Efeler’in Kızılcaköy ile İncirliova’nın Dereağzı ve Gerenkova mahallelerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesine karşı çıkan Kızılcaköy’de yaşayan vatandaşlar, 3 Aralık 2018’te jeotermal saha kurulacak alana dikenli tel çeken firma yetkililerinin çalışmalarına engel olmaya kalkıştı. Jandarma ile köylülerin karşı karşıya geldiği olayda jandarma ekipleri köylüleri dağıtmak için biber gazı kullandı. 3 gün boyunca devam eden olayların ardından köylüler, çadır kurarak JES’e karşı direnişlerine devam etti.

ŞİKAYETCİ OLMADILAR


Olaya karışan Kızılcaköylü 15 kadın hakkında görevlilere mukavemet ve hakaret suçlarından Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ikinci duruşması Aydın Gençlik Merkezi Şehit Fethi Sekin Duruşma Salonu’nda görüldü. Duruşmada 15 sanık ile 3 jandarma görevlisi ve tanıklar dinlendi. Jandarma görevlileri olayla ilgili şikâyetçi olmadıklarını söyledi. Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Mart 2022 tarihine erteledi.

TEK SUÇLARI TOPRAKLARINI SAVUNMAK


Duruşmaya müdahil olarak Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyeleri de katıldı. Duruşmanın ardından açıklamada bulunan Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, “Aydın Barosu olarak olayın yaşandığı tarihlerde oradaydık. Havasını ve suyunu korumak için demokratik haklarını kullanan Kızılcaköylü kadınlara haksız olarak şiddet uygulanmasına, biber gazı sıkılmasına rağmen ilgililer hakkında dava açılmazken Anayasal haklarını savunan kadınlara, dava açıldı. Tek suçu topraklarını savunmak olan kadınlarımızın, haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olacağız. Onlara haklı mücadelelerinde hukuki destek vermeye devam edeceğiz” dedi.