Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2018’de maden için uygun bulmadığı, 503 tür ile zengin floraya sahip ve içerisinde 8 bin yıllık kaya resimlerini barındıran Latmos Dağları'nın en bakir alanında yeniden maden faaliyeti için girişimlerde bulunulması doğaseverleri ayağa kaldırdı. 
Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Batı Anadolu’nun en zengin yeri olan Latmos Dağları’nda hızla açılan maden ocaklarının bölgenin eşsiz doğasında büyük tahribat oluşturduğunu ifade etti.  

Madencilerin Gozu Latmosta Latmosun En Bakir Alaninda Maden Tehdidi 461778 Ed8C053Cc33C9B0F2C58B00F60Fcdf0C

8 BİN YILLIK KAYA RESİMLERİ BULUNUYOR 
Latmos’un en bakir ve el değmemiş alanında, yeni bir maden faaliyeti için girişimler başlamış durumda olduğunu dile getiren Sürücü, “Maden faaliyeti yapılacak alan, devasa bir kayanın üzerine kurulmuş Çörlenasar Kalesi başta olmak üzere, 8 bin yıllık tarih öncesi kaya resimlerinin en seçkin örneklerinin ortasında kalarak, Latmos’un kültürel miras bütünlüğünü bozacaktır. Beşparmak Dağları, ender görülen doğal fıstık çamı ormanları, ilginç kaya oluşumları, farklı ekosistemler ile kendi içinde barındırdığı 503 tür ile zengin floraya sahiptir. Teklif edilen alan içinde zengin arkeolojik kalıntılar, özellikle Neolitik Döneme ait kaya resimlerinin bulunması sahaya eşsiz bir değer katmaktadır. Bafa Gölü’nün kaynak değerleriyle, önerilen Beşparmak Dağları Milli Parkı kaynak değerleri birbiriyle bütünlük göstermektedir. Her iki alanın bütüncül olarak birleştirilerek koruma statüsünü alması, ülkemizin yurt dışında tanıtılmasına önemli katkı sağlayacak ve dünyadaki korunan alanlar içinde en çok ilgi gören yerler arasına girecek” diye konuştu. 

Madencilerin Gozu Latmosta Latmosun En Bakir Alaninda Maden Tehdidi 461778 B3E820433C4D4961046Bdcfb3Ab0B33F

Büyükşehir’den Nazilli’de Engelliler Haftasına özel eğlence Büyükşehir’den Nazilli’de Engelliler Haftasına özel eğlence

KORUMA STATÜSÜ ONAYLANMALI
Sürücü, Aydın Koçarlı’ya bağlı Bağarcık ile Muğla Milas’a bağlı Sakarkaya köylerini her açıdan olumsuz etkileyecek maden faaliyetine izin verilmemesi için tüm kurumların gerekli duyarlılığı göstermesini, teklif edilen böylesine önemli bir alanın koruma statüsü bir an önce onaylanmasını istedi. 

Madencilerin Gozu Latmosta Latmosun En Bakir Alaninda Maden Tehdidi 461778 83E0352E71Da7Fd2Ddabcf26C16Afe20

Kaynak: HABER MERKEZİ