Aydın'ın SES'inden herkese mutlu günler. Bu hafta ki röportajımızda Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Sn. Hasip Arıkan ile Aydın amatör futbolunun sorunlarını ve çözüm önerilerini ele aldık.
Arıkan ile amatör spor kulüpleri federasyonu binasında görüştük. Misafirperverliği için kendisine teşekkür ediyorum. Ahmet Çelik: Öncelikle ASKF başkanlığına 2. kez seçildiniz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yarım kalan projelerim var demiştiniz. Nedir bu yarım kalan projeler?
Hasip Arıkan: Aydın'da şu an da 5 tane toprak saha kaldı. Çobanisa, Horsunlu, Ataeymir, Akçaova bir de Bağarası. Bu 5 tane saha da sentetik çime dönüşecek ve çağa ayak uyduracaklar. Yakın zaman da Çobanisa sahasının ihalesi yapıldı. Nasip olursa önümüzde ki sezona yetişecek. Onunla birlikte Horsunlu'da yapılacak. Geriye sadece 3 tane toprak saha kalacak. Bağarası sahası için de, Söke Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğüne bu protokolü devrederse, bu sahamızda sentetik çime dönüştürülecek. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Umarım kısa sürede bu protokolde imzalanır. Diğer sahalarımız içinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu devir de elbette ki toprak sahaların olmaması lazım. Sporcu sağlığı açısından da bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bizim elimizde bunun yetkisi veya maddi gücü yok. Biz sadece ilgili milletvekillerinden, valilikten, belediyelerden aracı olmak suretiyle buraların sentetik sahalara dönüştürülmesi için aracı oluyoruz.

'TÜRKİYE'DE TÜM MAÇLARI SAĞLIK MEMURLU OYNATAN TEK İL AYDIN'

Sporcu sağlığı bizim için çok önemli. Olmazsa olmaz. Aydın'da bütün maçlarımızı sağlık memursuz oynatmıyoruz. Türkiye'de bütün maçları sağlık memurlu oynatan tek il'iz.
Yönetim kurulumuz ile bu konuda büyük bir başarı sağladık. Futbol müsabakalarının sporcu sağlığıyla ilgili bir dernek de kuruldu. Onlar da bize çok yardımcı oluyorlar.

'EN BÜYÜK SORUNUMUZ; SAHA EKSİKLİĞİ'

Bizim en büyük sorunumuz saha eksikliği. Çünkü 35-40 takım aynı anda antrenman yapmak istiyor ve antrenman yapmak zorundalar. Sahayı 4'e 5'e bölüyorlar. Biz bunu her yerde dile getirdik. Nihayet bu söylemlerimiz karşılığını buldu ve yeni atanan Spor il müdürümüz bu konuda çok ilgili ve yardımcı oluyor. Yeni atanan valimiz de büyük destek veriyor. Kardeşköy'de yeni bir saha yapılmasıyla biraz rahatlama olacak. Yine Çeştepe sahası da Efeler belediyesi tarafından bu konuda çalışma yapılıyor ve kısa zamanda orada da amatör maçlar oynanacak. Umurlu sahasında da spor kompleksi çalışmalarımız sürüyor. Efeler mahallesinde de bir sentetik saha açıldı. Orada da altyapı takımları çalışmalarını yapıyor. 1 ve 2 no.lu sahalarımızın yoğunluğunu kısa zamanda azaltmak istiyoruz.
Didim ve Söke' de de saha sıkıntımız var. Didim yan sahasının zemini çok kötüydü. Onun ihalesi de yapıldı. Gelecek sezona yetişecek. Söke'ye de bir iki tane sentetik saha yaptırabilirsek sıkıntılarımızı çözeriz.

'EN BÜYÜK HAYALİM...'

Benim en büyük hayalim 15 dönüm bir arazi bulup, bir futbol sahası, TÜFAD, sağlıkçılar, saha komiserleri ve toplantı salonlarının olduğu bir ana merkezde toplayabilirsek, en azından temelini atabilirsek çok mutlu olacağım. A.Ç: Sizce TFF pandemi sürecini doğru yönetebildi mi?
H.A: Pandemi süreci birden bire gerçekleşti. Kimse böyle bir şeyi tahmin dahi edemezdi. 14 Mart'ta ligler durduruldu. Bence TFF süreci çok iyi yönetemedi. Profesyonel ligler tamamlandı. Amatör müsabakalar oynanmadı. Bizde 2. Amatör kümeyi 3. hafta da durdurduk. Süper amatörü durdurduk. Alt yapı maçları oynatılmadı. Alt ligleri tescil ettiler. 2. Amatör'de 3 hafta oynanmamış kabul edildi. Kulüplerin emekleri, transferleri, masrafları boşa gitti. Kulüplerimizin mağdur olmasını istemezdik. Biz tertip kurulu olarak bir tavsiye kararı aldık. Dedik ki; 2.amatör kümede çekilmeyen tüm takımları 1.kümeye alalım. 2.küme olmasın dedik. Amatör işler kuruluna gönderdik. Onlarda bu kararı onayladı ve yürürlüğe girdi. Önümüzde ki yıl 2.küme olmayacak ve 1.küme de devam edilecek. Yeni kurulan takımlarda şartları yeri getirilmesi takdirde 1.kümede oynayacaklar.
A.Ç: Önümüzde ki sezon amatör liglerde pandemi süreci nasıl yönetilecek?
H.A: Gelecek sezonla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. Kitapçık henüz yayınlanmadı. Kitapçık yayınlanınca hepsinin bilgisi yer alır. Tabii ki test yaptırmak pahalı bir şey.
Profesyonel takımlarda test daha farklı yapılıyor. Amatör işler parasız yapılan işlerdir. Gönüllülük esastır. O yüzden kulüplerin bu test ücretlerini karşılamasına imkan yok. Kulüpler zaten zor ayakta duruyorlar. Hiçbir kulübün sabit geliri yok. Bunun üstüne bir de testlerin masraflarını üstlenin denirse hiçbir takım sahaya çıkamaz. Bizim bildiğimiz bu konuları tabii ki bağlı olduğumuz konfederasyon da değerlendiriyordur. Bizler gönderilen talimata göre hareket ederiz.
A.Ç: Aydın'da amatör spor kulüplerinin en büyük sorunu nedir?
H.A: 2 Tane büyük sorunları var. 1 Ekonomik sorunlar 2 Tesis sorunu.
Ekonomi konusunda, kulüplerin yüzde 85'inin 1 kuruş geliri yok. Gönüllülerin, başkan ve yöneticilerin sayesinde ayakta duruyorlar. 17 ilçe'de belediye başkanları ile bu durumu konuşuyoruz. 500 tane spor kulübü var Aydın'da. Bunların 167 tanesi bize üye. Yıllık ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamak üzere maddi destek sağlamaya çalışıyoruz. Kanun gereği İlçe ve Büyükşehir Belediyeleri belirli ödenekler karşılıyorlar.
A.Ç: ASKF olarak kulüplere maddi destek verebiliyor musunuz?
H.A: Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nun 2 tane geliri var. Birincisi liglere katılım bedeli. 400 lira para. 200 lirası TFF'ye, 200 lirası amatör spor kulüpleri federasyonuna. Diğer gelir ise transferden alınan bedel. 350 lira para. 150 lirasını TFF alıyor. 200 lirasını TASK alıyor. Yani Türkiye amatör spor kulüpleri konfederasyonu. Bunun dışında hiçbir gelirimiz yok. Burada çalışan personel, elektrik,su, telefon, internet, gelme, gitme, Türkiye şampiyonaları düzenlemek ve kupalar.. gönül isterdi ki bu kulüplerimize sahip çıkalım. Ama hiçbir amatör spor kulüpleri federasyonu bu maddi desteği veremez.
2 Sene önce Aydın valiliğinden, 140 amatör spor kulübü için malzeme desteği aldık. Kulüpler ne yardımı istiyorsa o desteği sağladık. Kulüplerle görüşerek yaptık bunu tabii ki. Biz TFF değiliz yanlış anlaşılmasın. Buna rağmen elimizden geleni yapıyoruz. Her branşa eşit şekilde destek veriyoruz.

'SPOR, DOSTLUK VE KARDEŞLİKTİR'

Spor, dostluk ve kardeşliktir. Saha da oynanan maç saha da kalmalı. Hakemin bitiş düdüğüyle, saha da ki olay dışarı çıkmamalıdır. Saha içinde ki kırgınlık da saha içinde kalmalıdır. Amatör keyif sporudur. Sahada varını yoğunu koy ama saha dışında hiçbir olaya karışma.

'VELİ'LER LÜTFEN SAHA'YA MÜDAHALE ETMEYİN'

Ben buradan küçük yas gruplarının velilerine seslenmek istiyorum. Sayın veliler kesinlikle saha da oynanan oyuna tribünden karışmayın. Siz sadece izleyin ve çocuğunuza destek olun. Her oynayan çocuk futbolcu olacak diye bir kural yok. Önemli olan çocuğunuzun kötü alışkanlıklardan uzak durmasıdır. Birlik ve beraberlik ruhunu öğrenmesidir. Saha da ki çocuğun gözü kulağı kenarda ki velilerde oluyor. Veliler lütfen siz olaylardan uzak durun.

Röportaj esnasında dikkatimi çeken sözler:

- Amatör spor kulüplerinde ki yöneticilerin fedakarlığı ve emeği, başka hiçbir sivil toplum örgütünde yoktur. İşinden, aşından, parasından, zamanından fedakarlık yapıyorlar.
- Evinin elektrik parasını sporcusuna veren yöneticiler biliyorum
- Amatör futbolcu transfer etmek isteyen profesyonel takımlar; lütfen oyuncuya 'lisansını al gel' demeyin. Yetiştirme parasını ödeyin. Haksızlık etmeyin. Karşılıklı diyalogla halledin.
- En başından beri tavrımız açık ve net'ti. 4 takımımızın da BAL ligine alınması için çok çaba sarf ettik.
-17 ilçe belediyesinin neredeyse tamamından maddi manevi destek görüyoruz.
- 'Spor'suz ve sağlıksız yaşam hap almayı ilaç kullanmayı tetikliyor. Bu da ülke ekonomisine zarar veriyor.
- Küçük yaşlarda spora başlayanlar tüm kötü alışkanlıklardan uzak duruyorlar. Bu anlamda amatör spor kulüplerinin desteklenmesi gerekiyor.

Hasip Arıkan'la soru-cevap

Tuttuğunuz takım: Fenerbahçe
Amatörlerin en büyük sorunu: Ekonomi ve tesis
Hayatta en değer verdiğiniz şey: Ailem
En büyük hedefiniz: Her kulübe bir saha projesi
En büyük iyi'kim: Amatör spor camiasının içinde bulunmak