Karacasu'da ticari anlamda üretimi yapılan bir uğraş olduğu kadar az da olsa zeytin ağacı bulunan vatandaşlar kendi yiyecekleri yağı elde etmek için hummalı bir çaba içerisinde.

Tüm kültürlerde kutsal olduğuna inanılan zeytin aşama aşama yağa dönüşüyor. Antik Yunanda sıvı altın olarak bilinen zeytinyağı mutfaklara ulaşana kadar pek çok aşamadan geçiyor. Genellikle Ekim-Kasım aylarından sonra hasadı yapılan yağlık zeytinler daha çok geleneksel yöntemlerle toplanıyor.

Bozdoğan’da 2025 yılının son meclis toplantısı yapıldı
Bozdoğan’da 2025 yılının son meclis toplantısı yapıldı
İçeriği Görüntüle

Karacasuda Sivi Altinin Yolculugu 617291 A14Cbab7E12A0907383Bbc76D1De8E45

TOPLANMA AŞAMASI

Öncelikle ağaçların altına metrelerce uzunluğundaki çadırlar seriliyor.
Zeytinler tarak adı verilen gereçler ve sırıklarla dalından bu çadırların üzerine düşürülüyor. Çadırlarda biriken zeytinler ya çuvallanıyor ya da kasalara konuluyor. Çadırlardan dışarı kaçan zeytinler ise bir bir yerden toplanıyor. Zeytinlerin içinde dallı yapraklar varsa bunlar da temizleniyor. Çuvallanan ya da kasalanan zeytinler traktörlerle yağhane taşınıyor.

Karacasuda Sivi Altinin Yolculugu 617291 3Fda60F78583821C73D51F026F1Dd316

YAĞHANE AŞAMASI

Yağhanede öncelikle zeytinin kilosu saptanıyor. Sıra geldiğinde zeytinler havuza boşaltılıyor. Buradan zeytinler makine yardımıyla içeri alınıp yıkanıyor, yapraklarından temizleniyor. Daha sonra hamur makinasında sıkılan zeytinler yağa dönüşüyor. Altın sarısı rengiyle sıvı altın olarak bilinen zeytinyağı daha sonra bidonlara konularak evlere taşınmaya hazır hale getiriliyor.

Yağhane aşamasından sonra ise en çok karşılanan sorular ise kaç kilodan yağ verdi ve kaç asit soruları oluyor. Zeytinin yağa dönüşmesinin maliyeti ise ton başına 2 ile 3 bin lira arasında değişiyor. Sıfır asit zeytini yağhaneler şu an 235-240 lira gibi fiyatlardan satın alıyor.

Karacasuda Sivi Altinin Yolculugu 617291 137413E7Bd8E7Edc65F6874C39F1A855

Karacasuda Sivi Altinin Yolculugu 617291 8Fcebf9Bc15F627C9729B7B32D6669F6

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK