Köşk’ün en büyük mahallelerinden olan Ilıdağ’da halk her şeyi resmi kurumlardan beklemek yerine kendi ihtiyaçlarını imece usulü gideriyor. Bin 800 nüfusa sahip Ilıdağ’da kullanılan mezarlıkların dolmak üzere olması üzerine balkanlığa dönen eski mezarlık yeniden kullanılmak üzere temizlenmeye başladı. Muhtar Halil Tok öncülüğünde köylüler hep beraber yaklaşık 35 hektarlık alanı temizliyor. Alan içindeki yetişkin ağaçlar korunurken, çalılıklar ortadan kaldırılarak yeni mezar yerleri açılıyor. Eski mezarlar ise ortaya çıkarılırken, eski mezarlığın çevresinin ise yine mahallenin hayırseverleri tarafından çevrileceği öğrenildi.

‘BU GELENEK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ’

Gönüllü hizmet çağrısına uyarak mezarlık temizliğine katılan mahalle halkına teşekkür eden Ilıdağ Mahalle Muhtarı Halil Tok, “Köyümüzün geçmişinden bu yana ortak hizmet kültürü vardır. Düğünlerimiz, cenazelerimiz ve asker uğurlama gibi geleneklerimizi hala yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü hizmet etmek bizim geçmişimizden gelen bir gelenek. Mahallemizin suyunu halkımız geçmişte imece usulü çeşmelerden akıtmış. Bugün de ihtiyaç duyduğumuz yeni mezarlık alanımız için imece usulü çalışıyoruz. Çağrımıza uyarak bu çalışmamıza katılan mahalle sakinlerimize çok teşekkür ediyorum. Her şeyi belediyelerden ya da kaymakamlıklardan beklememeliyiz. Elimizden gelen işleri kendimiz yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

‘MAHALLEMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ’

İmece usulü mezarlık çalışmalarına katılan Ilıdağ Mahallesi sakinlerinden Halil İbrahim Kaya ise Ilıdağ’a yapılan hizmetin tüm mahalle halkına hitap ettiğine dikkat çekerek, “Gönüllü yardımsever insanlar ile mezarlık temizliği yapıyoruz. ‘Biraz da benim katkım olsun’ diyen arkadaşlarımız ile mahallemize katkıda bulunuyoruz. Bu mahalle, bu memleket hepimizin. İyi insan çevresine faydalı olmaya çalışan kişidir. Biz de yaşadığımız yere katkıda bulunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.