Ülkemizde birçok insan yurt dışında çalışma ve ikamet etme hayali kuruyor. Bu hayali süsleyen ülkeler listesinde Hollanda ilk sıralarda yer alıyor. Hal böyle olunca Hollanda’da asgari ücretin ne kadar olduğu bir hayli merak ediliyor.

Hollanda’da maaşlar ve yaşam maliyeti hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. İşte detaylar…

Hollanda’da Asgari Ücret Ne Kadar?

2024 yılı güncel verilerine göre Hollanda asgari ücretli çalışan oranı nüfusun yaklaşık olarak %3’ünü oluşturmaktadır. Bu rakam ise Hollanda’da yaşayan halkın küçük bir bölümünü temsil etmektedir.

Ancak Hollanda 2024 Ocak ayı itibarıyla çalışan halka verdiği ücretler konusunda bazı yasal düzenlemelere gitmiştir. Bu düzenlemelerde en çok dikkat çeken konu ise Hollanda asgari ücret miktarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü yapılan düzenlemelerde Hollanda’da asgari ücretli çalışanların aldığı ücret artış göstermiştir.

Ücret artışının yanı sıra Hollanda asgari ücrete bir değişiklik daha eklemiştir. Bu değişiklik kapsamında ise Hollanda’daki asgari ücret 1 Ocak 2024 itibarıyla saatlik olarak hesaplanmaya başlamıştır. Hollanda’da asgari ücret yaşa göre de değişiklik göstermiştir.

Hollanda’daki asgari ücret saatlik olarak, 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Asgari Ücretle Çalışan Yaşı

Hollanda Asgari Ücret Saatlik- Euro

Hollanda Asgari Ücret Saatlik- TL

21+ Yaş

13,27 Euro

463,28 TL

20 Yaş

10,62 Euro

371,23 TL

19 Yaş

7,96 Euro

278,25 TL

18 Yaş

6,64 Euro

232,11 TL

17 Yaş

5,24 Euro

183,17 TL

16 Yaş

4,58 Euro

160,10 TL

15 Yaş

3,98 Euro

139,13 TL

Yukarıdaki rakamlar, 2024 güncel kur farkına göre hesaplanmıştır. Ayrıca belirtmekte fayda vardır ki Hollanda, dünya asgari ücret sıralamasında 3. olarak yer almaktadır.

Hollanda Asgari Ucret 4

Hollanda’da Asgari Ücret Kaç Euro?

Hollanda asgari ücretini saatlik olarak ve yaşa göre değişen miktarlarıyla verdikten sonra, bu ücretin aylık kaç Euro olduğunu açıklayalım. Öncelikle belirtmeliyiz ki Hollanda asgari ücret net bir şekilde hesaplanamamaktır. Çünkü verilen rakamlar, yaşa ve çalışılan saate göre değişiklik göstermektedir.

Bu kapsamda bir kişinin günlük sekiz saat ve haftada beş gün çalıştığını düşünelim. Böyle bir durumda Hollanda asgari ücret kaç Euro sorusunun cevabı, en düşük ve en yüksek miktarları ile aşağıda yer almaktadır:

  • Hollanda asgari ücret 2024 güncel verilerine göre 636,8 Euro ile 2.123,2 Euro arasında değişiklik göstermektedir.

Hollanda’da Asgari Ücret Kaç TL?

Ülkemizde yaşanan enflasyonun getirdiği kur farkından dolayı vatandaş, Hollanda asgari ücret fiyatlarını TL bazında oldukça merak etmektedir. Bu kapsamda yukarıda verdiğimiz örneğe devam edelim…

Hollanda’da 8 saat ve haftada 5 gün çalışan bir kişinin 636,8 Euro ile 2.123,2 Euro arasında ücret aldığını söylemiştik. Buna göre Hollanda’da asgari ücret ne kadar sorusunun cevabı, TL bazında aşağıdaki gibidir:

  • Hollanda’da asgari ücretle çalışan bir vatandaş, güncel kur farkına göre 22.262,5 TL ile 74.541,71 TL arasında maaş almaktadır.

Hollanda’da Asgari Ücret Kaç Dolar?

Kur farkından dolayı merak edilen bir diğer konu ise, Hollanda’daki asgari ücretin kaç USD olduğudur. Peki Hollanda asgari ücreti kaç Dolar?

Hollanda’da asgari ücretin dolar karşılığı aşağıdaki gibidir:

  • Hollanda’da asgari ücretle hayatını idame ettiren bir kişi aylık olarak ortalama 686,95 USD ile 2.300,11 USD arasında maaş almaktadır.

Hollanda Asgari Ucret 5

Hollanda’da Yıllara Göre Asgari Ücret

İşçi göçü başta olmak üzere beyin göçü de verdiğimiz Hollanda asgari ücret konusunda en çok merak edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Vatandaşın bu konuda merak ettiği bir diğer nokta ise, Hollanda’daki asgari ücretin nasıl seyrettiğidir.

Hollanda asgari ücret değişim tablosu 8 yıllık verilere göre aşağıda yer almaktadır:

Yıllar

Hollanda Asgari Ücret- En Yüksek

2017

1.551 Euro

2018

1.578 Euro

2019

1.615 Euro

2020

1.653 Euro

2021

1.684 Euro

2022

1.725 Euro

2023

1.934 Euro

2024

2.132 Euro

Hollanda Asgari Ucret 6

Hollanda’da Ortalama Meslek Maaşları

Asgari ücretin yanı sıra, Hollanda’daki maaşların genel durumu da oldukça merak edilen bir konudur. Bu kapsamda asgari ücretten daha fazla ücret aldığı bilinen meslek grupları, ortalama olarak aşağıda yer alan maaşları almaktadır:

Meslek

Maaş- Euro

Maaş- TL

Doktor

8.300 Euro

290.168 TL

Mühendis

6.150 Euro

215.004 TL

Mimar

5.550 Euro

192.280 TL

Öğretmen

5.800 Euro

202.768 TL

Avukat

9.000 Euro

314.640 TL

Bankacı

5.400 Euro

188.784 TL

Pilot

8.500 Euro

297.160 TL

Hollanda’da Çalışma Şartları

Hollanda’da hayatını idame ettiren bir kişinin çalışma şartları ise aşağıda yer almaktadır:

  • Hollanda’daki hiçbir işveren çalışanına, ülkede belirlenmiş olan asgari ücretten daha azını ödeyememektedir.
  • Hollanda’da yıllık minimum izin günü sayısı belirlenmiştir. Bu izinlerin yanı sıra; gebelik izni, regl izni, evcil hayvan ihtiyaç saati gibi uygulamalar da yer almaktadır.
  • İşveren maaşı her ay zamanında yatırmak zorundadır. Aksi halde anında yasal işlem başlatılmaktadır.
  • 18 yaşınızı doldurmamış kişilerin tehlikeli işler yapmasına izin verilmemektedir. Bu kapsamda reşit olmamış kişiler; inşaat işçisi, elektrik işçisi ve sanayi işçisi gibi unvanlar adı altında çalışamamaktadır.
  • Hollanda’da çalışan bir kişi, işveren ile sadece maaş konusunda anlaşmamaktadır. Bu kapsamda maaşa ek olarak; sağlık sigortası indirimleri, spor salonu ve yüzme havuzu abonelikleri, dişçi ve fizyoterapi destekleri, yol ve kira yardımları gibi ikincil haklar da karşımıza çıkmaktadır.
  • Hollanda’da çalışan bir kişi talep ettiği takdirde, herhangi bir üniversite veya özel okuldan sertifika ve diploma alabilmektedir. Hollanda’daki şirketlerin ise bu uygulama için her çalışana özel ayrı bir bütçesi bulunmaktadır.

Hollanda Asgari Ucret 2

Hollanda’da Yaşam Maliyeti

Hollanda asgari ücret bilgilerinin ardından, burada yaşayan bir kişi için ne gibi maliyetler ortaya çıkmaktadır, inceleyelim…

Hollanda’da en maliyetli olan şey konut giderleridir. Şehir merkezine olan yakınlığına göre değişen konut kiraları, ortalama 500 Euro ile 1000 Euro arasında değişiklik arz etmektedir.

Şimdi de temel ihtiyaçlarımızdan biri olan yemek için de, market fiyatlarını inceleyelim…  Ülkemize göre satın alma paritesi daha yüksek olan Hollanda’da market fiyatları oldukça uygundur. Klasik bir market listesinde olan ürünler ve fiyatları ise ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

Ürün

Fiyat

Ekmek

1,50 Euro

Süt

1,25 Euro

Sığır Eti

17,20 Euro

12’li Yumurta

2,80 Euro

1,5 Litre Su

1,20 Euro

Patates

1,05 Euro

Bir diğer merak edilen konu ise Hollanda’daki ulaşım maliyetleridir. Hollanda’da toplu taşıma kullanan bir kişi ulaşım için 1,45 Euro harcamaktadır. Ancak gidilen mesafeye değişiklik arz etmektedir. Ayrıca aylık toplu taşıma kartı da bulunmaktadır. Bu kart ise 30 Euro’dur. 

Hollanda’da ulaşım için taksi tercih eden bir kişi ise her 1 km için 2,75 Euro ödeme yapmaktadır. Taksi başlangıç fiyatı ise 14 Euro’dur.

Bunların yanı sıra, Hollanda’da kozmetik ve giyim gibi harcamalar ülkemize göre daha ucuz seyretmektedir. Örneğin bir çift spor ayakkabı 60 Euro’ya, bir adet şampuan ise 1,5 Euro’ya alınabilmektedir.

Hollanda Asgari Ucret 1

Sık Sorulan Sorular

Hollanda asgari ücretini ve ülkedeki yaşam maliyetlerine dair sık sorulan soruları yanıtladık.

Hollanda’da Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün Mü?

Yazının üst kısımlarında bir insanın temel harcamalarını genel anlamıyla incelemiştik. Bu kapsamda bir kişi Hollanda’da asgari ücret aldığında, ortalama olarak 2.000 Euro maaş almaktadır.

Aynı kişinin ortalama bir konutta oturduğunu ve standart bir hayat sürdüğünü düşünürsek, Hollanda asgari ücretle geçinmek konusunda oldukça rahat bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aydın’a 169 milyonluk yatırım Aydın’a 169 milyonluk yatırım

Hollanda’da Bir İşçi Maaşı Ne Kadar?

Hollanda’da çalışan bir işçinin maaşı, yaptığı işin risk derecesine göre değişiklik arz etmektedir. Bununla birlikte Hollanda’da en düşük verilen maaş asgari ücrettir. Bu sebeple Hollanda’da çalışan bir işçi en düşük 2.132,2 Euro maaş almaktadır. Ancak bu maaş işin türüne göre değişiklik göstermektedir.

Hollanda’da Çalışmak İçin Dil Şartı Var Mı?

Hollanda’da yaşayan halkın çoğunluğu Felemenkçe konuşmaktadır. Bununla birlikte İngilizce bilen ve konuşan kişi sayısı da oldukça fazladır. Bu sebeple Hollanda’da çalışabilmek, iletişim kurabilmek ve eğitim alabilmek için dil şartı bulunmaktadır.

Hollanda’da Hayat Pahalı Mı?

Ülkemizde sıkça araştırılan bir diğer konu ise Hollanda’daki hayat pahalılığı ve refah seviyesidir. Bu kapsamda Hollanda, paranın satın alma gücünün en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Dolayısıyla hayat normal bir şekilde, hatta rahat bir şekilde seyretmektedir.

Ancak Hollanda’nın büyük şehirleri (Amsterdam ve Rotterdam gibi) tüm dünyadan oldukça fazla turist ağırlamaktadır. Bu sebeple ülkenin büyük şehirlerinde hayat pahalıdır

Muhabir: Ömer ARAZ