Nazilli’de kuru incir sezonu bu yıl sorunlarla başladı. Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, üreticilerin incirlerini ayıklamadan satışa sunmalarının ihracatı riske attığını belirterek dikkat çekici uyarılarda bulundu.

“İHRACATÇI SEÇİLMEMİŞ MALI ALMAK İSTEMİYOR”

Geçtiğimiz yıl tonlarca ürünün geri döndüğünü hatırlatan Kırlıoğlu,

“Köylümüz geçmiş yıllardaki gibi seçimini yapmıyor. İhracatçı da seçilmemiş malı almak istemiyor. Sütten ağzı yanan ihracatçı yoğurdu üfleyerek yiyor” dedi.

Üreticilerin maliyet kaygısıyla incir ayıklamaktan kaçındığını belirten Kırlıoğlu,

“Müstahsil, ‘geçen sene biz bu malı sattık, bu sene neden satamıyoruz’ diyor. Seçerse zarar edecek çünkü içinden puflu incir çıkıyor. İhracata giden mal kürek malı. Neden kötü gönderelim? Köylünün seçemediğini ihracatçı fabrikada nasıl seçecek? İnciri en iyi bilen üreticilerdir” diye konuştu.

AVRUPA KONTROLLERİ ARTIRDI

Kırlıoğlu, Avrupa’nın geçen yıl Türkiye’den gönderilen kuru incirlerin yüzde 20’sini analizden geçirdiğini, bu yıl ise oranın yüzde 30’a yükseldiğini söyledi.

“Aflatoksinin yanında bu kez ofrotoksin denilen bir şey daha çıktı. Ona da bakıyorlar. Aflatoksin lambada belli oluyor ama bu belli olmuyor. Ürünü bahçe bahçe ayırmak lazım” ifadelerini kullandı.

“PAZARIMIZI KAYBETMEMELİYİZ”

Fiyatlara da değinen Kırlıoğlu, incirde piyasanın 200 ile 250 lira arasında değiştiğini, yemeklik kalitedeki ürünlerin ise 600 liraya kadar alıcı bulduğunu belirtti.

“Pazarı kaybetmememiz lazım. Kötü mal gönderirsek bu sefer Avrupa bizden hiç mal almayacak. Kaybeden herkes olacak. Şu anda günü birlik yaşıyoruz. İhracatçı, başı ağrımayacak mal istiyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ