Ege'nin en büyük akarsuyu olan Büyük Menderes nehri ölüm saçıyor. Endüstriyel ve kentsel atıkların kirlettiği nehrin bir bölümünde su içindeki yaşam edata bitme noktasına geldi. Yıllar önce süzülerek akan nehirde yüzüp balık tutan vatandaşlar, nehrin ölüm saçar hale gelmesini yetkililerin de kendileri gibi izlediğini söylediler.

YOL ALDIKÇA KİRLENİYOR


Aydın Ovası’na hayat veren Büyük Menderes nehrindeki kirlilik Uşak ve Dinar'da başlıyor. Uşak'ta deri organize sanayi bölgesi ve tekstil atıkları nehre karışırken Denizli'nin Çivril, Çal ve Sarayköy ilçelerinde sanayi tesislerinin atıkları ve evsel atıklar nehre karışıyor. Aydın’da ise reenjekte edilmeyen jeotermal akışkanlar, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları ve evsel atıklar nehirdeki kirliliği hat safhaya çıkarıyor.

BALIKLAR KIYIYA VURDU


İnsanoğlu’nun elinin değdiği her yerde olduğu gibi Büyük Menderes Nehri’nde de artık güzellikler değil olumsuzluklar hakim oluyor. Sürekli balık ölümleriyle gündeme gelen nehir bir kez daha karaya vuran binlerce balık ile gündemde. Aydın’ın Köşk ilçesi ile Efeler’in Dalama Mahallesi arasında kalan Yörük Ali Efe Köprüsü etrafında irili ufaklı yüzlerce balık nehir kenarına ölü olarak vurdu.
Nehir sularında bir miktar çekilme olduğu görülürken, nehir etrafında çiftçilik yapan ve nehrin bazı bölümlerinde balık tutan vatandaşlar balık ölümlerini suda artan kirliliğe bağladılar. Çevredeki jeotermal santrallerinden doğaya sıcak su bırakıldığını ileri süren vatandaşlar, evsel atıkların da nehirdeki yaşamı olumsuz etkilediğini kaydettiler.

MENDERES NEHRİ KURTARILSIN


Büyük Menderes Nehri’ni gençliğinde çok defa yüzerek geçtiğini ve selelerle kilolarca balık tuttuklarını anlatan 90 yaşındaki Ali Çapın, günümüzde Menderes’ten çıkan balıkların yenmesinin bile çok sağlıklı olmadığını kaydetti. Salına salına akan Menderes Nehri’nin kenarlarında sıralanmış söğüt dallarının altında dinlendiklerini ve Menderes çevresindeki anılarını anlatan Çapın, bugün kötü kokudan nehrin kenarına yaklaşamadıklarını söyledi.
Büyük Menderes Nehri’nin son 30 yılda bu hale geldiğini ifade eden Ali Çapın, Aydın Ovası gibi geçtiği her yere bereket katan Menderes Nehri’nin bir an önce kurtarılmasını istedi.