Başkan Atabay, “Devlete olan borçlarımızı, devletin çıkardığı yasayla yine devletin kurumuna ödemek için adım atıyoruz” sözleriyle cevap verdi. Cumhur İttifakı’nın hayır oyuna karşılık madde Millet İttifakı’nın evet oylarıyla kabul edildi.
Didim Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısının ilk oturumunu yapıldı. Belediye Başkanı A. Deniz Atabay başkanlığında gerçekleşen toplantıya CHP’li meclis üyeleri Ahmet Yılmaz ve Muhammer Kanat mazeretli olarak katılmadı. Gündem öncesinde meclise verilen 4 yazılı önerge kabul edildi.

YAZILI ÖNERGELER SÖZLÜ DE OKUNDU


Başkan Atabay’ın önergelere cevap vereceklerini söylemesinin ardından Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Eda Yücel İlhan, önergenin sözlü de okunmasını istedi. Başkan Atabay önergeleri sözlü de okutma talebini kabul etti. Verilen 4 önergenin içerisinde Meclis Üyesi Eda Yücel İlhan’ın verdiği “Belediye tarafından ilçede belli yerlere ve belediye binasına asılan pankartların içeriği, ödemeleri ve neden asıldığına dair” önergeyle ilgili bilgi istendi. Yine Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Mevlüt Kandil’in önergesinde ise, “Belediye binası içerisinde Cumhur İttifakı meclis üyeleri için bir yer ayrılması” konusu dile getirildi. AK Parti grubunun verdiği önergede de, “Belediyenin pandemi döneminde esnafa ve vatandaşlara yönelik yardımları” sorulurken, diğer önergede ise Küçük Sanayi Sitesi’nin durumuyla ilgili bilgi istendi. Başkan Atabay, 4 önergeye yazılı cevap vereceklerini ifade etti.

SGK BORÇLARI GÖRÜŞÜLDÜ


Gündemin ilk maddesinde geçen ayki meclis toplantısında Plan-Bütçe ve Hukuk Komisyonuna sevk edilen “Belediyenin SGK’ya olan borçları” görüşüldü. Maddeyle ilgili olarak belediye meclisine verilen bilgide belediyenin 7256 sayılı yapılandırmadan yararlanması noktasında SGK’ya sunulacak ve rayiç değerleri belirlenecek 19 taşınmazın özellikleri konusunda bilgiler sunulurken, maddenin komisyondan oy çokluğuyla geldiği ifade edildi.

“TRAMPA 2 YIL KAZANDIRACAK; GERİYE KALANI ÖDEYECEĞİZ”


Cumhur İttifakı adına konuşan Meclis Üyesi Şakir Saruhan, taşınmazların değerini ve SGK’ya olan borç miktarını sorarken, Başkan Atabay da, “Bu taşınmazların rayiç değerinin hepsi ortalama 24 ila 30 milyon TL arasında; bizim SGK’ya borcumuz 160 milyon TL” dedi.
Meclis Üyesi Saruhan, taşınmazların borcun bir kısmını karşıladığını neden hepsinin ödenmediğini ifade etmesinin ardından cevap veren Başkan Atabay, “Borcun tamamını ödeyecek değerde taşınmaz da yok. Bizim bu karar alacağımız taşınmazları SGK kabul ederse bize 2 yıllık bir süre kazandıracak. Zaten 120 aylık bir yapılandırma söz konusu ve biz geriye kalan borçları da yapılandırarak diğer 3 yılda bunları belli plan dahilinde ödeyeceğimizi öngörüyoruz. Zaten yapılandırılma yapıldıktan sonra faizle de silinecek, belli orandan bir faizle ödeme yapılacak” dedi.

“HEPSİ ÖDENMEYECEKSE SATIŞ DOĞRU DEĞİL”


Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Eda Yücel İlhan ise 2 yıldır Didim Belediyesinin taşınmaz satmadığını ve 19 taşınmazın satılmasının doğru olmadığını kaydederek borcun tamamını karşılamaması sebebiyle bu taşınmazların satılmasının doğru olmadığını ifade etti. Belediye Başkanı Deniz Atabay ise konuyu meclise bilerek getirdiklerini ve Didim adına bir karar alacaklarını kaydederek, “Meclisin iradesini ve görüşleri önemsediğimiz için getiriyoruz. Daha önce bu şekilde SGK ile borçlarını trampa yöntemiyle yapan birçok belediye var.” diye konuştu. Atabay, konuyla ilgili değişik belediyelerin trampalarını örneklerle açıkladı.

“BİZ ÖDEMEK İÇİN ADIM ATIYORUZ”


Başkan Atabay, “Devlete olan borçlarımızı, devletin çıkardığı yasayla yine devletin kurumu üzerinden ödemek için adım atıyoruz. Biz borçlarımızı ödeyip önümüzü açalım diyoruz, ardından da emeğimizle kazanarak borçlarımızı 3 yıl sonra ödeyelim planımızı yaptık diyoruz. Ama sizler devletin sunduğu kanun ve devletin kurumlarına yönelik bu adıma karşı gibi sözler sarf ediyorsunuz. Bu noktada biz karar alıp SGK’ya sunacağız ve adımlarımızı ona göre atacağız.” dedi. Madde Millet İttifakı’nın evet, Cumhur İttifakı’nın hayır oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
Gündemin bir diğer maddesinde ise Yapı Kontrol Müdürlüğünce gönderilen yıkım ihalesi konusu oy birliğiyle kabul edildi. Gündemde bir diğer madde olan Aykome (şehir içinde gerçekleşen yol-elektrik-doğalgaz gibi) kazıları yetkisi görüşüldü. Başkan Atabay yasayla yetkinin belediyeye verildiğini ifade etmesinin ardından madde oy birliğiyle kabul edildi. Diğer maddeler komisyona sevk edildi.