Kadınlar futbol'dan anlamaz ki, ofsayttan hiç anlamazlar. Kadının yeri kocasının yanıdır. Hayır! Bildiğiniz tüm klişeleri unutun. Yeni nesil kadınlar bunların hepsini yapabiliyorlar. Üstelik 'Futbol da oynarız, çocuk da yaparız kariyer'de' diyorlar.
Tarih boyunca her alan da ayrı tutuldu kadınlar. Erkeklerle eşit olmadıkları savunuldu. Futbolda da durum aynıydı. Kadınların futboldan anlamadığı söylendi, konuşuldu. Fakat kadının fendi önce tribünlere indi, sonra yeşil sahalara.
Bugünkü konuğum Aydın'ı, bayanlar futbol 2. liginde temsil eden Yedieylül Gençlikspor'un başarılı oyuncusu Gamze Tan.

Ahmet Çelik: Kadın futbolcu olarak çevrenden ne gibi tepkiler alıyorsun?
Gamze Tan: Tabi ki futbola ilk başladığım zaman çok büyük tepkiler almıştım. 'Kadın'dan futbolcu mu olur' , 'ne işiniz var top'la' , 'bırakın bu işi' gibi tavırlarla karşılaştım. Daha sonra oynadıkça, oyunu geliştirdikçe ve bunu insanlara gösterdikçe, bu kötü tepkiler olumluya dönmeye başladı. Öyle ki, neredeyse erkek futbol takımlarından bile transfer teklifi almaya başladım. ( gülüyor )
Geçen sene Yıldızpor'lu çocuk oyuncuları eğlensinler diye plaja götürmüştük. Orada erkek hocalarla renk katmak için bir turnuva düzenlemiştik. Erkek antrenörlerle kıran kırana maçlar yapmıştık. Tek kadın antrenör ben'dim. Orada da çevreden çok iyi tepkiler aldım.

ORTA SAHA'DAN STOPER'E UZANAN HİKAYE

Şimdi stoper oynuyorum fakat futbola orta saha olarak başlamıştım. Orta saha da çok verimli olamamıştım. Takıma katkı sağlayamamıştım. Bir maçta 45 dakika sonunda stoper oynayan arkadaşla mevki değişikliği yapmıştık. O gün bugün'dür stoper oynuyorum.
A.Ç: Stoperler genelde sert olurlar ama?
G.T: Aslında bende tam aksine hiç sert değilimdir. Stoper olarak erkeklerle bile mücadele edebilirim. Bu mevki de kendimi çok rahat hissediyorum. Güçlüyüm kuvvetliyim, kendimi stoperde baya iyi görüyorum. ( Gülüyor ) A.Ç: Erkek futboluyla kadın futbol'u arasında ne gibi farklar var?
G.T: Aslında hiçbir fark yok. Bir fark olacaksa o da fiziksel üstünlüktür. Onun dışında kadınlar da en az erkekler kadar mücadele edebilecek durumdalar.
A.Ç: En büyük tepki ve desteği kimden aldın diye soruyu birleştireyim.
G.T: Futbol'a başlarken en büyük tepkiyi ailemden aldım. Ailem Doğu kültürüne ait olduğu için, futbolu bir kadına yakıştıramadılar. Fakat daha sonra işler değişti. Şu an en büyük desteği ailemden görüyorum. Yani en fazla tepkiyi de desteği de ailemden gördüm diyebilirim. Ben etrafımda ki insanların ne dediklerine pek takılmam. Eleştiri anlamında sadece saha içinde oyun anlamında ki eleştirileri dinlerim ve kendimi geliştirmeye bakarım.
A.Ç: Futbol'dan maddi kazancınız var mı?
G.T: Geçen sezon Denizli Horozkent' de oynarken maddi kazancım olmuştu. Uzaktan gelip gidiyordum. Aslında her kulüp kendi sporcusuna maddi destek olmak ister. Maddi anlamda çok iyi olan, sporcusuna iyi ücretler veren takımlarda var.
A.Ç: Aydın'da ve Türkiye'de sence kadın futbol'u ne durumda?
G.T: Aydın anlamında diyebileceğim sadece destek görmediğimizdir. Hem maddi yönden hem manevi yönden. Biz kadın futbolcular olarak bir şeyler başarmak istiyoruz ama büyüklerimiz desteklerini sadece gazeteler önünde gösteriyorlar. İşin perde arkasında hiçbirini göremiyoruz.
Türkiye anlamında da şu an birçok futbol takımı var ama gelişim açısından kötü gidiyoruz. Avrupa ile kendimizi kıyaslarsak biz geriye gidiyoruz.
Maddi olarak verilen sözler tutulmuyor. Kendi formalarımızı, kıyafetlerimizi kendimiz alıyoruz. Böyle olunca da antrenman da her birimiz farklı şeyler giyiyoruz.

'ÖZLEM BAŞKAN BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ'

Aydın'ı en üst liglerde temsil eden erkek futbol takımı bile yokken biz 2.lig de oynuyoruz. 2.lig de Aydın'ın erkek futbol takımı bile yok. Biz sadece biraz daha destek bekliyoruz. Sonuçta Büyükşehir Belediye Başkanı da bir kadın. Sayın Özlem Çerçioğlu'da bir spor sever. Bizim bunu bir avantaja çevirmemiz lazım.
Geçen sene Mardin'e, Sivas'a, Trabzon'a çok yol kat ettik. Bu yollarda başımıza neler gelecek, bir şey olur mu düşüncesiyle gidiyoruz. Korkarak gidiyoruz açıkçası. Tabi bunu da kulüp başkanımız kendi imkanlarıyla bazen de belediye'den destek alarak yapıyor.
A.Ç: Futbol'a başlamak isteyen genç kadınlara tavsiyen var mı?
G.T: Gerçekten bu işe gönül verdilerse, bu işi yapmak istiyorlarsa çok çalışmaları gerekiyor. Ben 12 yaşımda başladım bu işe. Belki bu dönemler ki kızlar kadar şanslı değildik. Ama şu kesin ki, çok çalışıp çok istemeleri lazım. A.Ç: Futbol'da ileri ki hedeflerin neler?
G.T: Aslında futbol açısından çok bir hedefim yok. Sadece A milli takım formasını giymek istiyorum. O gururu yaşamak istiyorum. Bir kere bile olsa giymek istiyorum milli formayı.
Sadece belli bölgelerde ki oyuncuları değil de daha farklı bölgelerde ki oyuncuları da izlerlerse, eminim ki milli takımda oynayabilecek birçok oyuncu bulacaklardır. Sadece aynı kitleden oyuncu seçimi yapıyorlar. A.Ç: Peki yoğun futbol hayatının arasında evliliği düşünecek fırsat bulacak mısın?
G.T: Şu an böyle şeyler ilgilenmiyorum. Hani klasik bir laf vardır ya 'biz işimize aşığız' diye, bende de durum bu. Ama vakti zamanı gelince hayırlısı neyse o olur.

Gamze Tan ile soru cevap:

Tuttuğun takım: Fenerbahçe
En beğendiğin futbolcu: Puyol
Uğurlu rakamın: 5
Unutamadığın golün: Yedieylül'de oynarken 2.lige terfi final maçında attığım ilk gol
En büyük korkun: Aileme zarar gelmesi
En büyük iyikin: Futbolu seçmiş olmam
Olmazsa olmazın: Karakterim

Röportajımız esnasında dikkatimi çeken sözler:

- Bence şu an birçok kadın futbolsever ofsaytı erkeklerden daha iyi biliyor. Ofsayt anlatılmaz yaşanır diyebilirim. ( gülüyor ) Futbola gönlünü veren herkes ofsaytı bilir.
- Denizli' de oynadığım dönemde takımın yüzde doksanı milli takım oyuncusuydu.
- Son dönemlerde ki kadın cinayetleri bizi çok sarsıyor. Biz,kadın neler başarabilir bunu göstermek istiyoruz.
- Maça gelen taraftarlar beni öz kızları gibi görüyorlar.
- Karakterimden asla ödün vermem. Maçlarda hiçbir olaya karışmadım karışmam.
- İdolüm Puyol