Ağız ve diş sağlığındaki problemlerin çözümüne yönelik uygulanan tedavilerin tümünde hedef, canlılığın korunarak dişin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan ve gelişen teknoloji ile birlikte artık daha kısa sürede daha net sonuçlar veren kanal tedavisi, dişin özünü oluşturan pulpadaki enfekte durumun ortadan kaldırılmasına yönelik bir uygulamadır. 

Kanal Tedavisi Acıtır mı ? 

Kanal tedavisi her ne kadar toplumumuzda acı ve ağrı ile karşılaşılan bir süreç olarak kabul edilse de, tümüyle lokal anestezi altında gerçekleşen bu tedavide operasyon esnasında hastanın acı hissetmediğini ifade etmemiz gerekir. 


Elbette dokulara müdahale olduğundan dolayı lokal anestezinin de etkisinin geçmesiyle birlikte ufak ölçekli ağrılar ile karşılaşılması mümkündür fakat bu ağrılar da soğuk kompres ya da hekim önerisine bağlı ağrı kesici kullanımı ile ortadan kaldırılabilecek düzeydedir. Eğer tedavi sonrasındaki ilk 24 saatte şiddetli ağrılar devam ediyorsa vakit kaybedilmeden tedaviyi gerçekleştiren uzman ile iletişime geçilerek durumdan haberdar edilmeli ve olası bir komplikasyona erken müdahale için uygun zemin hazırlanmalıdır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer ? 

Tedavi sürecinde belirleyici olan nokta puldaki enfeksiyonun etkinliği yani yayılma derecesidir. Kanal tedavileri çoğu zaman iki seansta tamamlansa da, diş özündeki yoğun enfeksiyon durumlarında seans sayısının üçe çıkması da hayli muhtemeldir. Elbette hafif ölçekli enfekte pulpalarda tek seansta tamamlanan kanal tedavileri ile de karşılaşabiliriz. Burada tedaviyi gerçekleştirecek endodontistin muayene ve gözlem sonucu tedavi planı belirleyici olacaktır. Kanal tedavilerinde ortalama bir seansın 30 - 35 dakika arasında tamamlandığını söyleyebiliriz.   

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ? 

Kanal tedavisinden sonraki ilk 2 saatte besin tüketiminden uzak durmak, ilk 24-48 saatlik süreçte ise dişlerde hassasiyete neden olabilecek aşırı sıcak, soğuk ve kabuklu besin gruplarını tercih etmemek doğru bir yaklaşım olacaktır. Tedavi çoğu zaman birkaç seansta gerçekleştiğinden dolayı seans aralıklarını hekim tavsiyesiyle programlamak ve kontrolleri aksatmamak tedavi başarısı adına önemli bir detaydır.  Enfeksiyonun tekrar etmemesi adına mutlaka ağız bakımında hassasiyet gösterilmeli ve en azından altı aylık periyotlarla genel ağız ve diş sağlığı kontrolüne başvurulmalıdır. Ağız sağlığındaki problemler her ne kadar zaman periyodu içerisinde ortaya çıkıyor olsa da doğru bakım süreci ile önlenebilir ve bu yaklaşım sağlıklı dişler için olmazsa olmazdır. 
Daha fazla bilgi için; Özel Pendik Diş Kliniği - www.peridentklinik.com