Anadolu'nun Türkleşmeye başladığı yıllarda yaşadığı tahmin edilen ve manevî şahsiyetlerden biri ve Alp Erenlerden biri olan Galleaşı Dedesi adına düzenlenen hayır bu yıl da onlarca vatandaşı ağırladı.
Karacasu Kahvederesi Yaylası sakinleri tarafından hayırseverlerin katkılarıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Galleaşı Hayrında 300 kilo buğday, 300 kilo etten yapılan 7 kazan keşkek kısa sürede tükendi. Keşkeğin yanı sıra katılımcılara turşu, helva, ekmek ve galleaşı ikram edildi. Etkinlikte Karacasu Müftüsü Yunus Erdoğan Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirip dualar okudu.
KATILIM GİDEREK ARTIYOR
Bu hayrı her yıl düzenlediklerini ifade eden etkinliğin öncülerinden Mehmet Öztekin, "Önceden dedenin kabrinin olduğu yerde 50 kilo et 50 kilo buğdayla yapıyorduk. Geçen sene 250 kilodan yaptık, bu yıl 300 kilo et ve 300 kilo buğdaydan yaptık. 11 hayvan kestik. Önceki yıllarda galleaşını 3-5 kilo patlıcandan yapıyorduk, bu yıl 60 kilo patlıcandan galleaşı yaptık. Allah kabul etsin. Bu etkinliğe 4-5 yıldır biz öncülük yapıyoruz. Sağlığımız el verdiği sürece yapacağız. Bizden önce nasıl yapıldıysa bizden sonra da yeni nesil devam ettirecektir.
Galleaşı Dedesi de Dedebağ Dedesi, Şeyh Kemal gibi Alp Erenlerden. 7 kardeşten biri. Galleaşını çok sevdiği için isminin Galleaşı olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
KENDİMİ BİLDİM BİLELİ BU HAYIR VAR
Etkinliğin öncülerinden Adnan Yaman, "Ben bildim bileli yapılıyor. Evveliyatı ne kadar eskiye gidiyor bilmiyorum ama ben 65 yaşındayım. Ben bildim bileli bu hayır var. Önce dedenin kabrinin olduğu alanda evleri olanlar kendi aralarında başlamış. Sonra giderek kapsamlı geniş katılımlı hale geldi. Galleaşını sevdiği için Galleaşı yapılıyor. Geçen seneye göre katılım arttı. Geçen sene keşkek de erken bitmişti. Bu sene daha fazla yaptık.
"ALLAH BU GELENEĞİ YAŞATANLARDAN RAZI OLSUN"
Hayra her yıl katıldığını ifade eden ilçe sakinlerinden Aynur Ekşi, "Çok güzel bir gelenek. Kahvederesinin havası çok güzel. Yapanlardan, edenlerden, yardımcı olanlardan Allah razı olsun. Ben 75 yaşındayım bu hayır ben bildim bileli yapılıyor" dedi.
GALLE AŞI YEMEĞİ
Galleaşı patlıcan, biber, domates ve soğan kullanarak yapılan yöresel bir yemek. Patlıcanların kızartıldıktan sonra diğer sebzelerle birlikte pişirilmesiyle elde ediliyor. İnanışa göre Karacasu'nun evliyalarından biri olan ve Kahvederesinde kabri bulunan dedenin Galleaşı çok sevmesi sebebiyle Galleaşı Dedesi adını aldı. Adına her yıl düzenlenen hayırda galleaşının da olduğu yemekler ikram ediliyor.










