8 bin yıllık Prehistorik Döneme ait kaya resmi bulunan ve Bizans Dönemi arkeolojik yerleşim alanından oluşan farklı dönemlere ait kültür varlığı bulgular tescillenmesinin ardından koruma altına alındı.

Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi

Latmostan Tarih Fiskiriyor Egriderenin Kultur Varliklari Tescillendi 477454 55F8C465E621226Cd47730E6A0D75A7C

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne ait uzmanlar 2009 yılından buyana Latmos’ta tespit ve tescil çalışmaları sürdürüyor. Beşparmak Dağları’nın en güzel yerlerinden biri olan Bafa Gölü Eğridere mevkiinde, içerisinde 8 bin yıllık Prehistorik Döneme ait kaya resmi bulunan 2 alan, 2 ayrı alanda yapı temel izleri ve şapel yapısına ait temel duvarları ile ana kayaya oygu zeytinyağı işliği ile arazi yüzeyinde pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans Dönemi arkeolojik yerleşim alanından oluşan farklı dönemlere ait kültür varlığı bulguları tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan başvuru sonrası Eğridere Kültür Varlıklarının tescili Resmi Gazete’de yayınlandı.

Latmostan Tarih Fiskiriyor Egriderenin Kultur Varliklari Tescillendi 477454 Aac357Aa7Af0Bb6Db281Cb4C5Fa550A6

İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK BULGULAR

Latmos(Beşparmak)Dağları’nın, Bafa Gölü’ne yakın Eğridere bölgesinde farklı dönemlere ait kültür varlıklarının koruma altına alınmasına sevindiklerini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Latmos’un her bölgesinden adeta tarih fışkırıyor. Neolotik dönemden günümüze kadar insan yaşam izleri hiçbir kazı çalışması yapılmadan bile görülebiliyor. Latmos Dağları’nın engebeli ve vahşi kayalıkların içinde her an bir sürprizle karşılaşmak mümkün. Ancak bunları tespit edebilmek için çok zaman gerekiyor. Belki de on yıllar sürecek yüzey araştırmalarıyla, insanlık tarihini değiştirecek bulgulara da ulaşılabilir” dedi.

Latmostan Tarih Fiskiriyor Egriderenin Kultur Varliklari Tescillendi 477454 9878D2Bd9Ad78Cfc5Ffc1De37C50A541

“BENZERİ YOK”

Sürücü, “Fakat madencilik faaliyetleri ne yazık ki bu zamanı tanımıyor, tescil edilmiş alanlar hariç Latmos’un hemen her yerini delik deşik edip, dinamitlerle milyonlarca yıllık kayaları patlatıp bölgeyi adeta beyaz bir çöle dönüştürüyor. Latmos Dağları’nın barındırmış olduğu doğal ve kültürel kaynak değerlerinin, doğal peyzajının bir benzeri yok. Bu bölgenin Bafa Gölü Tabiat Parkı’yla bütüncül olarak koruma altına alınması ve tüm dünyaya tanıtılarak, kontrollü kullanımla bölge halkının da sosyal ve ekonomik gelişimine katkı yapacak projeler geliştirilmesi gerekir” diyerek Latmos’un korunmasının önemini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ