Karacasu’da 2004-2009 yılları arasında sürdürdüğü Belediye Başkanlığı görevi sırasında turizme verdiği önem ve ilçeye yaptığı katkılarla tanınan Emin Mete, emeklilik zamanlarında da turizme yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Baba yadigarı 120 yıllık konağı restore ettiren Emin Mete, çalışmalarda bizzat yer alarak edindiği bilgi ve deneyimleri bu yönde çalışma yapmak isteyen ilçe halkına aktarıyor. Evin ilk yapımında kullanılan sanatsal anlamı olan pek çok değer de gelecek kuşaklara aktarılmak üzere ortaya çıkarken bunlar da yenilenip geleceğe hazırlanıyor. İlçenin kalkınması adına bu tür çalışmaların sayısının artması gerektiğine dikkat çeken Mete, “Evleri tescilli olan vatandaşlarımız gelip danıştıklarında ben onlara hazırlanacak evrak konusunda yardımcı oluyorum. Bir karşılık beklemeden yaptığım bu bilgilendirmelere de devam edeceğim. Derdimiz bu evler ilk yapıldığı günlerdeki gibi yaşasın ve ilçemiz kazansın” dedi.

YÜZDE 75’İ TAMAMLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik kapsamında Yaylalı Mahallesindeki 36. Sokak 216 Ada 15 parseldeki Emin Mete’ye ait tescilli yapının restorasyon çalışmalarının yüzde 75’i tamamlandı. Belediye Başkanlığı zamanında Sarayaltı Caddesindeki tarihi evin restorasyon çalışmalarını başlatan ve kültür, turizm ve tanıtıma verdiği önemle tanınan Emin Mete, ilçede özel mülk anlamında da tescilli bir yapıda ilk restorasyon çalışmasını başlatan kişi oldu.

DİKKAT ÇEKİCİ TASARIMLAR GELECEĞE AKTARILIYOR

İlçede 50’ye yakın tescilli yapı bulunurken Emin Mete bu konuda da öncülük yaptı. Devletin bu tür tescilli yapıların restorasyon çalışmalarına büyük destek verdiğini ve bunun halk tarafından bilinmesi gerektiğini dile getiren Mete, “Geleneksel Türk-Osmanlı mimarisine sahip ahşap-kerpiç karışımı 120 yıllık baba evimizin duvarları bağdadi yapıda. Çok güzel işlemeli tavanı, orijinal kapıları, olmazsa olmaz hayat bölümü hepsi mevcut” dedi.

USTALARIMIZ RESTORASYONU ÖĞRENDİ

Nisan sonunda çalışmaların tamamlanacağını ifade eden Mete, “Binanın yüzde 75’ini tamamlandık. Sona doğru yaklaşıyoruz. Pandemi süreci dolayısıyla biraz aksamalar meydana geldi. Nisan sonu gibi çalışmalar tamamlanmış olacak. Önümüzdeki günlerde bahçe duvarları ve taban tahtalarının değişimi çalışmalarını yapacağız. Özel bir şahsın restore ettiği ilk tescilli bina. İlk olduğumuz için zorluklar yaşadık ama işi öğrendik. Öğrendiğimiz için artık pek fazla zorlanmayacağız. Mesela derz yapmayı bilen usta bulamıyorduk ama ustalarımız bunu öğrendi. Bu işler artık yapılacak” dedi.

İLÇEMİZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ

Sözlerini sürdüren Mete, “Yeter ki vatandaşlarımız bu konularda açık olsun, bu iş için yola çıksınlar. Halkımızı da teşvik ediyorum, yardımcı da olacağım. Bu sayıyı arttırırsak bu tarih korunmuş olur, gelecek kuşaklara aktarılmış olur. Geçmişte emek verenlere de saygı göstermiş oluruz. Karacasuluların bu çalışmalarda ekmek yiyeceklerine de inanmaktayım. İlçemizin kurtuluşu turizm. Eski evlerin hayat bulması, bundan ilçemizin faydalanması çok önemli. Mücadelemiz budur. Evleri tescilli olan vatandaşlarımız gelip danıştıklarında ben onlara hazırlanacak evrak konusunda yardımcı oluyorum. Bir karşılık beklemeden yaptığım bu bilgilendirmelere de devam edeceğim. Derdimiz bu evler ilk yapıldığı günlerdeki gibi yaşasın” ifadelerini kullandı.