2024 yılı itibariyle asgari ücrete ve memur maaşlarına gelen zam ile birlikte, orman işçisi maaşlarına da zam gelmiştir. Diğer sektörlere ve devlet memurlarına oranla oldukça düşük bir miktarda maaş alan orman işçileri maaşları, asgari ücrete paralel bir şekilde ilerlemektedir. Peki, orman işçisi maaşı 2024 yılında ne kadar? İşte detaylar...

Orman İşçisi Maaşı 2024

Orman işçisi maaşı  işçinin sözleşmesine, kıdemine, kadrosuna, çalışma süresine ve çalışma koşullarına göre değişiklik arz etmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen orman işçisi maaşı 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  •  Orman işçileri en düşük 17.002 TL ile en yüksek 22.500 TL arasında maaş almaktadır.

Orman Iscisi Maaslari 3

Sözleşmeli Orman İşçisi Maaşları

Sözleşmeli orman işçisi maaşları, Orman Genel Müdürlüğü ile işçi arasında imzalanan yıllık bir sözleşme ile belirlenmektedir. Bunun dışında sözleşmeli orman işçiliği, bu alanda en çok istihdamın yapıldığı koldur.

Sözleşmeli orman işçisi maaşları, birçok yapılan sözleşmeye göre değişiklik arz etmektedir. Bu konuda tek kıstas ise, maaşların 2024 yılında belirlenen asgari ücretten az olmamasıdır. 2024 yılı için orman işçisi maaşları ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  •  Sözleşmeli orman işçisi maaşı 2024 yılında ortalama 17.002 TL ile 21.000 TL arasında aylık ücret almaktadır.

Geçici Orman İşçisi Maaşı Ne Kadar?

Geçici orman işçileri, sezonluk işçi olarak adlandırılan ve çalışma döneminin bitmesi itibariyle çalışmasına son verilen işçileridir.

Geçici orman işçisi maaşları, görevleri, çalışma yerleri gibi birçok kriter Orman Genel Müdürlüğü tarafından mevsimlik olarak imzalanan sözleşmede yer almaktadır.

Yıllık sözleşmeli orman işçilerine oranla daha düşük maaş alan geçici orman işçilerinin maaşları ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Geçici orman işçisi maaşları 2024 yılı itibariyle 17.002 TL ile 19.000 TL arasında seyretmektedir.

Orman Iscisi Maaslari 6

Orman Yangın İşçisi Maaşları

Orman işçileri arasında görece en önemli işi yapan kişiler, orman yangın işçileridir. Orman yangın işçileri, yalnızca yangın söndürme ve yangın sonrasındaki tahribatı giderme konusunda sorumluluğa sahiptirler. Buna göre eğitilir, buna göre sözleşme imzalarlar. Yaptıkları işe göre aldıkları maaşın nispeten az olduğu düşünülen orman yangın işçisi maaşı, 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Orman yangın işçisi maaşı 2024 yılı itibariyle 17.002 TL ile 22.500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kadrolu Orman İşçisi Maaşları

Yıllık sözleşmeli orman işçileri, çalışılan kurumca ve Orman Genel Müdürlüğünce belirlenen şartlar dahilinde kadroya geçebilme hakkına sahiptir. Kadroya dahil olan orman işçisi maaşı hakkında net bir bilgi olmamasına karşın, 2024 yılı itibariyle en düşük memur maaşına yaklaştığı bilinmektedir.

Orman İşçisi Alımı Ne Zaman?

İş ilanlarının yer aldığı Orman Genel Müdürlüğü web sitesinde, henüz güncel bir orman işçisi alımı ilanı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, orman işçisi olarak son alımlar 13- 19 Şubat 2024 tarihinde ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’ bünyesinde gerçekleşmiştir.

Bir sonraki sözleşmeli orman işçisi alımının ne zaman olduğu bilinmemekle birlikte, geçici- sezonluk orman işçisi alımları, daha çok yaz aylarında olmaktadır. Bu anlamda orman işçisi adaylarının yaz aylarına yaklaştıkça, Orman Genel Müdürlüğü web sitesini kontrol etmeleri gerekmektedir.

Orman Iscisi Maaslari 1

Orman İşçisi Alım Şartları Nelerdir?

Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı orman işçisi alım ilanlarında yer alan bilgilere göre birtakım alım şartları bulunmaktadır.

Orman işçisi olmanın şartları aşağıdaki gibidir:

  • T.C. vatandaşı olmak.
  • En az ilkokul, en fazla ortaokul mezunu olmak.
  • Cinsiyeti erkek olmak.
  • Başvuru günü itibariyle 18 yaşından küçük, 25 yaşından büyük olmamak.
  • En az 167 cm boyunda olmak.
  • Boy- kilo endeksinin orantılı olması.
  • Askerlik ile ilişiği olmamak.
  • Onaylı sağlık raporunun bulunması.

Orman İşçisi Nedir? Ne İş Yapar?

Orman işçisi görevi anlamında, sıkça orman yangını ve tahribatı yaşayan ülkemiz için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda ormanların koruyan, güvenliğini sağlayan, ağaçların ve bitkilerin bakımını yapan kişiler orman işçileridir.

Orman işçisi görevleri şu şekildedir:

  • Ağaç ve bitkileri kesim, budama işlemlerini yapmak.
  • Orman ve milli parkların temizliğini sağlamak.
  • Orman ve odunların korunmasını sağlamak.
  • Yol ve kısmi yapı inşasında bulunmak.
  • Erozyon ve sel riskini azaltma çalışmaları ve ıslahı yapmak.
  • Olası bir yangın durumunda, ormanı ve canlıları koruyarak yangını kısmi olarak kontrol altına almak ve itfaiyeye haber vermek.
Muhabir: Ömer ARAZ