Kuşadası Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin, Denizbank önünde gerçekleştirdiği, ‘’2 Günde 8 Kadın Cinayeti’’ adını taşıyan basın açıklamasına, Kuşadalı kadınların yanı sıra yerli ve yabancı, kadın ve erkeklerden oluşan kalabalık bir grup ta destek verdi. Kadın Meclisi üyeleri tarafından okunan bildirimde kadınlar, 2 gün önce katledilen kadınların mücadelelerini devam ettirmek için burada olduklarını belirterek, ‘’Sevilay Karlı, Tuba Ateşçi'yi boşandıklan erkekler, Hatun Arslan, Elif Saydam ve Özlem Çankaya'yı boşanmak istedikleri erkekler; Emine Ülkü Araz ve Nasim Gol Karimi evli olduğu erkekler, Sloyan Dilan Özdemir'i babası öldürdü’’ denildi. 

İKTİDAR KADIN ÖLÜMLERİNE SEYİRCİ KALMAYA DEVAM EDİYOR

Açıklamanın devamında: "Günde en az 3 kadın öldürülüyor, bir o kadarı da şüpheli ölümler var diyorduk. Kimse bize İnanmıyordu. Şu an ülkede neredeyse 10 kadın öldürülüyor. İktidar buna seyirci kalmaya devam ediyor. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Bu erkekler ya eşleri, ya erkek arkadaşları, ya ayrıldıkları eşleri oluyor her zaman. Kutsal aile yalanlarıyla ve cezasızlık politikaları ile kadına karşı şiddetle mücadelede gerekli önlemleri almayan siyasi iktidar bu katliamların sorumlusudur. Kadına karşı şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği olmasına rağmen kadın erkek eşit değildir, fitratta bu yoktur diyen iktidarı kadınların sesine kulak vermeye çağırıyoruz. Nafakanın, 6284 sayılı yasanın 17 Şubat 1926 da Atatürk tarafından elde ettiğimiz medeni haklarımızın tartışmaya açıldığı her dakika kadınlar öldürülmeye devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ GERİ ÇEKENLER CİNAYETLERİN BAŞLICA SORUMLULARIDIR

"İstanbul Sözleşmesini geri çekenler bu gün bu cinayetlerin başlıca sorumlularıdır. Kadın cinayetlerinin durması için çözüm önerilerimizi görmezden gelenler bugün bu haberleri de görmezden geliyorlar. Kadına karşı işlenen suçlarda cezasızlık politikası ve yapılan indirimler katileri cesaretlendiriyor. Yasaları değiştirmeyi düşünmeyin. Yasaları etkin şekilde uygulayın ve katilleri cezasızlıkla, indirimlerle, örtülü aflarla ödüllendirmekten vazgeçin. İşlenen kadın cinayetlerinin bir tesadüf olmadığını görüyoruz. Özgürce yaşamak için mücadele ederken öldürülen tüm kadınların hesabını soracağız. Görevini yapmayan kamu görevlilerinin kadın düşmanı politika yürütenlerin, kadınları 4 duvar arasına kapatmak isteyenlerin devrini kapatacağız."

KADIN CİNAYETLERİNİN DURDURULMASI İÇİN OLMASI GEREKEN TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR 

Açıklama maddelerin okunmasıyla sona erdi:" 1- 6284 Etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak. 2- Şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak. 3- Boşanmalarda şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek, arabuluculuk sistemi getirilmeyecek. 4- Kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılım sağlanacak. 5-Kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak. 6-Şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak. 7-Bireysel silahlanma yasaklanacak. 8-Kadınlar için 7- 24 çalışan, sadece şiddet başvurularının alındığı acil yardım hattı kurulacak ve işlevi arttırılacak. 9- Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak. 10- Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak. 11- Sadece kadınlar için çalışacak, ‘’Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’’ kurulacak. 12- Kurumlar arası koordinasyon sağlanacak."