CHP Aydın Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Süleyman Bülbül, Aydınlı üreticilerin sorunlarını meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Bugüne kadar birçok alanda Aydınlıların mecliste sesi olan Milletvekili Bülbül, son olarak kentin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan kestanede görülen dal kanseri hastalığıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi.

“EKONOMİK DESTEK PLANI HAZIRLANACAK MIDIR?”

Bülbül, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “ Türkiye’nin en fazla kestane üretiminin gerçekleştiği bölge olan Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan bölgede kuraklık ve dal kanseri olarak bilinen hastalık nedeniyle üretici zor günler yaşamaktadır. Kestane fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketici için erişilebilir bir gıda olmaktan uzaklaşmaktadır. Bu kapsamda kestanede dal kanseri olarak bilinen hastalık ile ilgili bakanlığa kaç üretici başvuru yapmıştır? Üreticiye, bu hastalık için ilaç yardımı yapılmış mıdır? Kestanede rekolte düşüklüğü nedeniyle zarara uğrayan üretici için ekonomik destek planı hazırlanacak mıdır?”

“KİMYASAL MÜCADELESİ BULUNMAMAKTADIR”

Bakan Pakdemirli, CHP’li Bülbül’ün soru önergesini cevapladı. Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kestane dal kanseri hastalığında kanser çeşidine göre biyolojik mücadele kapsamında hypovirülent üretimi yapılıp hastalıklı ağaca uygulanarak mücadele yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğümüz konuyla ilgili olarak Bolu’da faydalı organizma üretim laboratuvarı kurarak faaliyetlerini yürütmektedir. 2021 yılında söz konusu laboratuvarımızda vatandaşlar tarafından 281 adet örnek gönderilmiş olup yapılan teşhisle belirlenen dal kanseri çeşidine göre laboratuvarda hypovirülent üretilerek macun şeklinde örnek alınan hastalıklı ağaçta kullanılmak üzere vatandaşlara gönderilmiştir. Bakanlığımız il ve ilçe müdürlüklerince kestane üretiminin yoğun olduğu illerde hastalığın görüldüğü alanlarda yıl boyunca takibi yapılmakta, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürülmektedir. Kestane kanseri hastalığının kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır. Hastalık ile mücadelede kültürel uygulamalar ve karantina önlemleri önerilmektedir.”