Dünyaca ünlü kuru incirde ihracat tarihi bu yıl 15 Ekim olarak belirlendi. Ağustosun ilk haftasında hasada başlayan üreticiler ise yüksek sıcaklık ve depolama imkanlarının yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Alnıak, üreticilerin sorunlarını dile getirerek ihracatın daha erken başlaması gerektiğini söyledi.

İHRACAT TARİHİ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR
Aydın’da kuru incir hasadı ağustosun ilk haftasında başladı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ihracat tarihi 15 Ekim olarak belirlendi. Hasattan bu yana geçen süre içerisinde yüksek sıcaklıklar ve depolama sıkıntısı üreticiyi zorluyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Alnıak, üreticilerin %95’inin soğuk hava deposu bulunmadığını belirterek, “Bu şartlarda sağlıklı incir muhafazası zor hale geliyor.” dedi.

“HASATTAN EN GEÇ BİR AY SONRA İHRACAT BAŞLAMALI.”
Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Alnıak, ihracat tarihinin çok geç olmasının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. “Nazillili çiftçiler olarak ihracatın hasattan en geç bir ay sonra başlamasını istiyoruz. Aksi halde ürün kalitesi riske giriyor.” ifadelerini kullandı.

REKOLTE DÜŞÜK, KALİTE YÜKSEK
Geçen yıla göre incirin daha kaliteli olduğunu söyleyen Alnıak, rekolte açısından ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı. Hasadın sadece %20’lik kısmının kaldığını aktaran Alnıak, “Geçen yıla göre en az %30 rekolte kaybı söz konusu.” dedi.



