Karacasu ilçesinin en önemli geçim kaynaklarından olan tütünde Ocak ayında tohumları atılan tütün fidanları yetişmeye başladı. İlçenin dört bir yanı baharla birlikte köşe bucak yeşil denize dönerken üreticilerin duygusu ise bunun tam tersi. Üreticiler bir yandan üretime devam etmeye çalışırken bir yandan da gece gündüz gelen zamlarla baş etmeye çalışıyor. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artış sebebiyle tarlayı daha sürüp gübre atmadıklarını söyleyen vatandaşlar, üretimde azalma olabileceğini dile getirdi. 20 yıldır tütüncülük yapan Hanife Uzkuç, "İşçinin yevmiyesi sürekli artıyor, yer parası olmuş bir dünya. Mazot oldu 21-22 lira. Geçen yıl 6 liraya aldığımız mazotu bu yıl 21-21 liraya alıyoruz. Yevmiye, tarla kirası, ilaçlar, gübreler zam koydu, 2-3 kat oldu. Daha ne söyleyelim ablam. Biz daha bunun içinden ekmek yiyeceğiz. Daha bunun başlangıcı bunun. Şimdiye kadar ektik, şimdi toplayacağız, daha bir dünya işçi parası vereceğiz” dedi.

MAZOT 6 LİRADAN 21-22 LİRAYA ÇIKTI

Çalışmalarını anlatan Uzkuç, “Ocakta fidanları yetiştirmeye başladık. 4 ayda fidanlar yetişti. Bunları hazırladığımız tarlaya götürüp dikeceğiz. Tarlaya dikeceğiz orada yetişecek, çapalayacağız, kırımını yapacağız. Ancak karnımızı doyurabiliyoruz. Başka bir şey yapamıyoruz. Kıt kanaat kredileri ödüyoruz. Başka bir şey yapamıyoruz. Önceden en azından karnımızı doyurabiliyorduk, bu sene o da zor. Bu sene her şey pahalı. Geçen yıl 6 lira olan mazot bu yıl 22 lira oldu. Ameleye yemek veriyoruz. Vermesen olmaz. Bir kilo şeker olmuş 15-20 lira. Bir mutfak tüpü olmuş 300 lira, bir piknik tüpü 60-70 lira. Biz bu işin içinden nasıl çıkacağız. 5 tane işçi var. Bir de mazot gidiyor, traktör gidiyor. Bir tane başında adam var, bir tane de işçi var. Günlük 7 kişi, 4 de burada var 11 kişi. Günlük 11 kişiye yevmiye veriyoruz. Nasıl olacak bu işler bilmiyorum. Bu durum böyle giderse üretimden vazgeçen çok olur” ifadelerini kullandı.

KEMAL SUNAL’IN HESABINA DÖNDÜ: “ZAM DA ZAM”

Sözlerini sürdüren Uzkuç, “Kemal Sunal hesabı biz de akşam yatarken sabahki zamları düşünüyoruz. Akşam yatarken sabah hangi zam gelecek diye düşünüyoruz. Akşam yatarken sabah gelecek zammı düşünüyoruz. Şaban’ın hesabına döndü. Sabah kalkıp da zam da zam deyip zeytinin dibine bandığı gibi biz de her şeyin dışından banacağız galiba. Ağlanacak haldeyiz. Memleket olarak ağlanacak haldeyiz. Pandemi diye savaş diye çok zor durumda kaldık. Alımda zorluk, yaşamda zorluk, ne yapacağını kimse kestiremiyor. Bugünden yarını göremiyoruz artık. Bugünü gördük mü şükrediyoruz. Maliyetler 3 kat arttı. Mazot 4 kat arttı. Gelir artmıyor ki. Biz şimdiden sözleşmemizi yaptık. En fazla 4-5 lira arttırırlar. Sözleşmede tütünün kilosu 45 lira yazıyor. Bir yıl masraf edip bir yıl sonunda teslim edip parasını alacağız. Kazancımız belli ama giderimiz ne olacak bilmiyoruz. Biz bu sene gübre atmadık. Gübre alıp atmadık. Gübre atmayınca verim azalır. Yerleri birer kat sürdük. Önceden iki kat sürüyorduk. Sürmediğimiz için nasıl olacak bilmiyoruz. Günde bin 500 lira mazot gidiyor. Az sürdüğümüz için verim de düşüyor. Gübre atmadığın zaman verim düşüyor. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Böyle bir ortam görmedim. Ağlayacağımız geliyor” dedi.

“GÜLMEYE HASRET KALDIK”

Sevilay Sezgen ise, “Eti sütü olmadan bile haftalık 100 liraya masraf göremiyoruz. Durumlar çok kötü. Millet gülmeye de gezmeye de hasret. Çoluk çocuğu okula göndermek bile dert. 50 liralık kitap 150 lira olmuş. Ne olacak bu işin sonu nereye varacak. Çocuklarınızı okutun diyorlar ama zor. Çiftçi bitti sayılır. Seneye bırakan çok olur. Ortalık çok kötü” ifadelerini kullandı.