Arpaz Beyleri tarafından 19’uncu yüzyıl başlarından Rodos’tan getirilen ustalara yaptırılan ve içerdiği yapıları ile bir şatoyu andıran Arpaz Kalesi’nin merakla beklenen restorasyonu için son adım atıldı. Mirasçılarından bir kişinin tamamını bağışlamak istemediği konak için hukuki süreç başlatılmıştı. Süreç sonunda Arpaz Kalesi’nin tapusu Nazilli Belediyesi’ne geçti. Bu müjdeli haberi Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Mastaura Antik Kenti’nde yaptığı incelemelerin ardından verdi. Başkan Özcan, bundan sonraki adımda her zaman destek olan Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in vereceği destekle restorasyon çalışmalarının ardından kaleyi turizme kazandırmak istediklerini belirtti.

“İSTİNAF MAHKEMESİNDEN DÖNÜLDÜ”

Arpaz Kalesi'nin tapusunun Nazilli Belediyesi'ne devredilmesi süreci hakkında bilgiler veren Başkan Özcan, “Ailenin buranın restorasyonu ile ilgili bağışı söz konusuydu ancak mirasçıların tamamı bağışlamak istemediği için mülkiyetin tamamı Nazilli Belediyesi’ne geçmemişti. Bununla ilgili hukuki süreç başlatıldı. İdare Mahkemesinde iptal davası görüldü. Bu iptal davasının başarısız sonuçlanmasına karşı belediyemizin hukuk servisindeki personelleri sayesinde istinaf mahkemesinden dönüldü” dedi.

“ÇOK UĞRAŞTIK”

“Sanatsal değeri yüksek olan konak kısmının kurtarılması önceliğimizdi” diyen Özcan, “Kalenin etrafındaki parsellerin de kamulaştırılması, projelendirilmesi ve restorasyon çalışmalarına başlanmasına ilişkin görüşün ciddi bir maliyet ortaya çıktı. Sanatsal değeri yüksek olan konak kısmının kurtarılması önceliğimizdi. Doğru kararlar verdik. Hukuki süreçte ise, kamulaştırma bedelindeki miktarın düşük bulunması ve bilirkişi raporunda noksanlık tespit edilmesi süreci uzattı. Türk hukukuna güvendik, tespit edilen bedeli yatırdık ve ondan sonra tescil için tapuya yazıyla durumu ilettik. Tapumuzu aldık. Böylece hukuki süreç başarıyla sonuçlandırılmış oldu. Arpaz Kalesi’ndeki mülkiyet sorunun çözülmeden orada herhangi bir faaliyeti hayata geçirmek mümkün değildi. Vatandaşlarımız tarihi bir değerin kaybedilmemesini istiyordu. Biz de aynı görüşteydik ve çok uğraştık. Mülkiyet sorunu çözülmeden orada herhangi bir faaliyeti hayata geçirmemiz mümkün değildi. Rıza dahilinde oranın temizliği ve bakımını yapıyorduk. Şu anda yüzde 100 belediyemize ait oldu. Ben süreçte katkısı olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Özcan, son olarak kamulaştırma sürecinin ardından çizilen yol haritasında, 8 klasör dosya büyüklüğünde restorasyon projesinin hazır olduğunu ve projenin ücretini de ödediklerini belirtti. Özcan, maliyet hesaplamasının ardından dosyayı valiliğe verileceğini, bunun da hep birlikte başarılabileceğini ifade etti.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZ OLACAK”

Konuyla yakından ilgilenen AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim de, yaptığı açıklamada, tapunun devri konusunda yardımcı olan Engin Arpaz’a teşekkür ederken, şöyle dedi: “Arpaz Kalesi, Arpaz Konağı’nın kamulaştırılması için kendisine çok teşekkür ediyorum. Tapuyu elleriyle teslim ediyor. Çok sevindim. İnşallah orası da yakın zamanda birinci aşamasının lansmanı orada yaparız. Merakla bekleniyor. Orası da ayrı kültürel mirasımız olacak.”

“TARİHİ MİRASIMIZIN ADINI GELECEĞE GURURLA TAŞIYACAK”

Arpaz Kalesi’nin Nazilli Belediyesi'ne devredilmesi dolayısıyla yaşadığın mutluluğu dile getiren Engin Arpaz, “Eşimin burada yaşanmışlıkları, hatıraları var. Çocuklarım, tarihi mirasımızın adını geleceğe gururla taşıyacak. Çok uzun ve zahmetli bir uğraşın ardından mutlu sona ulaştık, tapuyu belediyemize kendi ellerimizle teslim ettik. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla kalenin daha güzel bir görünüme kavuşacağından dolayı mutlu ve huzurluyum” görüşlerini aktardı.