Yaşın kadar kitap oku. Tanrı, insanlardan tek bir şey istedi aslında.. İkra (oku). Oku araştır öğren. Bizler ise okumaktan kaçtık, okuyan varsa ondanda kaçtık, sormaktan sorgulamaktan kaçtık, İlk emri yerine getirmekten hep imtina ettik. Çok konuştuk çok eleştirdik hatta çok yargıladık fakat okumadık.
Hep “Bizden geçti” sözcüklerine sığındık. Ruhumuz bedenimizi terk etmediği sürece geçmeyecek. Okumakla değişecek şuan kabul etmek zorunluluğunu hissettiğin her şey. Okuyarak tanıyacaksın tanışacaksın her şeyle. "1 harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” diyen bir peygamberin ümmetiyim diyorsan okuyacak okutacaksın.
“Kız çocuğu okumaz” söylemlerini de atacaksın zihninden.okuyarak araştırarak aşacağız kulun kula olan köleliğini. Kahvehanelerde kitap rafları talep edeceksin oturduğun cafe de kitap köşesi isteyecek, ”Mahallemde kütüphane olsun” diyeceksin. Parklara, bilbordlara tarihe nam salmış kişilerin sözlerini kazıtacaksın. Okuyacak okutacaksın, evladına da. Yaşın kadar yaşantın kadar kitap alacaksın eline. Su gibi ekmek gibi sarılacaksın kitaplara. Aylık 5 TL kitaba ayıracaksın ve 100 yıl önceki yazar ne düşünmüş ne hayal etmiş neyi anlatmış diye merak edeceksin. Her okuduğunda seninde o düşünceleri tanıdığın çıkacak ortaya ve başlayacaksın uygulamaya.
Eşine saygı evladına sevgi sunacaksın.komşuluk ne imiş tekrar tanıyacaksın, dünyaya gelişinin sadece etten kemikten olmadığını fark edeceksin. Güçsüzü hor görmekten çekinip elindekini paylaşmayı öğreneceksin. ”Ben okuyamadım sen oku” demeyeceksin evladına sende okuyacaksın. Haksızlığa karşı dimdik duracaksın. Doğum günü sevgililer günü o günü bu günü dediklerine kitap günü ekleyeceksin, çare okumak okutmak öğrenmekte. Ülke nereye gidiyor,eğitimde durum vahim sözleri 50 yıl öncede söylenmiştir peki şimdi ne değişti yine aynı söylemlere devam.
Okumaz öğrenmezsen 50 yıl sonrada aynı söylemler devam edecek, hatta kadın cinayeti çocuk istismarı, hayvanlara şiddet doğaya eziyet bitmeyecek, bize bilgiçlik değil bilgelik lazım. Mustafa Kemal; "Toplumumuzu hakikat hedefine, mutluluk hedefine ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, öteki milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu."