleri severek yerler. Hafta da 2 3 defa verebilirsiniz
- Ötüm alıcılığı kanında varsa kasetten dinleterek çok iyi bir ötüm elde edersiniz. Kırma kuşlardan bu ötüm elde edilmez dikkat!
- En çok beslenen cins Malta. Bu türü tercih etmeniz başlangıç olarak iyi bir tercihtir
- Kuşlar bir eşya değil, candır. Almadan önce bunu göz önünde bulundurunuz. Tanımadan bu kuşları almayın