Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; 16 Haziran'da başlayacak olan Kurban Bayramı için vatandaşların kurbanlık arayışı başladı. Bu yıl artan et fiyatlarına paralel olarak kurbanlık fiyatları da geçen yıla göre iki katına yakın bir artış gösterdiği belirtiliyor. Büyükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatı 280 ila 340 TL arasında, küçükbaş hayvanlarda ise 250 ila 300 TL arasında olacak. Dolayısıyla küçükbaş hayvanların fiyatı 13 bin ila 20 bin TL arasında, büyükbaş hayvanlarda ise hisse fiyatı 20 bin ila 30 bin TL arasında seyredecek.

3.3 MİLYON HAYVAN

Her yıl Kurban Bayramı'nda 2.5 milyon adet küçükbaş ve yaklaşık 800 bin büyükbaş hayvan pazara iniyor. Ancak bu yıl geçmiş yıllara göre satış miktarında bir düşüş bekleniyor. Sektör oyuncuları, pazara çıkan hayvan sayısının yaklaşık yüzde 20 düşük olacağını belirtiyor.

7818Dad9 Kurbanlik Hayvanin Ozellikleri

Gürcistan Telefon Fiyatları 2024: iPhone 15 Pro Max, iPhone 14 Pro, Samsung... Gürcistan Telefon Fiyatları 2024: iPhone 15 Pro Max, iPhone 14 Pro, Samsung...

VEKALET ARTACAK

Dernekler veya vakıflar henüz kurbanlık fiyatlarını açıklamadı. Ancak vekalet yoluyla yurtiçi kesimlerde bu fiyatın %30 altında olması bekleniyor. Afrika gibi kurban bağışlarının yoğun olduğu ülkelerde, özellikle Sudan gibi ülkelerde etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri kadar olduğuna dikkat çeken sektör oyuncuları, burada vekaletle kesilecek kurbanlıkların Türkiye'nin yarı fiyatına sahip olacağını belirtiyor. Bu nedenle bu yıl vekaletle kesimde artış bekleniyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı için hazırlıklara başladığını ve bayramdan 10 gün önce pazarlara ineceklerini belirtti. Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon adet küçükbaş, 800 bin adet de büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Ancak 2019'da yaşanan pandemi etkisiyle arz-talep dengesinin bozulmasıyla bu miktarlarda günümüze kadar %20'lik bir azalma meydana geldi" dedi.

Bu yıl büyükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının 280-340 TL, küçükbaşın ise 250-300 TL olacağını aktaran Yücesan, "Bu fiyatlar bir önceki yıla göre %80-90 artışa tekabül ediyor. Dolayısıyla bu yıl da bir düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 30'U YARDIM KURULUŞLARINA

Yücesan, kurbanlıklarda yıllık ortalama 10 milyon hisse oluştuğunu belirterek, "Bu hissenin yaklaşık %30'u Mehmetçik Vakfı, Kızılay Derneği gibi birçok yardım kurumu tarafından vekalet yöntemiyle kesiliyor. Geri kalan kısmı toplu kesim yerleri başta olmak üzere münferit çalışmalarda bizzat nezaret edilerek kesilir" dedi.

Kurbanlık bağışının ağırlıklı olarak yapıldığı Sudan gibi ülkelerde etin kilogram fiyatının Türkiye'nin üçte biri olduğuna dikkat çeken sektör oyuncuları, "Türkiye'de etin kilosu 12 dolar. Sudan gibi ülkelerde ise 4 dolar. Dolayısıyla burada vekaletle kesilecek kurbanlıklar Türkiye'nin yarı fiyatı olacaktır. Bu nedenle bu yıl yurtdışı vekaletle kesimde artış bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ