Aydın’da federasyona bağlı 13 derneğin yöneticileriyle bir araya gelen GESİFED Başkanı Oktay Mersin, ekonomiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’de iktidarın üretim ekonomisine destek verdiklerini belirten Mersin, “Üreterek kalkınma güzel. Kalkınmanın ana temellerinden birisi üretim. Dolayısıyla üretmemiz gerekiyor ki hem istihdam yaratalım hem ihracat yapalım. Tabii burada uygulanacak politikalar önemli. Doğru politikalarla bunun peşinden gidebilmek önemli. Şu anda uygulanan politikalarla bu yönde ilerlediğimizi şahsen ben tahmin etmiyorum. Aslında ülkemizin önü açık. Hızlı bir şekilde Türkiye şaha kalkacak. Dünyada bir durgunluk var. Avrupa kilitlenmiş vaziyette. Çin ve Uzakdoğu da öyle. Paritelere dikkat ederseniz ciddi şekilde geri geliyor. Aşırı sağ kesimler iktidara gelmeye başladı. İtalya’da aşırı sağlar iktidara geldi. Avrupa’yı sallayacak bir görüntü var orada. Avrupa’yı iyi günler beklemiyor. Bu sıkıntıların katlanarak ülkemize gelmesinden endişe duyuyoruz” diye konuştu.

“İŞVEREN İÇİN YÜKSEK, ÇALIŞAN İÇİN DÜŞÜK”


Ekonomide iyi giden işler olduğu kadar kötü yönlerin de olduğunu vurgulayan Mersin, şunları söyledi: “Elektrik ve doğalgaz zamları iş insanları için iyi değil. Böyle giderse hesapları kitapları yapamaz hale geleceğiz. Hepimiz yoğun bir ticaretin içindeyiz. Üretici de olsanız alıp satsanız da aynı sıkıntıları yaşıyorsunuz. Zamlarla, maliyetleri karşılayamaz hale geldik. Şu anda ben iş insanlarının para kazanıp kazanmadıklarını bilmediğini düşünüyorum. Para kazanıyor muyuz kazanmıyor muyuz bilmiyoruz. Böyle bir durum var. Enerji ve emtia fiyatlarının artması ciddi durgunluğa yol açıyor. Bir şekilde ticaret dönüyor, dönmüyor değil ama para kazanıp kazanmıyor muyuz gerçekten soru işareti. 100’de yüzle yüzde 600 arasında artan emtia fiyatları var. Buradan baktığınız zaman enflasyon kendini gösteriyor. Resmi enflasyon yüzde 80 olarak açıklandı. İstanbul Ticaret Odası’nın verileri ise yüzde 150 civarında gösteriyor. Başka kuruluşların da açıkladığı veriler var.”
Oktay, enflasyonun da ülkede ciddi bir sorun olduğunu belirtirken asgari ücret artışının işverenler açısından yüksek ancak geçimini sağlayan çalışanlar açısından ise düşük seviyede olduğunu ifade etti.
Muhabir: Yazar Silinmiş