Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz. Daha güzel, daha planlı kutlamalar yapılabilirdi ancak halk Cumhuriyet’e sahip çıkıp coşkusunu gösterdi.
Birilerinin silemeyeceği çok büyük bir değerdir Atatürk. Atatürk’ü anlamak yaptıklarını anlamaktan geçer. Atatürk’ün yaptığı birçok devrimi anlatmak için sayfalar yetmez. Cumhuriyet sonrası ekonomik olarak yaptıkları ise ayrı bir öneme sahiptir. Doğru dürüst üretim tesisi olmayan, savaştan çıkmış, Osmanlı Devleti’nin borçları kalmış bir ulusu yeniden ayağa kaldırmıştır.
Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisat zaferleriyle taçlandırılamazlarsa elde edilen zaferler sürüp gidemez, az zamanda söner.” sözünü iyi idrak etmeliyiz. Ekonomik bağımsızlığın önemini o yıllarda dikkat çekmiş ve buna uygun adımlar atmıştır.
Henüz Cumhuriyet ilan edilmeden İzmir İktisat Kongresi ile ekonomik bağımsızlık için adımlar atılmıştır. Sonrasında da peyder pey uygulamaya geçilmiştir. Nazilliler olarak çok iyi bildiğimiz Sümerbank da bunun örneklerinden bir tanesidir.
Nazilli Basma Fabrikası Cumhuriyet dönemi, ülkenin en önemli üretim tesislerinden biri olmuştur. Ülkenin ekonomik kalkınmasına katkının yanında hem sosyal hem de kültürel bir proje olarak Nazilli’nin her anlamda kalkınmasında önemli bir kilometre taşı olmuştur.
Ekonomik sıkıntılar çektiğimiz bu dönemde Atatürk’ün yaptığı ekonomik atılımları daha net anlıyoruz. Yeniden iktisat zaferleri kazanacağımız günlerin gelmesi dileğiyle…