Projenin tanıtım toplantısında Vali Hüseyin Aksoy, kentte jeotermal enerji ile ısıtılacak seralarda 10 bin ton yaş sebze üretimi yapılacağını belirterek, “Organize Sera Sanayi Bölgemiz, yenilenebilir enerji sistemiyle modern tarım uygulamalarının yükselen değeri olacak” dedi.
Aydın Valiliği öncülüğünde hazırlanan, Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Efeler Ziraat Odası Başkanlığı’nın paydaş olduğu TDİOSB projesinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bakanlık tarafından onaylanan ve tüzel kişilik kazandırılan TDİOSB projesiyle, Efeler ilçesinin Kadıköy mahallesinde 776 bin metrekarelik arazide modern tarımın yapılabileceği tesislerin kurulması planlanıyor. Yaş sebze üretim tesislerinin kurulacağı bölgede, üretim yapacak seraların jeotermal enerji ile ısıtılması hedefleniyor. Tüm yasal süreçleri tamamlanan TDİOSB'nin 2022 yılı yatırım programı kapsamında inşaatına başlanması beklenirken yapılan tanıtım toplantısıyla birlikte yatırımcı müracaatları alınmaya başlandı.
Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen projenin tanıtımına Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra AK Parti Aydın Milletvekilleri, proje paydaşlarının temsilcileri, kurum müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından projenin tanıtım slaytı gösterildi.

TEK EKSİĞİMİZ SERACILIKTI


Proje ortağı olan oda başkanları, projenin hayata geçmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, projenin tarım kenti Aydın’ın imajına yakışır nitelikte olduğunu belirterek, “Tarım ne kadar değerli olduğunu pandemi ve yaşanan savaş sürecinde gördük. Bu değerli OSB yatırımının Aydın’a hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Aydın Ticaret Borsası Fevzi Çondur, tarımsal potansiyel olarak Aydın’ın ülkede ilk 4’te yer aldığını ancak seracılıkta şimdiye kadar kazanım sağlanamadığını ifade etti. Çondur, hayata geçecek proje ile kentin seracılıkta da önemli bir kazanım elde edeceğini dile getirdi.
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise, şunları söyledi: “İlimizde tarımda eksik olan tek şey seracılıktı. Bunu jeotermalle ısıtıp yaparsak çok önemli avantaj elde ederiz. Devlet ve odalar ile birlikte kentin bir eksiğini daha gideriyoruz. Ürettiğinizin satamazsanız bir önemi yok. Biz üretiyoruz, böylece katma değeri ile satacağız.”

İLERİYE TAŞIMALIYIZ


AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, projenin ortak bir çalışmanın ürünü olduğunun altını çizerek, “Jeotermal, önemli zenginliğimiz ancak jeotermalle ilgili hep bir karalama kampanyasıyla karşılaştık. Geldiğimiz bu nokta kendi ayağımıza sıktığımızın göstergesidir. İlimiz için balıkçılık ve seracılık projeleri gündemdeydi. Didim’de 4 milyar liralık yatırım ‘istemezük” diyenler yüzünden askıya alındı. Muhalif kanat o projeyi engelledi. Onlar çevreci biz değil olduk. Çalışmayan arıtmaları 10 yıldır yapamadılar. Onları da biz yapıyoruz. Bu proje de ortak bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı” diye konuştu.
AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, “Benim için bugün bayram. Tahsisleri yapılacak, yatırımcılar gelecek. Bu işi ilerletmemiz lazım. Bu proje Aydın ve Türkiye için bir şans” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

LOJİSTİK MERKEZİ DE OLACAĞIZ


AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, projenin kentin geleceğine yön vereceğini ifade ederek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız başta emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Toprağından bereket fışkıran bu topraklarda kurulacak bu OSB, şehrimizin marka değeri ortaya çıkaracak. Aydın, tarımsal ürünler üretiminde ilk sıralarda ancak katma değer konusunda düşük seviyedeyiz. Bu bakımdan bu yatırım önem taşıyor. Tarım memleketimizde de çiftçinin bakış açısını değiştirecek. Ürünlerimizin yüksek katma değere ulaşmasıyla birlikte kentimiz lojistik merkezi de olacak.”

AYDIN İÇİN MİLAT


AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Tarımsal üretim modelinin değişikliği adına bir milat. Artık ilimizde de geleneksel tarımdan modern tarıma geçiyoruz. Aydın'ı termal tarımla buluşturmak adına önemli bir adım attık. Pandemi ile birlikte gıdanın arzı önem kazandı. İlimiz tarımsal hasıla bakımında büyük potansiyel barındırıyor. Bu proje ile birlikte uygulama başladıktan sonra Germencik’ten Buharkent’e sera cenneti olacak. Gıda ambarı olacağız” diyerek projenin önemine dikkat çekti.

TOPRAKSIZ ÜRETİM, JEOTERMAL ISITMALI SERALAR


Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, TDİOSB Projesiyle ilgili bilgi verdi. Türkiye’de kuruluş aşamasında olan 50 adet tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgeleri bulunduğunu ifade eden Vali Aksoy, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu girişimlerin ilki de Aydın’da hayata geçirilmek üzere bu tanıtımla gerçekleşecek. Bu proje ile topraksız, ısıtması yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanan tarımsal sanayi kümelenmesi ile en iyi tarım uygulamalarını hedefliyor. OSB’miz Efeler ilçesi Kadıköy mahallesinde toplam 776 bin alana kurulmuş, bölgede her bir 25 bin metrekareden oluşan 20 adet sera, 4 bin metrekareden oluşan 9 adet sanayi parseline sahip. Bu alan içerisinde teknik altyapı, park alanları gibi üniteler de yer alıyor.”

BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLANDI


Bölgedeki sanayi parsellerinin ön satışlarının başladığını açıklayan Vali Aksoy, “Müracaatları bugünden almaya başlıyoruz. İlk müracaatlardan sonra ilgili yönetim kurulumuz değerlendirmeleri yaparak kesin tahsisleri yapacaktır. OSB’miz modern otomasyon sistemine sahip, teknolojik seralarda yıllık 10 bin ton yaş sebze üretilmesi planlanmaktadır. Bin kişiye de istihdam yaratacaktır. Farklı desenli yaş sebze üretimi de bu seralarda gerçekleştirilecek. Bölgedeki yatırımcıların büyük ölçekli ve stratejik yatırım teşvikleri ve istihdama yönelik teşvikleri Ar-Ge desteği gibi Türkiye’deki birçok yatırım desteklerinden faydalanacaklardır. Ayrıca OSB’de emlak vergisinden inşaat ruhsatına kadar muafiyetlerinden yatırımcılar faydalanacaklardır” ifadelerini kullandı.

MODERN TARIM UYGULANACAK


“Özellikle akıllı tarımın güvenlik kalesi vizyonu ile başlattığımız bu proje ile firmalara belirli standartlarda üretim yapma, en uygun şartlarda arazi sağlanması gibi birçok noktada imkan sağlanacaktır” diyen Vali Aksoy, “Projeyle bölgede büyük ölçekli modern ve verimli tarım kompleksi oluşturulması hedefleniyor. Bölgemizin önemi sadece yatırımcılar açısından değil kentimizde tarımsal faaliyetler yapan vatandaşlarımıza da önemli katkılar sunacaktır. Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak bağlantılarla uluslararası alanda da önemli gelişmeler sağlanacak. Organize Sera Bölgesi’nde yenilenebilir enerji sistemiyle modern tarım uygulamalarının yükselen değeri olacaktır. Ülkemizin ve ilimizin tarımsal üretiminin kalitesini arttıracak bir değer olması nedeniyle de projeyi çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Aksoy, yatırımcıları kente davet ettiğini belirtti.